Η αναβίωση της βοτανοθεραπείας παρατηρείται από τον έκτο αιώνα με την εμφάνιση μοναστηριών, όπου δημιουργήθηκαν οι πρώτοι θεραπευτικοί κήποι που καλλιεργούνταν τα φαρμακευτικά φυτά. Από τη Σοφία Τριάντου.
Αλμυρίκια, δεντρολίβανα, κάππαρη, κρίταμο, φασκόμηλο, πεύκα, πουρνάρια, μια ατελείωτη βλάστηση, ένας θησαυρό γεύσης και ευεξίας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών έχει επηρεάσει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα, καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παθήσεων, τελετουργικούς σκοπούς και φυσικά τον αρωματισμό των τροφίμων. Από τη Σοφία Τριάντου.
Εκτός από το ότι σας κρατά ενυδατωμένους, αυτό το εμπλουτισμένο νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση μιας σειράς δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως η δυσπεψία μετά το φαγητό. Από τη Σοφία Τριάντου.
Ο μάραθος έχει μεγάλη ιστορία όχι μόνο για τις γευστικές αρετές του αλλά και τις θεραπευτικές τις οποίες έχουμε παραμερίσει στις μέρες μας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Η κόκκινη παπαρούνα έγινε σύμβολο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη σύγχρονη κουλτούρα, μιας και λέγεται ότι ήταν το πρώτο ζιζάνιο που εμφανίστηκε μετά τον πόλεμο. Από την Σοφία Τριάντου.
Τα τριαντάφυλλα Damask είναι γνωστά για το εκλεκτό άρωμά τους και τα άνθη τους συλλέγονται για το ροδέλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Από τη Σοφία Τριάντου.
Λόγω του ευχάριστου αρώματος και της γεύσης του, το Thymus x citriodorus βρίσκεται συνήθως σε διάφορα μείγματα τσαγιού βοτάνων και προσφέρεται ως καρύκευμα για πιάτα με ψάρι λόγω της διακριτικής του λεμονάτης γεύσης. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Σχεδόν κάθε βότανο γνωστό στον Μεσαίωνα, είτε καλλιεργούταν σε κήπο είτε συλλεγόταν από την άγρια φύση, είχε τουλάχιστον μία και συνήθως αρκετές φαρμακευτικές χρήσεις. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Το φύλλο τσουκνίδας είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μείωση του αριθμού των ελευθέρων ριζών στο σύστημά σας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά βότανα έχουν πάρει τη θέση τους στη μυθολογία ως ο πολυτιμότερος θησαυρός που δόθηκε στους ανθρώπους από τους θεούς ακόμη και στους προϊστορικούς χρόνους. Από τη Σοφία Τριάντου.
Η κανέλα περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, εμποδίζοντάς τις να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος. Από τη Σοφία Τριάντου.
Στο πλαίσιο της δημιουργίας Τράπεζας Διατήρησης Δασικού Γενετικού Υλικού στην Αμυγδαλέζα Αττικής, μικροί και μεγάλοι καλούνται να γνωρίσουν τη δράση και το κοινωνικό - περιβαλλοντικό αποτύπωμά της και μέσα από ξεναγήσεις και βιωματικά εργαστήρια να βουτήξουν στον κόσμο των φυτών ως οργανισμών και στην μυστική ζωή των δέντρων.
Το ρόδι είναι ένα από τα «επτά είδη» που αναφέρονται στη Βίβλο. Χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για διακόσμηση και σε τελετές των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς και των μετέπειτα εορτών.
Στον Μεσαίωνα τα κρεμμύδια αποτελούσαν βασικό συστατικό των περισσότερων γευμάτων για τους φτωχότερους ανθρώπους της Ευρώπης, μαζί με τα φασόλια και το λάχανο. Από τη Σοφία Τριάντου.
Αρχίστε τη βοτανική σας φροντίδα με ένα βοτανόλουτρο προσώπου, μια περιποίηση που θα σας κάνει να νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε κήπο. Από τη Σοφία Τριάντου.
Η χρήση του θυμιάματος χρονολογείται εδώ και χιλιετίες, αν και οι ουσίες που καίγονται μπορεί να διαφέρουν από τόπο σε τόπο, από εποχή σε εποχή. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Μοναδική διαδικασία να βρίσκεσαι κάτω από τον σχίνο και να κεντάς τον κορμό του. Ήταν η στιγμή που κατάλαβα γιατί μοσχοβολά τόσο η μαστίχα. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Επισκεφθήκαμε το δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό και με πρωτοβουλία της Motor Oil στοχεύει να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε Τράπεζα Διατήρησης Δασικού Γενετικού Υλικού.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από ένα παγωμένο ποτήρι τσάι από βότανα μετά από μια κουραστική μέρα στην αυλή σας ή στο πράσινο μπαλκόνι σας. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Ένα από τα σημαντικότερα γαστρονομικά βότανα στην ευρωπαϊκή κουζίνα και ένα από τα διασημότερα και σημαντικότερα αρτύματα τη χώρας μας. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Ο ψιλοκομμένος μαϊντανός στις ψημένες πατάτες, ο βασιλικός στην καλοκαιρινή ντομάτα, ο κόλιανδρος στο κους κους και η φρέσκια ρίγανη στο πιάτο με τις ελιές και τα παξιμάδια πάντα είναι αυτά τα μικρά μυστικά των βοτάνων που χαρίζουν μοναδικές γευστικές απολαύσεις. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Μύρο και λιβάνι - οι «θησαυροί» που εκτιμώνται για τις ιερές και τελετουργικές τους χρήσεις, πριν από τους βιβλικούς χρόνους μέχρι σήμερα κι έχουν χρησιμοποιηθεί και ως φάρμακα. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Μανούρι ψητό με μαστίχα και δυόσμο, μια συνταγή που συνδυάζει τη μαστίχα με τον δυόσμο και θα μοσχοβολήσει το πασχαλινό τραπέζι σας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Οι χορτόπιτες από τσουκνίδες της εποχής, τα τελευταία χορταρικά που μας αποχαιρετούν σιγά σιγά και τα άγρια σπαράγγια, ένα γκουρμέ γεύμα για πολλούς, είναι μια αγαπημένη λύση για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Το θυμάρι χρονολογείται από τους μεσαιωνικούς χρόνους, αντιπροσώπευε το στυλ και την ανωτερότητα στους Αρχαίους Έλληνες καθώς και τον ιπποτισμό στον Μεσαίωνα. Από τη Σοφία Τριάντου.
Ως λάτρεις του τσαγιού συγκεντρώσαμε μια λίστα με μερικά εξαιρετικά θεραπευτικά τσάγια φτιαγμένα από κοινά βότανα και μπαχαρικά που θα χαρείτε να έχετε στο σπίτι σας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Το Sinapis μας λέει ο Πλίνιος, χαρακτηρίστηκε από τον Πυθαγόρα ως το πιο σημαντικό από τα πικάντικα βότανα αφού κανένα άλλο δεν διεισδύει τόσο βαθιά στα ρουθούνια και στον εγκέφαλο. Από τη Σοφία Τριάντου.
Η αναβίωση της βοτανοθεραπείας παρατηρείται από τον έκτο αιώνα με την εμφάνιση μοναστηριών, όπου δημιουργήθηκαν οι πρώτοι θεραπευτικοί κήποι που καλλιεργούνταν τα φαρμακευτικά φυτά. Από τη Σοφία Τριάντου.
Αλμυρίκια, δεντρολίβανα, κάππαρη, κρίταμο, φασκόμηλο, πεύκα, πουρνάρια, μια ατελείωτη βλάστηση, ένας θησαυρό γεύσης και ευεξίας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών έχει επηρεάσει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα, καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παθήσεων, τελετουργικούς σκοπούς και φυσικά τον αρωματισμό των τροφίμων. Από τη Σοφία Τριάντου.
Εκτός από το ότι σας κρατά ενυδατωμένους, αυτό το εμπλουτισμένο νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση μιας σειράς δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως η δυσπεψία μετά το φαγητό. Από τη Σοφία Τριάντου.
Ο μάραθος έχει μεγάλη ιστορία όχι μόνο για τις γευστικές αρετές του αλλά και τις θεραπευτικές τις οποίες έχουμε παραμερίσει στις μέρες μας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Η κόκκινη παπαρούνα έγινε σύμβολο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη σύγχρονη κουλτούρα, μιας και λέγεται ότι ήταν το πρώτο ζιζάνιο που εμφανίστηκε μετά τον πόλεμο. Από την Σοφία Τριάντου.
Τα τριαντάφυλλα Damask είναι γνωστά για το εκλεκτό άρωμά τους και τα άνθη τους συλλέγονται για το ροδέλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Από τη Σοφία Τριάντου.
Λόγω του ευχάριστου αρώματος και της γεύσης του, το Thymus x citriodorus βρίσκεται συνήθως σε διάφορα μείγματα τσαγιού βοτάνων και προσφέρεται ως καρύκευμα για πιάτα με ψάρι λόγω της διακριτικής του λεμονάτης γεύσης. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Σχεδόν κάθε βότανο γνωστό στον Μεσαίωνα, είτε καλλιεργούταν σε κήπο είτε συλλεγόταν από την άγρια φύση, είχε τουλάχιστον μία και συνήθως αρκετές φαρμακευτικές χρήσεις. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Το φύλλο τσουκνίδας είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μείωση του αριθμού των ελευθέρων ριζών στο σύστημά σας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά βότανα έχουν πάρει τη θέση τους στη μυθολογία ως ο πολυτιμότερος θησαυρός που δόθηκε στους ανθρώπους από τους θεούς ακόμη και στους προϊστορικούς χρόνους. Από τη Σοφία Τριάντου.
Η κανέλα περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, εμποδίζοντάς τις να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος. Από τη Σοφία Τριάντου.
Στο πλαίσιο της δημιουργίας Τράπεζας Διατήρησης Δασικού Γενετικού Υλικού στην Αμυγδαλέζα Αττικής, μικροί και μεγάλοι καλούνται να γνωρίσουν τη δράση και το κοινωνικό - περιβαλλοντικό αποτύπωμά της και μέσα από ξεναγήσεις και βιωματικά εργαστήρια να βουτήξουν στον κόσμο των φυτών ως οργανισμών και στην μυστική ζωή των δέντρων.
Το ρόδι είναι ένα από τα «επτά είδη» που αναφέρονται στη Βίβλο. Χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για διακόσμηση και σε τελετές των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς και των μετέπειτα εορτών.
Στον Μεσαίωνα τα κρεμμύδια αποτελούσαν βασικό συστατικό των περισσότερων γευμάτων για τους φτωχότερους ανθρώπους της Ευρώπης, μαζί με τα φασόλια και το λάχανο. Από τη Σοφία Τριάντου.
Αρχίστε τη βοτανική σας φροντίδα με ένα βοτανόλουτρο προσώπου, μια περιποίηση που θα σας κάνει να νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε κήπο. Από τη Σοφία Τριάντου.
Η χρήση του θυμιάματος χρονολογείται εδώ και χιλιετίες, αν και οι ουσίες που καίγονται μπορεί να διαφέρουν από τόπο σε τόπο, από εποχή σε εποχή. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Μοναδική διαδικασία να βρίσκεσαι κάτω από τον σχίνο και να κεντάς τον κορμό του. Ήταν η στιγμή που κατάλαβα γιατί μοσχοβολά τόσο η μαστίχα. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Επισκεφθήκαμε το δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό και με πρωτοβουλία της Motor Oil στοχεύει να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε Τράπεζα Διατήρησης Δασικού Γενετικού Υλικού.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από ένα παγωμένο ποτήρι τσάι από βότανα μετά από μια κουραστική μέρα στην αυλή σας ή στο πράσινο μπαλκόνι σας. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Ένα από τα σημαντικότερα γαστρονομικά βότανα στην ευρωπαϊκή κουζίνα και ένα από τα διασημότερα και σημαντικότερα αρτύματα τη χώρας μας. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Ο ψιλοκομμένος μαϊντανός στις ψημένες πατάτες, ο βασιλικός στην καλοκαιρινή ντομάτα, ο κόλιανδρος στο κους κους και η φρέσκια ρίγανη στο πιάτο με τις ελιές και τα παξιμάδια πάντα είναι αυτά τα μικρά μυστικά των βοτάνων που χαρίζουν μοναδικές γευστικές απολαύσεις. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Μύρο και λιβάνι - οι «θησαυροί» που εκτιμώνται για τις ιερές και τελετουργικές τους χρήσεις, πριν από τους βιβλικούς χρόνους μέχρι σήμερα κι έχουν χρησιμοποιηθεί και ως φάρμακα. Γράφει η Σοφία Τριάντου.
Μανούρι ψητό με μαστίχα και δυόσμο, μια συνταγή που συνδυάζει τη μαστίχα με τον δυόσμο και θα μοσχοβολήσει το πασχαλινό τραπέζι σας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Οι χορτόπιτες από τσουκνίδες της εποχής, τα τελευταία χορταρικά που μας αποχαιρετούν σιγά σιγά και τα άγρια σπαράγγια, ένα γκουρμέ γεύμα για πολλούς, είναι μια αγαπημένη λύση για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Το θυμάρι χρονολογείται από τους μεσαιωνικούς χρόνους, αντιπροσώπευε το στυλ και την ανωτερότητα στους Αρχαίους Έλληνες καθώς και τον ιπποτισμό στον Μεσαίωνα. Από τη Σοφία Τριάντου.
Ως λάτρεις του τσαγιού συγκεντρώσαμε μια λίστα με μερικά εξαιρετικά θεραπευτικά τσάγια φτιαγμένα από κοινά βότανα και μπαχαρικά που θα χαρείτε να έχετε στο σπίτι σας. Από τη Σοφία Τριάντου.
Το Sinapis μας λέει ο Πλίνιος, χαρακτηρίστηκε από τον Πυθαγόρα ως το πιο σημαντικό από τα πικάντικα βότανα αφού κανένα άλλο δεν διεισδύει τόσο βαθιά στα ρουθούνια και στον εγκέφαλο. Από τη Σοφία Τριάντου.