Τα μαγειρικά βότανα του χειμώνα

Tα βότανα που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε τα πιο νόστιμα γεύματα που θα σας ζεστάνουν τον χειμώνα

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Τα χορταστικά μαγειρευτά, οι ευωδιαστές σούπες, οι υπέροχες παραδοσιακές χορτόπιτες και τα πικάντικα πιάτα που θα σας ζεστάνουν, είναι βέβαιο ότι θα είναι στο μενού σε όλη τη διάρκεια της εποχής.

Έτσι, καθώς προετοιμάζεστε για τις κρύες μέρες και όλα τα απολαυστικά πιάτα που θέλετε να φτιάξετε, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε εφοδιαστεί με τα απαραίτητα συστατικά που θα χρειαστείτε για τα ζεστά γεύματα του χειμώνα. Τα βότανα είναι απαραίτητα για τον εμπλουτισμό των πιάτων για να μετατρέψετε κάθε γεύμα σε μια απόλαυση. Οι μυρωδιές των βοτάνων είναι αναζωογονητικές για το σώμα μας, ανακουφίζουν, δυναμώνουν και ωφελούν για την αντιμετώπιση της ψυχικής κόπωσης και του στρες.

Ας γνωρίσουμε τα απαραίτητα βότανα που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε τα πιο νόστιμα γεύματα που θα σας ζεστάνουν τον χειμώνα.

Το δεντρολίβανο, δε θα μπορούσε να λείπει από τις χειμωνιάτικες στιγμές μιας και είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, όχι μόνο ως γεύση αλλά και γιατί στολίζει τα γιορτινά τραπέζια μας. Το δεντρολίβανο είναι ένα γευστικό μεσογειακό βότανο με έντονη γεύση που συνδυάζεται τέλεια με τα χειμωνιάτικα λαχανικά. Είναι ένα από τα μαγειρικά βότανα που ψήνεται πολύ καλά χωρίς να πικρίζει ιδιαίτερα, γι’ αυτό και το συναντάμε στο ψωμί focaccia. Τολμήστε να το συνδυάσετε με σκόρδο και δεντρολίβανο. Προσθέστε το στο σπιτικό σας παραδοσιακό ψωμί, και βουτήξτε το σε μια χειμωνιάτικη σούπα. Δημιουργείστε το υπέροχο μείγμα ”Herbes de Provence” που αποτελείται από ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα και δεντρολίβανο και προσθέστε το σε λαχανικά και πιάτα με κρέας.

Ένας επίσης υπέροχος συνδυασμός που συνηθίζεται στις σάλτσες ζυμαρικών για το χειμώνα αποτελείται από μαϊντανό, ρίγανη, μαντζουράνα και θυμάρι. Το θυμάρι έχει αντιοξειδωτικές, αντιικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που το καθιστά αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τα κρυολογήματα. Συνδυάστε με έναν ατμό προσώπου που βοηθά στην ρινική αποσυμφόρηση.

Μαντζουράνα η θαυμαστή κυρία των βοτάνων. Κάποτε πίστευαν ότι η μαντζουράνα βοήθησε στην καλλιέργεια της αγάπης. Προστέθηκε στα τρόφιμα για να χαρίσει την ευγένεια και την αγάπη. Οι γυναίκες τοποθετούσαν ματζουράνα γύρω από τα σπίτια για το γλυκό άρωμα. Οι νεαρές γυναίκες έβαζαν μαντζουράνα κάτω από το μαξιλάρι τους το βράδυ πιστεύοντας ότι το βότανο θα βοηθούσε να αποκαλυφθεί ο μελλοντικός τους σύζυγος… Σήμερα, αν και συνεχίζουμε να αγαπάμε τον ρομαντισμό, αρωματίζει υπέροχα τα λαχανικά, τις σαλάτες και τους πάγκους της κουζίνας μας.

Το σχοινόπρασο μεγαλώνει όλο το χειμώνα και τα φύλλα έχουν μια ήπια γεύση κρεμμυδιού και λεμονιού. Θα το συναντήσουμε σε υπέροχα φρέσκα ματσάκια στις βιολογικές λαϊκές αγορές. Γαρνίρει εξαιρετικά όλες τις χειμωνιάτικες σουπέ και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καθώς και σε ασβέστιο και σίδηρο.

Δεν παραλείπω τα καταπράσινα φύλλα του κόλιανδρου καθώς είναι ένα από τα μαγειρικά βότανα που αγαπούν πολλοί για την πικάντική γεύση του. Καλό θα ήταν να τον προμηθευτούμε φρέσκο και σε μικρές ποσότητες γιατί θα φύλλα του μαραίνονται εύκολα και ποτέ δεν τον αποθηκεύουμε στη κατάψυξη γιατί χάνει τη γεύση του. Θυμηθείτε να προμηθευτείτε και σπόρους κόλιαντρου, το μάσημά τους φρεσκάρει την αναπνοή, ειδικά μετά την κατανάλωση σκόρδου.

Το φασκόμηλο μπορεί να γεμίσει το σπίτι σας με τις πιο ζεστές και ανακουφιστικές μυρωδιές. Από τον Μεσαίωνα, οι άνθρωποι πρόσθεταν φασκόμηλο στο φαγητό τους για τις πολύτιμες ιδιότητές του. Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για την πρόληψη της πανώλης. Το φασκόμηλο θα το συναντήσουμε σε όλα τα γαστρονομικά ταξίδια αλλά και όταν αναζητούμε την ευεξία μιας και είναι γνωστό για την τόνωση της μνήμης και του ανοσοποιητικού.

Χειμωνιάτικο τσάι βοτάνων

Απολαύστε ένα τσάι από βότανα κατά τη διάρκεια του ζεστού γεύματός σας! Απλώς ρίξτε ζεστό νερό πάνω από το μείγμα βοτάνων, σκεπάστε το μείγμα για πέντε λεπτά και σουρώστε.

Βασιλικό
Μέντα
Βάλσαμο λεμονιού
Δενδρολίβανο

Για φρέσκα φύλλα βοτάνων, χρησιμοποιήστε 3 κουταλάκια του γλυκού ανά φλιτζάνι νερό. Εάν προτιμάτε ένα πιο δυνατό τσάι με γεύση, προσθέστε περισσότερα κλωνάρια.

Ευχές για ένα ζεστό χειμώνα με τα βότανα συντροφιά!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.