Βότανα της θάλασσας – ένας θησαυρός γεύσης και ευεξίας

Αλμυρίκια, δεντρολίβανα, κάππαρη, κρίταμο, φασκόμηλο, πεύκα, πουρνάρια, μια ατελείωτη βλάστηση, ένας θησαυρό γεύσης και ευεξίας

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Αν μένετε κοντά στη θάλασσα, θεωρήστε τον εαυτό σας τυχερό. Ακόμα κι αν είστε λίγες ώρες μακριά, μια επίσκεψη σε αυτήν πάντα αξίζει τον κόπο. Αντικρίζοντάς την πάντα, χανόμαστε στο γαλάζιο της χρώμα και ταξιδεύουμε για λίγο…

Αλλά μια λίμνη, ένα ποτάμι, ακόμα και ένα μικρό ρυάκι που συναντάς σε ένα μονοπάτι μπορούν επίσης να μας ταξιδέψουν. Όλα τα νερά συνδέονται με κάποιο τρόπο, καθώς θα συναντηθούν στο δρόμο προς τη θάλασσα. Και φτάνοντας σε αυτά τα υπέροχα γαλάζια νερά θα συναντήσουμε έναν παράδεισο γύρω μας. Αλμυρίκια, δεντρολίβανα, κάππαρη, κρίταμο, φασκόμηλο, πεύκα, πουρνάρια, μια ατελείωτη βλάστηση, ένας θησαυρό γεύσης και ευεξίας.

Ας ξεκινήσουμε με τα δέντρα. Οι βελανιδιές – πουρνάρια και τα ψηλότερα θαλάσσια πεύκα είναι αυτά που θα συναντήσουμε πρώτα. Συνήθως απολαμβάνουμε τις σκιές των πεύκων και τις βραδινές ευωδιές τους. Εκτός από αυτό όμως συγκρατούν το νερό και το αλάτι και βοηθούν στο να δημιουργούνται κόγχες χτίζοντας χώμα για τα βότανα και τα χόρτα.

Όταν πια μπορείς να ακούσεις κύματα, εκεί θα βρεις το δεντρολίβανο που αναπτύσσεται άγρια, αν ο χειμώνας δεν είναι σκληρός. Θα τα θαυμάσουμε ανθισμένα στο τέλος του χειμώνα όταν ο ήλιος είναι λιγότερο καυτός. Οι βοτανολόγοι έχουν προτείνει αυτό το βότανο για να προστατεύσουν τα σπίτια τους από παράσιτα, αλλά το παρασκευάζουν και σε τσάι για την τόνωση της μνήμης και για το ξέπλυμα των μαλλιών.

Και στη συνέχεια θα συναντήσουμε το διάσημο φασκόμηλο. Το αρωματικό φύλλωμά του που χρησιμοποιείται για τη μαγειρική και τη βοτανοθεραπεία. Τα ζυμαρικά αρωματισμένα με βούτυρο φασκόμηλου ήταν ένα υπέροχο μεσημεριανό γεύμα. Το τσάι (συνήθως με λίγο μέλι) απαλύνει τον πονόλαιμο.

Αλλά το αγαπημένο όλων είναι η κάππαρη. Θα την αντικρίσουμε κρεμασμένη στα βράχια μια υπέροχη εικόνα όταν είναι ανθισμένη. Τα λουλούδια της είναι ιδιαίτερα γνωστά για την εμφάνισή τους, γοητευτικά, έχουν λευκό και ροζ χρώμα με μικρές ανταύγειες σε αποχρώσεις του μωβ. Το φρούτο ή η κάππαρη, από την άλλη πλευρά, μοιάζει πολύ με ένα μικρό μούρο που περιέχει αρκετή ποσότητα σπόρων. Η κάπαρη μας χαρίζει τα φύλλα και τoυς καρπούς της για τις διατροφικές μας ανάγκες, αλλά αποτελεί και μια υπέροχη γαρνιτούρα στα πιάτα μας. Η επιστημονική κοινότητα την μελετά για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες. Εμείς την απολαμβάνουμε όλο το χρόνο στις σαλάτες, στις σούπες αλλά περισσότερο από όλα στις φρεσκοκομμένες, καλοκαιρινές ντομάτες. Αρκούν λίγοι καρποί της να μεταμορφώσουν ένα απλό πιάτο.

Σημείωση: Η κάππαρη διατηρείται σε αλάτι όπου αφυδατώνεται και στερείται το νερό της βλάστησης. Στη συνέχεια, είναι πρακτικά έτοιμη να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους πιάτο, προσθέτοντας χαρακτηριστικές νότες γεύσης.

Σε πολλές ακτές, κυρίως στα νησιά μας θα αντικρίσουμε και το κρίταμο. Οι παλιοί λέγανε αν θες να έχεις θάρρος φάε κρίταμο! Οι μίσχοι, τα φύλλα και οι σπόροι μπορούν να γίνουν τουρσί σε ζεστό, αλατισμένο, καρυκευμένο ξίδι ή τα φύλλα που χρησιμοποιούνται φρέσκα σε σαλάτες. Πλούσιο σε βιταμίνη C, γνωστό για τις τονωτικές του ιδιότητες. Πολλοί απλά το κοιτούν και το παραμερίζουν στα πιάτα, ίσως δε γνωρίζουν τη δύναμη που μας χαρίζει.

Απολαύστε την παραδοσιακή χωριάτικη με κάππαρη, κρίταμο και ρίγανη, ένα καγιανά πασπαλισμένο με κάππαρη και φρέσκα ζυμαρικά αρωματισμένα με φασκόμηλο. Και αν βρείτε ψητές σαρδέλες αρωματίστε το πιάτο με δεντρολίβανο.

Το να φέρετε μαζί σας ένα καλάθι με φαρμακευτικά βότανα στο σπίτι σας μετά από μια επίσκεψη στη θάλασσα είναι μια υπέροχη εμπειρία. Μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος να πάρουμε μαζί μας λίγο από την δύναμη της θάλασσας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.