Ένας χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο θα προστεθεί στα αριστουργήματα του Μουσείου Πράδο στη Μαδρίτη

Το δεύτερο έργο του Ισπανού καλλιτέχνη που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Πράδο

Είχε λανθασμένα αποδοθεί στον κύκλο του Ισπανού καλλιτέχνη του 17ου αιώνα José de Ribera, όταν προσφέρθηκε προς πώληση σε οίκο δημοπρασιών της Μαδρίτης τον Απρίλιο του 2021 για 1.500 ευρώ. Υπήρχε όμως κάτι ξεχωριστό στον πίνακα που οδήγησε, και καλώς τους εμπειρογνώμονες στην Ισπανία και την Ιταλία να επανεξετάσουν το έργο.

Το Ecce Homo, το οποίο έχει διαστάσεις 111 εκατοστά επί 86 εκατοστά, ένας χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο με τον μαστιγωμένο Χριστό, πρόκειται να εκτεθεί στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, τρία χρόνια μετά την ανακάλυψή του. Ένα γεγονός που είχε συγκλονίσει τον κόσμο της τέχνης, κάνοντάς το πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.

 

 

Καθώς οι συλλέκτες σε όλο τον κόσμο έμαθαν για τον πιθανό δημιουργό του πίνακα, οι ειδικοί του Πράδο επικοινώνησαν με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας, το οποίο κινήθηκε γρήγορα για να επιβάλει απαγόρευση εξαγωγής. Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης χορήγησε επίσης γρήγορα στον πίνακα το καθεστώς προστατευόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς για να τον κρατήσει στη χώρα.

Πριν από μερικές ημέρες, το Πράδο ανακοίνωσε ότι ο πίνακας – ο οποίος αγοράστηκε από την οικογένεια που τον είχε στην κατοχή της επί γενιές από έναν ανώνυμο αγοραστή έναντι αδιευκρίνιστου ποσού – θα εκτεθεί στο μουσείο από τις 28 Μαΐου έως τον Οκτώβριο.

Ζωγραφισμένος από τον μεγάλο Ιταλό καλλιτέχνη γύρω στο 1605-09 και πιστεύεται ότι κάποτε αποτελούσε μέρος της ιδιωτικής συλλογής του Φίλιππου Δ΄ της Ισπανίας. Ο πίνακας είναι ένα από τα περίπου 60 γνωστά έργα του Καραβάτζιο που υπάρχουν, και συνεπώς ένα από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης παλαιού δασκάλου στον κόσμο.

Ο διευθυντής του Πράδο, Miguel Falomir, δήλωσε ότι ο νέος ιδιοκτήτης του πίνακα είχε συνεργαστεί με ειδικούς για να αποκαταστήσει τον Ecce Homo στην παλιά του αίγλη και να συνθέσει την ιστορία των ταξιδιών του. «Ανακαλύψαμε ότι πρόκειται όντως για έναν Καραβάτζιο και για έναν πίνακα που μεταφέρθηκε στην Ισπανία τον 17ο αιώνα και αποδόθηκε στον Ιταλό ζωγράφο. Κατά τη διάρκεια της ναπολεόντειας εισβολής, έφυγε από τη βασιλική συλλογή και βρισκόταν σε ιδιωτική οικογενειακή συλλογή στη Μαδρίτη από τον 19ο αιώνα. Η οικογένεια αποφάσισε πρόσφατα να πουλήσει τον πίνακα σε έναν ιδιώτη αγοραστή και το άτομο αυτό ενδιαφέρθηκε να εκθέσει αυτό το πολύ σημαντικό έργο στο Πράδο».

Ο Falomir δήλωσε ότι από την πλευρά του μουσείου υπήρξε ικανοποίηση που επιλέχθηκε ως ο χώρος όπου το έργο θα παρουσιαζόταν τόσο στο κοινό όσο και στους κριτικούς. Πρόκειται για το δεύτερο έργο του Ιταλού καλλιτέχνη που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο. Ο μοναδικός Καραβάτζιο του μουσείου μέχρι σήμερα είναι ο Δαβίδ με το κεφάλι του Γολιάθ, ο οποίος ζωγραφίστηκε στη Ρώμη γύρω στο 1600, όταν ο καλλιτέχνης ήταν 30 ετών.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

3 Απαντήσεις

  1. Επίσης, θα ήταν σωστό θα κάνετε αναφορά στις πηγές που χρησιμοποιούνται για το άρθρο που δημοσιεύετε όπως στην προκειμένη περίπτωση το άρθρο του Guardian του οποίου η παρούσα δημοσίευση αποτελεί σχεδόν πιστή μετάφραση. https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/artanddesign/article/2024/may/06/lost-caravaggio-go-on-show-prado-museum-madrid

    1. Πάντα αναφέρουμε τις πηγές μας. Σε αυτή την περίπωση όσο και σε πολλά ακόμα news όπου δεν αποτελούν κείμενα κάποιου συντάκτη, τα κείμενα είναι Δελτία Τύπου των ίδιων των φορέων όπως τα Μουσεία.

    2. Σε όλα μας τα άρθρα γίνεται αναφορά σε πηγές όταν το κείμενο δεν έχει συνταχθεί από έναν συντάκτη μας. Πολύ συχνά, στη κατηγορία ΝΈΑ, τα κείμενα είναι Δελτία Τύπου που λαμβάνουμε από Μουσεία και λοιπούς φορείς. Στην προκειμένη περίπτωση η πηγή ήταν το ίδιο το Μουσείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.