Μικρά μυστικά για νόστιμες σούπες και μία συνταγή ιδανική μετά τις γιορτινές μέρες

Μία συνταγή για σούπα βοτάνων με φρέσκα μανιτάρια και πώς να αρωματίσετε τη σούπα σας με φρέσκα αλλά και αποξηραμένα βότανα

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Μετά από τις γιορτινές μέρες έχουμε την ανάγκη να απομακρυνθούμε από τις γεμάτες γεύσεις και επιλέγουμε πιάτα ανάλαφρα.

Δεν είναι τυχαίο με τη λήξη της νηστείας στο πρώτο παραδοσιακό τραπέζι μετά τα μεσάνυχτα η παραδοσιακή σούπα της μαγειρίτσας είναι η πρωταγωνίστρια, ζεστή με φρέσκα λαχανικά. Καθόλου τυχαίο, οι σούπες είναι ιδανικές, αφού μας προσφέρουν ανακούφιση, ζεστασιά και συνάμα πολλά θρεπτικά συστατικά.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αρωματίσετε τη σούπα σας είναι τα φρέσκα αλλά και τα αποξηραμένα βότανα, όχι μόνο για την ευωδιά που θα μοσχοβολήσει όλο το πιάτο σας αλλά και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Προτείνω τον βασιλικό και τον δυόσμο, μιας και οι δυο μάς βοηθούν στην πέψη και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά ενώ αρωματίζουν υπέροχα τα πιάτα μας.

Το σέλινο είναι το γλυκό μας μέρος μαζί με τα κοραλλένια καρότα, τα ξεραμένα κρεμμύδια, τα οποία πάντα θα προσθέσουμε στις σούπες μας – ένα κομμάτι της γλυκιάς γεύσης όσο και αν έχουμε διαφορετική άποψη όταν τα τρώμε ωμά…

Πάντα υπάρχει ένα μικρό μυστικό στις σούπες, η λουίζα αυτή η λεμονάτη γεύση, που την αγαπάμε πολύ εμείς οι βοτανολόγοι! Η λουίζα βελτιώνει τη διάθεσή μας είτε σε τσάι είτε αν την προσθέσουμε πριν το τέλος στο μαγείρεμά μας.

Και ως ένας άνθρωπος που αγαπάει πολύ την ελληνική παράδοση πάντα στις σούπες θα προσθέσω αντί για πατάτα λίγο από αυτό το πολύτιμο αγροτικό δημιούργημα – τραχανά. Χειροποίητος και σπιτικός τραχανάς, που με τόσο κόπο φτιάχνουν τα χέρια της οικογένειας και στη συνέχεια τον προστατεύουν με τόσο ευλάβεια από τους μικροσκοπικούς επισκέπτες…

Υλικά που θα χρειαστείτε για τη Σούπα βοτάνων με φρέσκα μανιτάρια:

1/2 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
4 καρότα ψιλοκομμένα
3 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
Φρέσκα κλωνάρια από βασιλικό, λουίζα, δυόσμο
Ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
3 Φύλλα δάφνης,
1 κ.γ θυμάρι
 1 κ.γ αλάτι Μεσολογγίου
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 1/2 λίτρο νερό ή ζωμό κότας (προαιρετικά)
5 φρέσκα μανιτάρια κομμένα
1 ματσάκι φρέσκο σπανάκι
1/2 φλιτζάνι τραχανά σταρένιο
Ελαιόλαδο

Πώς να φτιάξετε τη σούπα:

Ας ξεκινήσουμε αυτή τη συνταγή βράζοντας το νερό, στη συνέχεια προσθέστε όλα τα λαχανικά στην κατσαρόλα, τα κρεμμύδια, τα καρότα, τα μανιτάρια, το σέλινο, τον μαϊντανό, τον άνηθο.

Μετά από δέκα λεπτά προσθέτουμε το σπανάκι, τα φύλλα δάφνης και το αλάτι. 

Όταν τα καρότα μαλακώσουν προσθέτουμε τον βασιλικό, τον δυόσμο και τον τραχανά.

Όταν η σούπα είναι έτοιμη σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα φρέσκα φύλλα λουίζας στη συνέχεια τη σκεπάζουμε για δέκα λεπτά.

Πριν το σερβίρισμα αφαιρούμε τη λουίζα από το σκεύος και σερβίρουμε τη σούπα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο. 

Μην ξεχάσετε πάνω από το φρεσκοτριμμένο πιπέρι να πασπαλήσετε το θυμάρι τόσο όσο σας ταιριάζει…

Σερβίρετε τη σούπα σας σε πορσελάνινο σκεύος πάντα, μας φυλάει τη θερμοκρασία της, έτσι ώστε να την απολαμβάνουμε όπως της αρμόζει.

Καλή απόλαυση!  

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.