Ελλάδα, μια μυρωδάτη γη

Η μυρωδιά της θάλασσας, της ρίγανης, του θυμαριού, του πεύκου, το γλυκό άρωμα του γιασεμιού, της λεβάντας, του βασιλικού, του δυόσμου και η κάππαρη που καμαρώνει στους ελληνικούς βράχους

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Περνώντας τα χρόνια, γνωρίζοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους γύρω από ένα παραδοσιακό τραπέζι, σε ένα από τα όμορφα ταβερνάκια στο βουνό ή στη θάλασσα, σε μια καλοκαιρινή βεράντα ή οικογενειακή αυλή, συνειδητοποίησα ως Ελληνίδα το βαθμό που μας ενώνει και πόσο έχουμε ενσωματώσει το φαγητό στις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Ίσως οι πρόγονοι μας χάρισαν αυτή τη φιλοσοφία, διαμόρφωσαν και επηρεάσαν την κουλτούρα και την ιδιοσυγκρασία μας πολύ βαθιά.

Ξεκινώντας από την ελληνική μυθολογία, βλέπουμε ότι όλα ξεκίνησαν από τη γη. Πριν από τον Δία, ακόμη και πριν από τον πατέρα του, Κρόνο και τον πατέρα του πατέρα του-Ουρανό, υπήρχε η μεγάλη μητέρα γη, η Γαία. Η αγάπη για τη γη τους ήταν τόσο μεγάλη, που οι Έλληνες θεωρούσαν τη Γαία ως μοναδική πηγή όλων των πραγμάτων, ακόμη και τους ίδιους τους θεούς.

Ελλάδα, μια γη που κανείς δε ξεχνά! Ένα τοπίο όμορφο αλλά με απίστευτη απλότητα. Ένα τοπίο με εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων και μυρωδιών. Θάλασσες ποτάμια, βουνά, οροσειρές, ηφαίστεια, μυστικά φαράγγια και κάμποι. Πλουσία από ήλιο.

Ο Laurence Durrell στο βιβλίο του ”Spirit of Place” πρότεινε: «Θα πρέπει να δείτε το τοπίο της Ελλάδας. Θα σας ραγίσει την καρδιά».

Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός, μας χάρισε υπέροχο χώμα και ο ήλιος μας δίνει ζωή όπως και τα πιο μυρωδάτα βότανα.

Η μυρωδιά της θάλασσας, της ρίγανης, του θυμαριού, του πεύκου, το γλυκό άρωμα του γιασεμιού, της λεβάντας, του βασιλικού, του δυόσμου, η κάππαρη να καμαρώνει στους ελληνικούς βράχους σε συνδυασμό με τις μυρωδιές των μανταρινιών, πορτοκαλιών και του φρεσκοψημένο ψωμιού είναι αυτά μας κάνουν να νοσταλγούμε την κάθε μας στιγμή.

Όμως μη ξεχνάμε το πόσο σημαντικό ρόλο είχε για τους προγόνους μας η καλή διαβίωση, με βασικό στόχο το καλό φαγητό και κρασί και την εκλεκτή γεύση για την υγεία και ευεξία. Ακόμα και σήμερα σε κάθε αυθεντικό ελληνικό τραπέζι, η πρώτη δουλειά είναι όλοι να σηκώσουν τα ποτήρια τους, και να ευχηθούν δυνατά «στην υγειά σας». Οι εκλεπτυσμένες σάλτσες των αρχαίων Ελλήνων από τοπικά βότανα όπως ρίγανη, βασιλικό, δαφνόφυλλα, άνηθο και δυόσμο μας ακολουθούν έως και σήμερα με τεράστια γευστική επιτυχία.

Ο Επίκουρος, αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, είπε: «Η θεμελιώδης αρχή της ζωής είναι τα θέλω του στομάχου. Όλα τα σημαντικά και ασήμαντα ζητήματα εξαρτώνται από αυτήν την αρχή και δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν από αυτήν».

Συνδυάστε το δυόσμο και τη ρίγανη στα χρώματα της χωριάτικης ντοματοσαλάτας, συνδυάστε το φασκόμηλο και το θυμάρι στα λιπαρά πιάτα, συνδυάστε το δεντρολίβανο και τη ρίγανη στις πατάτες, τη λουίζα και το μελισσόχορτο στις χειμωνιάτικες σούπες σας και τα φύλλα δάφνης και το θρούμπι στα όσπρια. Τότε θα απολαύσετε μια ελληνική γεύση…

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.