Ανοιξιάτικα βότανα στους κήπους και τους πάγκους μας

Φρέσκα ή αποξηραμένα, τα βότανα μπορούν να προσθέσουν λαχταριστή γεύση και άρωμα σε κάθε είδους πιάτο

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Η εμφάνιση φρέσκων βοτάνων στην εξοχή, στον κήπο μας ή στους πάγκους λαχανικών είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της άνοιξης (αν και πολλές ποικιλίες είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο), είναι αυτές οι ευωδιές που μας ηρεμούν από τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες. Είναι η εποχή που μας προετοιμάζει να απολαύσουμε τα υπέροχα χρώματα και τις γεύσεις των καλοκαιρινών φρούτων.

Τα φρέσκα μυρωδικά είναι γνωστά για τα δυνατά, πικάντικα φύλλα τους, τα οποία έχουν το χάρισμα με υγιεινό τρόπο να προσθέτουν γεύση και αρώματα στις συνταγές μας.

Συνήθως προσθέτουν περισσότερα από αυτό, επειδή πολλά από τα φρέσκα μυρωδικά περιέχουν πολύτιμα συστατικά απαραίτητα για την ευεξία και την τόνωση του οργανισμού μας, όπως π.χ. οι πολυφαινόλες.

Θα συναντήσουμε τα φρέσκα άνθη χαμομηλιού, τα φρέσκα κλωνάρια δυόσμου, την φρέσκια τσουκνίδα, τα ζωηρά κλωνάρια δεντρολίβανου δίπλα στον άνηθο και στα άγρια σπαράγγια να μοσχοβολούν στους πάγκους. Ποιος αντιστέκεται άραγε σε αυτό το αρωματικό μπουκέτο;

Πώς όμως μπορούμε να διατηρήσουμε τα ζωηρά αυτά αρώματα στην κουζίνα μας, μιας και δεν διαρκούν όσο θα επιθυμούσαμε…

Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Τα αποξηραμένα βότανα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όπως άλλωστε και η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε για αυτά είναι να τα φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο σε σκοτεινό, ξηρό και δροσερό μέρος μακριά από φως και υγρασία. Όταν παρατηρήσουμε ότι χάσουν το χρώμα τους και το άρωμά τους σημαίνει ότι ήρθε η στιγμή να τα αντικαταστήσουμε.

Τα φυλλώδη βότανα όπως ο κόλιαντρος, ο δυόσμος, ο βασιλικός πρέπει να τοποθετούνται σε ένα ποτήρι νερό στο ψυγείο, ενώ πιο σκληρά βότανα όπως το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο μπορούν να τυλιχτούν σε μια ελαφρώς υγρή χαρτοπετσέτα και στη συνέχεια να τοποθετηθούν σε ένα σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο.

Μπορείτε επίσης να ψιλοκόψετε τα μυρωδικά και να τα παγώσετε με λίγο λάδι σε μια παγοθήκη και όταν έρθει η στιγμή, ρίξτε τους κύβους κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Φρέσκα ή αποξηραμένα, τα βότανα μπορούν να προσθέσουν λαχταριστή γεύση και άρωμα σε κάθε είδους πιάτο, σε κάθε είδους μαγείρεμα.

Απολαύστε τις ροδοκόκκινες φράουλες της εποχής με φρέσκα φύλλα βασιλικού!

Ο βασιλικός, αν και είναι διάσημος στα αλμυρά παραδοσιακά ιταλικά πιάτα, είναι ένα βότανο που ταιριάζει υπέροχα με πολλές άλλες γεύσεις, όπως οι φράουλες, τα καλοκαιρινά ροδάκινα και το καρπούζι.

Ο ελληνικός βασιλικός έχει μια μοναδική γλυκιά και πικάντικη γεύση που έχει νότες μέντας, γλυκάνισου και γαρύφαλλου. Ο ελληνικός βασιλικός είναι μερικές φορές γνωστός και ως ο βασιλικός νάνος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αλμυρά και σε γλυκά πιάτα. Ταιριάζει τέλεια με ντομάτες, σκόρδο, κρεμμύδια και λεμόνι. Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να τον συνδυάζουμε με τυπικά ελληνικά τυριά, όπως φέτα ή ελιές, στη παραδοσιακή ελληνική σαλάτα και στις κόκκινες σάλτσες.

Θα απολαύσουμε τα φύλλα του να διακοσμούν και να αρωματίζουν υπέροχα τις καλοκαιρινές φρουτοσαλάτες, όπως και τις δροσερές φέτες καρπουζιού.

Συστατικά

3 φλιτζάνια φρέσκες φράουλες

8 φύλλα βασιλικού (ελληνικός)

2 κ.σ μέλι ανθέων

1/3 κ.γ κανέλα

2 κούπες παγάκια

Ξύσμα λεμονιού για το σερβίρισμα

Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν, περίπου 1 με 2 λεπτά.

Σερβίρετε με κομμάτια φράουλας και ξύσμα λεμονιού

Απολαύστε τα σύντομα αρώματα της άνοιξης!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.