Ρόδι: Οι χρήσεις του από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Το ρόδι είναι ένα από τα «επτά είδη» που αναφέρονται στη Βίβλο. Χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για διακόσμηση και σε τελετές των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς και των μετέπειτα εορτών

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Όπως αρμόζει σε ένα φρούτο με πολλούς σπόρους, το ρόδι είναι η παραδοσιακή αναπαράσταση της γονιμότητας και φαίνεται να έχει τις ρίζες του παντού. Το ρόδι είναι ένα από τα «επτά είδη» που αναφέρονται στη Βίβλο.

Προσωπικά θαυμάζω αυτό το υπέροχο δέντρο, τα φρέσκα φύλλα που ξεμυτίζουν νωρίς την άνοιξη έχουν υπέροχες διακριτικές κόκκινες αποχρώσεις, τόσο διακριτικές που μόνο αν το κοιτάξεις μέσα από τον ήλιο θα τις διαπιστώσεις.

Χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για διακόσμηση και σε τελετές των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς και των μετέπειτα εορτών. Διακοσμούσε ναούς στο παρελθόν και εμφανιζόταν σε αρχαία νομίσματα.

Το ωραίο χρώμα και η κορώνα του είναι πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά του καρπού.

Η ροδιά είναι εγγενής από το Ιράν έως τα Ιμαλάια στη βόρεια Ινδία και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης. Ο καρπός χρησιμοποιήθηκε με πολλούς τρόπους, εμφανίστηκε στην αιγυπτιακή μυθολογία και τέχνη, υμνήθηκε στην Παλαιά Διαθήκη της Βίβλου. Το βλέπουμε στη Μέση Ανατολή και την Ινδία, ενώ καλλιεργούνταν στην Αίγυπτο πριν από την εποχή του Μωυσή.

Το ρόδι το βλέπουμε επίσης στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη. Στους στίχους της Οδύσσειας ο Όμηρος το αναφέρει ως μέρος των κήπων του Αλκίνοου (πιθανόν στη Σικελία). Οι Ρωμαίοι εισήγαγαν τα ρόδια τους από την Αφρικανική Λιβύη και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος έδωσε οδηγίες για την αποθήκευσή τους.

Στην ελληνική μυθολογία, το ρόδι ήταν γνωστό ως ο «καρπός των νεκρών» καθώς όπως λέγεται προέκυψε από το αίμα του Άδωνι. Εμφανίστηκε επίσης σε περίοπτη θέση στον μύθο του Άδη και της Περσεφόνης. Ο Άδης, ο Θεός του Κάτω Κόσμου, χρησιμοποίησε σπόρους ροδιού για να ξεγελάσει την Περσεφόνη να επιστρέφει στον Κάτω Κόσμο για μερικούς μήνες κάθε χρόνο. Στην Αρχαία Ρώμη, οι νεόνυμφοι φορούσαν στέφανα υφασμένα από φύλλα ροδιού και ο χυμός των ροδιών χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της στειρότητας.

Η προέλευση της λέξης ρόδι προέρχεται από το γαλλικό pome garnete (μήλο με σπόρους), αλλά οι Ευρωπαίοι άργησαν να υιοθετήσουν τη λέξη ρόδι.

Ο ενθουσιασμός για το ρόδι ως φαγητό ήταν περιορισμένος, αλλά χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως διακοσμητικό.

Υπάρχει όμως μια σειρά από άλλες χρήσεις για το προϊόν της ροδιάς. Ο φλοιός του ροδιού παράγει τανίνες που βοηθούν στη δημιουργία του μαροκινού δέρματος. Εκχυλίσματα λουλουδιών και φλοιοί φρούτων έχουν χρησιμοποιηθεί ως βαφές για υφάσματα. Τα εκχυλίσματα φλοιών ροδιού παρείχαν μια σημαντική πηγή μεσαιωνικής μελάνης στην Ευρώπη και τα ειδικά μελάνια χειροτεχνίας εξακολουθούν να δημιουργούνται από το ρόδι.

Σαφώς, η πιο διαδεδομένη μη διατροφική χρήση του ροδιού είναι για αισθητικούς λόγους. Η χαρακτηριστική εμφάνιση και η μεγάλη διάρκεια ζωής του ώριμου καρπού ροδιού έχει ως αποτέλεσμα να το θαυμάζουμε σε υπέροχες επιτραπέζιες συνθέσεις.

Σήμερα θεωρείτε ένα από τους πιο θρεπτικούς χυμούς πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Χρησιμοποιήστε αυτούς τους υπέροχους καρπούς σε πράσινες σαλάτες και σκορπισμένους πάνω σε λευκά τυριά. Kαι αν αγαπάτε την υπέροχο του χρώμα και την ταπεινή του κόρωνα είναι η εποχή να το διακοσμήσετε στο τραπέζι σας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.