Κάπαρη με τον καρπό της, πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών

Ο καρπός της για όλους τους λαούς θεωρείται πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες, ιδιαίτερα η βιταμίνη C

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Η κάπαρη είναι ένα από τα φυτά που όταν περπατήσεις δίπλα της δεν θα σε σταματήσει η μυρωδιά της αλλά αυτό το υπέροχο λουλούδι της που όταν το αφήσουμε να ανθίσει είναι δύσκολο κανείς να πάρει τα μάτια του από πάνω του…

Η κάπαρη είναι ένα είδος φραγκόσυκου, ένα πολυετές φυτό ιθαγενές στη Μεσόγειο και σε ορισμένα μέρη της Ασίας. Η χρήση του χρονολογείται από το 2.000 π.Χ. Για να μετατραπεί το άγουρο μπουμπούκι σε μια αλμυρή πράσινη μπάλα σε μέγεθος μπιζελιού, στεγνώνεται στον ήλιο και στη συνέχεια παστώνεται σε ξίδι, άλμη, κρασί ή αλάτι. Η σκλήρυνση έχει σκοπό να αναδείξει την ιδιαίτερη πικάντικη γεύση που μοιάζει με λεμόνι.

Είναι ένα φυτό που αγαπά την ξηρασία και μέρη που στραγγίζουν πολύ καλά. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί στη σκιά. Για αυτό και θα την συναντήσουμε πολύ συχνά στα ηλιόλουστα ελληνικά νησιά.

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό καρύκευμα, η κάπαρη είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά στη μαγειρική των Γάλλων, Ισπανών και  των Ιταλών. Και όχι μόνο…
Η κάπαρη έχει και πολύ σημαντική οικονομική σημασία σε μεσογειακές χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η βόρεια Αφρική. Τα τουρσί φρούτα της, είναι δημοφιλή στη νότια Γαλλία ως “cornichons de câprier” και στην Ιταλία ως “caperone” ή “taperone”.

Ο καρπός της για όλους τους λαούς θεωρείται πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες, ιδιαίτερα η βιταμίνη C. Το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια παραδοσιακά για την πρόληψη μιας σειράς προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης, η ηπατίτιδα, η παχυσαρκία και τα προβλήματα των νεφρών.

Στην Ελλάδα, η κάπαρη πρωταγωνιστεί με τα πέταλα των τουρσί αλλά και τα μπουμπούκια σε παραδοσιακές ελληνικές σαλάτες, όπως η παραδοσιακή ελληνική χωριάτικη, αλλά προστίθεται και σε πολλά μαγειρευτά πιάτα με σάλτσα ντομάτας ή ψάρι.

Πάντα προτιμάμε τα μικροσκοπικά μπουμπούκια, γιατί όταν αυτά αρχίζουν και μεγαλώνουν η γεύση τους πικρίζει και δεν τα προτιμούμε.

Στη δεκαετία του ’90, μερικοί σεφ τηγάνιζαν τα μεγαλύτερα μπουμπούκια κάπαρης σε ελαιόλαδο μέχρι να ανοίξουν και στη συνέχεια τα σκόρπιζαν σε πιάτα με κρέας και ψάρι. Δοκιμάστε την με καπνιστό σολωμό, θα νοιώσετε μια έκρηξη γεύσης.

Τολμήστε να πρωταγωνιστήσει στην καλοκαιρινή σας πίτσα, οι Ιταλοί την αγαπούν πολύ σε πολλά από τα πιάτα τους, δοκιμάστε την με φρέσκο ζεστό ψωμί και ελαιόλαδο, μέσα στην πρωινή σας ομελέτα ακόμα και στο βραδινό σας κοκτέιλ.

Εξαιτίας της έντονης γεύσης της, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε την κάπαρη με φειδώ, ιδιαίτερα τις μεγαλύτερες. Το ιδανικό είναι όταν θέλουμε να την προσθέσουμε σε ένα φαγητό να την προσθέσουμε λίγα λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά.

Η κάπαρη είναι έτοιμη για χρήση από το βάζο. Πολλές συνταγές απαιτούν το ξέπλυμα της κάπαρης για να αφαιρέσετε λίγο από το αλάτι ή το ξίδι, κάτι που θα σας βοηθήσει να απολαύσετε την αληθινή γεύση της!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας