Τα βότανα και οι τρόποι χρήσης τους στη διατροφή μας

Η προσθήκη βοτάνων στη τροφή μας είναι μια εξαιρετική μορφή προληπτικής τόνωσης του οργανισμού, ένας τρόπος να συνδεθούμε με τη φύση

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Τι πιο ωραίο να εμπλουτίσετε τα ντουλάπια σας με αρωματικά φυτά και να επιλέγετε καθημερινά τις ευωδιές των πιάτων σας!

Ένας από τους απλούστερους και παλαιότερους τρόπους χρήσης βοτάνων είναι να τα καταναλώνετε ως τροφή. Ο Ιπποκράτης είπε ας είναι η τροφή σου το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου.

Η προσθήκη βοτάνων στη τροφή μας είναι μια εξαιρετική μορφή προληπτικής τόνωσης του οργανισμού, ένας τρόπος να συνδεθούμε με τη φύση. Τα βότανα είναι γεμάτα με κάθε είδους θρεπτικά συστατικά που είναι αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, χτίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα. Προσθέστε τα μαγειρικά βότανα δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ή πασπαλίστε τις σαλάτες σας και τα τυριά σας.

Τα εγχύματα, οι τιζάνες ή τα αφεψήματα είναι ίσως ο επόμενος παλαιότερος τρόπος χρήσης βοτάνων και σίγουρα ένας από τους ευκολότερους τρόπους χρήσης τους. Παρασκευάζονται γενικά από φύλλα, άνθη, εναέρια μέρη και μερικούς σπόρους, είτε φρέσκους είτε αποξηραμένους.

Μπορούν επίσης να παρασκευαστούν από σκόνες σκληρότερων φυτικών μερών όπως ρίζες, φλοιοί και σπόροι. Το έγχυμα θα εξάγει κυρίως τα υδατοδιαλυτά συστατικά του φυτού. Εάν χρησιμοποιείτε ένα αρωματικό φυτό (που περιέχει αιθέριο έλαιο), χρησιμοποιήστε μια τσαγιέρα ή τοποθετήστε ένα πορσελάνινο καπάκι πάνω από το φλιτζάνι ενώ εγχέεται.

Χρησιμοποιείτε πάντα φρεσκοβρασμένο νερό. Ορισμένα φυτά χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του τσαγιού και μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια έως και 5 φλιτζάνια την ημέρα. Ωστόσο, θα συνιστούσα ότι εάν χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο, ο μέγιστος αριθμός ημερησίως να είναι 3-4 για οποιοδήποτε μεμονωμένο βότανο και να χρησιμοποιείτε μια ποικιλία βοτάνων από μέρα σε μέρα ή κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο ένα (εκτός εάν κάνουν δίαιτα με ένα συγκεκριμένο φυτό για να το γνωρίσουν καλύτερα).

Ορισμένα βότανα έχουν πολύ ισχυρή δράση, δεν είναι πραγματικά κατάλληλα για καθημερινή συχνή χρήση και θα πρέπει να λαμβάνονται λιγότερες φορές την ημέρα.

Εγχύματα, ο τυπικός τρόπος παρασκευής βοτάνων ή μείγματα αυτών, είναι να χρησιμοποιήσετε 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο ή 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βότανο (ή μείγμα βοτάνων) για μια δόση ενός φλιτζάνι.

Ρίχνουμε σε βραστό νερό και αφήνουμε να εγχυθεί για 5-10 λεπτά.

Σε πολλούς δεν αρέσουν «κομμάτια» βοτάνου που επιπλέουν στο τσάι τους, επομένως υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το αποφύγετε:

• Στραγγίστε τα με ένα σουρωτήρι τσαγιού
• Χρησιμοποιήστε μια μπάλα τσαγιού από ανοξείδωτο χάλυβα, που διατίθεται σε καταστήματα υγιεινής διατροφής ή εξειδικευμένο τσάι
• Υπάρχουν επίσης τσαγιέρες με ενσωματωμένα σουρωτήρια.
• Μην προσθέτετε γάλα γιατί μπορεί να δεσμεύσει κάποια από τα ενεργά συστατικά. Προσπαθήστε να μη προσθέσετε γλυκαντικό για να έχετε τα καλύτερα οφέλη από τη γεύση και τι ιδιότητες των βοτάνων. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα μελιού ή συμπυκνωμένο χυμού μήλου.

Τα αρωματικά βότανα, εκείνα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες αιθέριου ελαίου, μερικές φορές εξάγονται επίσης με κρύο έγχυμα, μούλιασμα σε κρύο νερό για 12 ώρες.

Τα αφεψήματα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σκληρότερων φυτικών μερών όπως ρίζες, φλοιοί, κλαδιά, καρποί και σπόροι που χρειάζονται μια ισχυρότερη μέθοδο εκχύλισης. Το αφέψημα είναι το βράσιμο σε νερό μαζί με τα βότανα. Το φυτά φρέσκα ή αποξηραμένα, όμως πρέπει να κοπούν ή να σπάσουν σε μικρά κομμάτια πριν σιγοβράσει για να επιτραπεί η μέγιστη εκχύλιση.

Οι χυμοί βοτάνων μπορούν να αγοραστούν ή να παρασκευαστούν με κατάλληλο αποχυμωτή στο σπίτι. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν αποχυμωτή για χόρτα, αντί για τους αποχυμωτές που πωλούνται για την παρασκευή χυμών φρούτων και λαχανικών. Πρέπει να παρασκευαστούν φρέσκα ή κατεψυγμένα εάν διατηρηθούν για περισσότερες από 24 ώρες. Αυτό μπορεί να γίνει σε παγοκύβους. Η τυπική δόση για τους χυμούς είναι 5-10 ml, 2-3 φορές την ημέρα.

Υπάρχουν όμως και τα περίφημα αλάτια βοτάνων. Τα αλάτια βοτάνων είναι μείγματα θαλασσινού αλατιού και αλεσμένων βοτάνων που χρησιμοποιούνται για να καρυκεύετε σούπες και μαγειρευτά ή για να πασπαλίσετε ψητά λαχανικά ή όποτε αναζητάτε επιπλέον γεύση σε ένα γεύμα. Μια μερίδα 1-2 μέρη αλατιού σε 3 μέρη αλεσμένων βοτάνων είναι μια εξαιρετική πρόταση.

Παρακάτω σας προτείνω ένα υπέροχο μείγμα για τα ψητά ή βραστά λαχανικά σας:

1 μέρος αλατιού (Ανθός Μεσολογγίου)
1 μέρος τριμμένο δεντρολίβανο
1 μέρος τριμμένο δυόσμο
1 μέρος τριμμένο άνθη πορτοκαλιάς

Καλή απόλαυση!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.