Η τσουκνίδα και οι θεραπευτικές της χρήσεις

Το φύλλο τσουκνίδας είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μείωση του αριθμού των ελευθέρων ριζών στο σύστημά σας

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Περπατούσα σε αυτήν την υπέροχη λαϊκή βιολογικών λαχανικών και συνάντησα τα καταπράσινα μάτσα τσουκνίδας. Αυτοί οι άνθρωποι πίσω από τους πάγκους αγαπούν κάθετι που έχουν και πουλούν. Μετά από τόσα χρόνια που συναντώ τη τσουκνίδα σε αυτή την αγορά διαπίστωσα ότι πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται, «τσουκνίδα… πώς την τρώμε και για ποιο λόγο;» Μέχρι και περιφρονητικά βλέμματα διακρίνω, μη τυχόν μας ακουμπήσουν αυτά τα ενοχλητικά φύλλα της.

Αρχικά αγαπήστε το άγγιγμά της. Είναι από τα πιο θεραπευτικά. Αυτές οι μαγικές τριχούλες που απλά αμύνονται στο άγγιγμα μας αποδεσμεύουν φυσαλίδες θεραπευτικές για τις αρθρίτιδες.

Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα αυτά τα φρέσκα ματσάκια…

Το φύλλο τσουκνίδας, που ονομάζεται Urtica dioica, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και πολλούς αιώνες. Είναι γνωστό για τις τρίχες που τσιμπούν στους μίσχους και τα φύλλα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ξηρό φύλλο, πολτοποιημένο ή εκχυλισμένο σε ταμπλέτες, χυμούς, τσάγια αλλά και στα γκουρμέ πιάτα.

Το φύλλο τσουκνίδας είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μείωση του αριθμού των ελευθέρων ριζών στο σύστημά σας. Η βιταμίνη C, για παράδειγμα, είναι ένα ισχυρό βοήθημα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το φύλλο τσουκνίδας περιέχει επίσης βιταμίνη Α, για την οποία πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών.

Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα τα οφέλη της τσουκνίδας.

Ανακούφιση αρθρίτιδας

Τα φύλλα τσουκνίδας έχει βρεθεί ότι είναι ευεργετικά για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής των αρθρώσεων.

Οι τσουκνίδες ωφελούν το κυκλοφορικό σας

Ο συνδυασμός βιταμίνης C και σιδήρου είναι ιδανικός για την τόνωση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων που βοηθά την κυκλοφορία του σώματός σας.

Οι τσουκνίδες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άγχος

Υπάρχει υψηλή συγκέντρωση βιταμινών Β στο φύλλο τσουκνίδας που μπορεί να απελευθερωθεί όταν εγχυθεί σε ζεστό νερό. Οι βιταμίνες Β είναι καλές όταν τις λαμβάνετε για το στρες και βοηθούν στην εξισορρόπηση των χημικών ουσιών που συμβάλλουν.

Το τσάι τσουκνίδας πίνεται συχνά για χαλάρωση.

Οι τσουκνίδες είναι καλές για το δέρμα και τα μαλλιά

Λέγεται ότι η τσουκνίδα μπορεί να είναι καλή για τα μαλλιά και το δέρμα. Υποτίθεται ότι βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του εκζέματος και μειώνει την εμφάνιση κηλίδων. Χάρη στις φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της τσουκνίδας, αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να ισχύει. Το φυτό περιέχει πολλή χλωροφύλλη, ως αλκαλικό, και αυτό βοηθά στον καθαρισμό και την αποτοξίνωση των κυττάρων.

Βελτίωση της αναπνευστικής υγείας

Η τσουκνίδα έχει από καιρό ευνοηθεί στη λαϊκή ιατρική για το ρόλο της στην αντιμετώπιση των εποχικών αλλεργιών και άλλων ήπιων αναπνευστικών παθήσεων.

Η τσουκνίδα περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τον οργανισμό, όπως:

Βιταμίνη Α, βιταμίνες Β, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Κ, Ασβέστιο, Σίδερο, Μαγνήσιο, Φώσφορος, Κάλιο, Νάτριο, Πολυφαινόλες, Β καροτίνη.

Αυτό που βρίσκω πιο ενδιαφέρον είναι ότι η τσουκνίδα περιέχει λίπη και αμινοξέα, πράγμα -σχεδόν ανήκουστο σε φυτό. Αυτό το καθιστά μια σεβαστή τροφή επιβίωσης.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την τσουκνίδα

Μαγειρική – Επειδή η τσουκνίδα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα γεύμα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αποξηραμένο ή να το μαγειρέψετε και να το προσθέσετε σε μια συνταγή που θα προσθέτατε άλλα χόρτα (μην τη φάτε ωμή). Προσθέστε την τσουκνίδα σε πρασινα smoothies, σε πίτες πράσινων λαχανικών, στο σπανακόρυζο, στα βραστά λαχανικά, σε σούπες.

Τσάι τσουκνίσας – Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ακόμη και το τσάι τσουκνίδας μια μορφή καθημερινής βιταμίνης. Προσθέστε τσουκνίδα σε ένα άλλο μείγμα τσαγιού ή φτιάξτε το μόνο του για μια καθημερινή έγχυση θρεπτικών συστατικών.

Για το κρυολόγημα και τη γρίπη – Τσάι τσουκνίδας για τα θρεπτικά συστατικά της κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας, όταν το φαγητό μπορεί να είναι δυσάρεστο.

Πρώτες βοήθειες – Η αποξηραμένη τσουκνίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατάπλασμα για μικρές πληγές για να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης.

Πόνος – Για θέματα, όπως η αρθρίτιδα και ο πόνος στις αρθρώσεις, οι βοτανολόγοι συνιστούν τη χρήση φρέσκιας τσουκνίδας στο δέρμα κοντά στον πόνο. Το τσούξιμο λέγεται ότι βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο της αρθρίτιδας.

Περιποίηση μαλλιών – Μπορείτε να εμποτίσετε νερό ή ξύδι με τσουκνίδα για να το χρησιμοποιήσετε ως ξέβγαλμα μαλλιών.

Αλλεργίες και αλλεργικές αντιδράσεις – Καταναλώστε τσάι ή βάμμα τσουκνίδας καθημερινά για 2-3 μήνες πριν από την εποχή των αλλεργιών για να αποφύγετε τις αλλεργίες.

Οι τσουκνίδες είναι ζιζάνιο και συνήθως αναπτύσσονται σε μπαλώματα, οπότε αν υπάρχει ένα φυτό, είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα. Τα φύλλα της μολόχας (το φυσικό αντίδοτο της τσουκνίδας) αναπτύσσονται συνήθως σε πολύ κοντινή απόσταση, οπότε αν τύχει να σας τσιμπήσει τρίψτε τα φύλλα μολόχας πάνω στον ερεθισμό.

Και μην ξεχνάτε τις υπέροχες παραδοσιακές τσουκνιδόπιτες, προσθέστε φρέσκα πράσα, κρεμμυδάκια, λεμονοθύμαρο, ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.