Κόκκινη κολοκύθα

Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό με πλούσια σάρκα και μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Αγαπημένες οι πρώτες φθινοπωρινές επισκέψεις στις λαϊκές αγορές. Οι κόκκινες κολοκύθες πρωταγωνιστούν στους πάγκους. Ένα όμορφο καλωσόρισμα μετά το τέλος των διακοπών μας. Τις γλυκοκοιτάζω πάντα, η μια δίπλα στην άλλη με τα καταπληκτικά χρώματά τους και την υπέροχη γεύση τους που θα απολαύσουμε στις πρώτες σούπες μας.

Από πολλούς η κολοκύθα χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση στο Χάλογουιν. Ωστόσο, η σάρκα της έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία και είναι ιδανική για χρήση και εκτός αυτών των δημοφιλών γιορτών.

Η λέξη «κολοκύθα-pumpkin» προέρχεται από το ”peopon”, που σημαίνει «μεγάλο πεπόνι» στα ελληνικά. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ”pompon” στα γαλλικά και ”pumpion” στη Βρετανία. Οι Αμερικάνοι αργότερα άλλαξαν το όνομά της σε “pumpkin”, όπως το χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα.

Υπάρχουν πάνω από 45 διαφορετικές ποικιλίες κολοκύθας και αν προσθέσουμε και τα γιγάντια είδη, θα βρούμε πάνω από 100. Θα τις συναντήσουμε σε χρώματα όπως το πορτοκαλί, το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο.

Αυτό πιστεύω είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα για την κολοκύθα. Οι ιθαγενείς της Αμερικής φύτεψαν καλαμπόκι και όταν αυτό φύτρωσε, μάζεψαν χώμα γύρω από τη βάση του και φύτεψαν φασόλια και κολοκύθες. Το κοτσάνι του καλαμποκιού θα λειτουργούσε ως φυσική πέργκολα για τα φασόλια, τα φασόλια θα προσέθεταν άζωτο στο έδαφος για το καλαμπόκι και τα πλατιά φύλλα της κολοκύθας θα κάλυπταν το έδαφος διατηρώντας την υγρασία.

Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό με πλούσια σάρκα και μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Είναι χαμηλό σε θερμίδες αλλά πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία βρίσκονται επίσης στους σπόρους, τα φύλλα και τους χυμούς του. Πολύτιμη!

Η κολοκύθα είναι μια από τις πιο γνωστές πηγές βητά-καροτίνης, ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά. Η βήτα-καροτίνη είναι υπεύθυνη για αυτό το παραμυθένιο πορτοκαλί χρώμα.

Μερικές απλές συμβουλές για να συμπεριλάβετε την κολοκύθα στην καθημερινή σας διατροφή:

  • Ψήστε την κολοκύθα με μέλι και κανέλα
  • Φτιάξτε τον δικό σας πουρέ κολοκύθας και προσθέστε το σε όλες σας τις χορτόσουπες.
  • Βράστε την κολοκύθα με καρότα, κόκκινες πατάτες, κρεμμύδια, μαϊντανό σκόρδο και γλυκιά πάπρικα. Σερβίρετε με φρέσκα φύλλα μαντζουράνας. Μία από τις νοστιμότερες σούπες.
  • Χρησιμοποιήστε πουρέ κολοκύθας αντί για λάδι ή βούτυρο σε οποιαδήποτε συνταγή σας.
  • Φτιάξτε μια γρήγορη γλυκιά απόλαυση συνδυάζοντας γιαούρτι, πουρέ κολοκύθας, μέλι, κανέλα και σκόνη κακάο.
  • Και αν αγαπάτε τις παραδοσιακές πίτες, γεμίστε μια από αυτές με πουρέ κολοκύθας, σταφίδες, λίγο καστανό ρύζι, κανέλα, μέλι και λίγο από άρωμα γαρίφαλου.

 

Καλό φθινόπωρο!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.