Η τολμηρή γεύση του γαρίφαλου

Ο υπέροχος συνοδός της κανέλας, του τζίντζερ και του μοσχοκάρυδου, δημιουργεί ένα αρμονικό μείγμα μπαχαρικών που μπορεί να μεταφέρει την αίσθηση της γεύσης μας σε έναν ζεστό χειμερινό κόσμο

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 


Το γαρίφαλο είναι γνωστό σε μας τους βοτανολόγους ως Jambosa Caryophyllus. Αν και όλοι το έχουμε γνωρίσει αποξηραμένο και το αγαπάμε για την υπέροχη γεύση του, το γαρυφαλόδεντρο είναι ένα αληθινά πανέμορφο δέντρο. Το σκουρόχρωμο σε όλους μας γαρίφαλο γεννιέται πάνω στα φρέσκα βλαστάρια του δέντρου σχηματίζοντας τσαμπιά με δεκαπέντε έως και είκοσι καρπούς.

Τα ολόκληρα μπουμπούκια γαρίφαλου είναι μικρές, κοκκινοκαφέ αιχμές μήκους περίπου 1 cm και πήραν το όνομά τους από τη γαλλική λέξη ”clou” που σημαίνει «νύχι». Τα μπουμπούκια γαρίφαλου συλλέγονται ενώ δεν έχουν ακόμα ωριμάσει και στη συνέχεια ξηραίνονται.

Εισήχθη στη Μαδαγασκάρη στις αρχές του 19ου αιώνα. Tο γαρίφαλο είναι εγγενές στα νησιά Maluku στην Ινδονησίά, γνωστά και ως τα νησιά των μπαχαρικών. Παρά την ευαισθησία του φυτού σε κυκλώνες, και σε επιθέσεις από τοπικό παράσιτο, την andretra, η προσαρμογή του στις συνθήκες της ανατολικής ακτής της Μαδαγασκάρης, ιδιαίτερα στην περιοχή Analanjirofo, είναι αξιοσημείωτη.

Γρήγορα υιοθετήθηκε από τους αγρότες, το ενσωμάτωσαν στις καλλιέργειές τους, όπως στην καλλιέργεια του ρυζιού, τις καλλιέργειες του καφέ, του μοσχοκάρυδου και της βανίλιας. Σε σύγκριση με άλλα φυτά που παράγουν μπαχαρικά, το γαρίφαλο διακρίνεται στο ότι παρέχει δύο προϊόντα το αιθέριο έλαιο γαρίφαλου και το γνωστό σε όλους μας γαρίφαλο.

Τα γαρίφαλα έχουν χρησιμοποιηθεί ως γαστρονομικό μπαχαρικό σε πολλά ανατολικά αλλά και δυτικά πιάτα.

Μοναδική εμπειρία, όταν ανοίγετε ένα βάζο με γαρίφαλα. Σας υποδέχεται ένα ζεστό άρωμα που μπορεί να σας μεταφέρει αμέσως στην εικόνα μιας ζεστής κουζίνας. Το άρωμά του περιγράφεται συχνά ως ένας συνδυασμός γλυκών, λουλουδένιων και ελαφρώς πιπεράτων αρωμάτων.

Το γαρίφαλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα. Χρησιμοποιείται πολλές φορές σε συνδυασμό με την κανέλα σε πολλά επιδόρπια, ειδικά για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων όπως η κολοκυθόπιτα, το μελόψωμο, τα βραστά μήλα, τα παραδοσιακά μας μελομακάρονα, η αγαπημένη σε όλους καρυδόπιτα, στα κομμάτια του μπακλαβά και στα νησιώτικα αμυγδαλωτά.

Όταν χρησιμοποιούνται στο ψήσιμο, τα γαρίφαλα χαρίζουν μια ζεστή και ελκυστική γλυκύτητα σε κέικ, μπισκότα και άλλες λιχουδιές. Ο υπέροχος συνοδός της κανέλας, του τζίντζερ και του μοσχοκάρυδου, δημιουργεί ένα αρμονικό μείγμα μπαχαρικών που μπορεί να μεταφέρει την αίσθηση της γεύσης μας σε έναν ζεστό χειμερινό κόσμο. Στα μπισκότα, στα κέικ με καρυκεύματα, τα γαρίφαλα προσθέτουν μια νότα βάθους και ζεστασιάς στα αγαπημένα μας αρτοσκευάσματα.

Στα σπίτια των γιαγιάδων μας βλέπαμε το μπουμπούκι βαλμένο μέσα σε ολόκληρα κρεμμύδια να αρωματίσουν τα κρέατα με κόκκινη σάλτσα και δε ξεχνάμε το υπέροχο στιφάδο πλούσια αρωματισμένο με κανέλα και γαρίφαλα.

Τόσο πολύτιμη η γεύση του που θα το συναντήσουμε και στα ποτά μας. Οι παλιές αρωμάτιζαν τα κεράσια με κονιάκ, στα σπιτικά λικέρ με κράνα και αρμπαρόριζα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε γαρίφαλο και σε ποτά όπως στο ζεστό κρασί και στο τσάι Masala chai. To Masala Chai (ή Spiced Chai) είναι ένα παραδοσιακό ινδικό τσάι που παρασκευάζεται με τζίντζερ, γάλα, γαρίφαλο, ραβδί κανέλα, σπόρους μάραθου, κάρδαμο και κόκκους πιπεριού.

Όμως, τα γαρίφαλα έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς εδώ και χιλιάδες χρόνια, ειδικά στην Αγιουρβέδα και την Κινεζική ιατρική. Έχουν αντιβακτηριακές και μικροβιακές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στη μείωση της φλεγμονής. Στην Αρχαία Κίνα, το γαρίφαλο χρησιμοποιήθηκε ως αντισηπτικό από το στόμα για άτομα που ήθελαν να συναντηθούν με τον αυτοκράτορα για να εξασφαλίσουν ότι η αναπνοή τους ήταν όσο το δυνατόν πιο φρέσκια.

Προσθέστε τη ζεστή γεύση του γαρίφαλου στα πιάτα σας με κόκκινη σάλτσα, στις γλυκιές λιχουδιές σας, στο τσάι με ψημένα μήλα, τα καρύδια σας και μη ξεχνάτε να αρωματίσετε το χώρο σας με πορτοκάλι και γαρίφαλο τα κρύα βράδια.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.