Τα βότανα στους καλοκαιρινούς κήπους

Επιστροφή στη φύση με τα βότανα να μας ανανεώνουν, να τονώνουν και να μας δίνουν νέα ενέργεια κάθε μέρα

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Οι καλοκαιρινές διακοπές συνήθως είναι μια επιστροφή στη φύση, επιστρέφουμε σε τοπία που ξεχνάμε στην καθημερινότητά μας στην πόλη.

Θα συναντήσουμε ελαιώνες, θυμάρια ανθισμένα, άγριες λεβάντες, σε άλλους τόπους θα περπατάμε δίπλα σε γλιστρίδα, άλλοι πάλι θα θαυμάσουν τα ανοικτά  μπουμπούκια της κάπαρης, όσα έμειναν γιατί η κάππαρη είναι πολύ αγαπητή γεύση.

Όμως υπάρχουν κι αυτοί που έχουν την τύχη να επιστρέψουν στα οικογενειακά σπίτια, αυτά με τους γεμάτους κήπους. Στη θέα τους πάντα αναρωτιέμαι, με πόσο μεράκι και κόπο αντικρίζουμε όλους αυτούς τους υπέροχους καρπούς…

Το περπάτημα στον κήπο με τα φρέσκα μυρωδικά και τις κόκκινες ντομάτες, τις μικροσκοπικές μελιτζάνες, τις καταπράσινες πιπεριές, τις απίστευτες κολοκυθιές που απλώνονται παντού, που και που οι καρπουζιές να συναγωνίζονται τις κολοκυθιές στο άπλωμα, οι βασιλικοί παντού να μοσχοβολούν, οι δυόσμοι πράσινοι-πράσινοι μας περιμένουν καμαρωτοί, και η μέντα πάντα στον δικό της κόσμο… Όλα αυτά μαζί είναι πάντα ένα τέλειο σκηνικό.

Ξέρετε ο κάθε κήπος υπερηφανεύεται για τα βοτάνια του. Κι εσείς δεν έχετε παρά μόνο να πάρετε το καλάθι σας να γεμίσετε φρέσκα βότανα, φρέσκες ντομάτες, να απλώσετε τα χέρια σας πάνω στα γινωμένα φρούτα και να τα ακουμπήσετε στο τραπέζι της αυλής. Και στη συνέχεια φτιάξτε υπέροχες γεύσεις με ελαφριές νότες από όλα αυτά τα υπέροχα μυρωδικά.

Το πρωί μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο παραδοσιακό ψωμί με κατσικίσιο βούτυρο αρωματισμένο με άνθη θυμαριού κι ένα παγωμένο τσάι μέντας.

Μπορείτε πολύ εύκολα να κόψετε φέτες ροδάκινου, να το πασπαλίσετε με λίγο μέλι και να τις αρωματίσετε με άνθη λεβάντας. Και όταν η ώρα περάσει κόψτε αυτές τις κατακκόκινες ντομάτες, συντροφέψτε τις με φρέσκο δυόσμο, φρέσκο ελαιόλαδο, φρέσκια μαντζουράνα και πέντε έξι ελιές αρωματισμένες με μπόλικη ρίγανη.

Πριν κόψετε τις ντομάτες μην ξεχάσετε να φτιάξετε μπάλες τυριού αρωματισμένες με βασιλικό, έτσι απλά… πάρτε λίγο από το τυρί κρέμα και κάντε μικρές κομψές μπάλες με χοντροκομμένο πλατύφυλλο βασιλικό. Αν θέλετε να είναι ελαφρώς πικάντικες προσθέστε και λίγο πιπέρι.

Και όταν έρθει η ώρα να ψήσετε τις μελιτζάνες τρίψτε φρέσκια ντομάτα και προσθέστε ελαιόλαδο και όταν βγουν ζεστές-ζεστές, τότε προσθέστε φρέσκο δυόσμο και τα μικρά φύλλα της μαντζουράνας. Γιατί με τη φωτιά τα βότανα πικρίζουν…

Αν πάλι, δεν είστε δίπλα σε έναν από αυτούς τους κήπους, μπορείτε να απολαύσετε τα φρέσκα βότανα σε έναν υπέροχο πρωινό χυμό:

Συστατικά:

2 Ροδάκινα σε φέτες

1 Νεκταρίνι σε φέτες

100ml Γάλα αμυγδάλου

80 γρ. Στραγγιστό γιαούρτι

10 Φύλλα μέντας

Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ανακατεύετε μέχρι να γίνει παχύρρευστο και λείο.

Ρίξτε το μείγμα σε ποτήρια και απολαύστε το αμέσως.

Εύχομαι να περάσετε υπέροχες διακοπές κι ελπίζω τα βοτάνια να σας βοηθήσουν να ανανεωθείτε, να τονωθείτε και να σας δίνουν νέα ενέργεια κάθε μέρα!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας