Κανέλα, ένα μπαχαρικό με πολλές αρετές

Η κανέλα περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, εμποδίζοντάς τις να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Ζεστά ρολά κανέλας, ζεστά σταυρωτά ψωμάκια, μπακλαβάς, μηλόπιτα, ρυζόγαλο, γαλλική φρυγανιά, κολοκυθόπιτα είναι όλες αυτές οι γεύσεις πλούσιες σε κανέλα. Ζεστές, γλυκιές και σπιτικές.

Υπέροχη η κρούστα ψημένου μήλου, κανέλας και ζάχαρης μιας και πλησιάζουν οι γιορτινές μέρες. Αυτή η εικόνα με τα μήλα σε πλατιές φέτες, πασπαλισμένα με κανέλα και ζάχαρη μου θυμίζει νύχτες δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, αναμένοντας να τα γευτώ ζεστά και να μυρίσω την ψημένη κανέλα.

Πώς όμως θα διαλέξουμε την κανέλα;

Υπάρχουν πολλοί τύποι κανέλας, οι οποίοι προέρχονται από τον εσωτερικό φλοιό αρκετών ειδών αειθαλών δέντρων στο γένος Cinnamomum. Ωστόσο, υπάρχουν δύο ποικιλίες που πιθανότατα θα βρείτε εμπορικά διαθέσιμες για χρήση σε προϊόντα διατροφής: Cassia και Ceylon.

Κανέλα Cassia

Ο πιο συνηθισμένος τύπος στον Καναδά επί του παρόντος, και αυτός που συνήθως χαρακτηρίζεται ως κανέλα στα παντοπωλεία, είναι η Cinnamomum cassia ή κανέλα Cassia. Έχει έντονη, πλούσια, ελαφρώς πικρή γεύση που την καθιστά ιδανική επιλογή για βαρύτερα αρτοσκευάσματα και τείνει να είναι αρκετά φθηνή.

Η Cassia είναι γνωστή και ως canela de Saigon, κανέλα της Σαϊγκόν, Annam ή Tonkin cassia και θεωρείται συνήθως ως το είδος που προέρχεται από το Βιετνάμ. Το βοτανικό όνομα, Cinnamomum loureirοi Nees, προέρχεται από τον Πορτογάλο Ιησουίτη ιεραπόστολο και βοτανολόγο, João de Loureiro, ο οποίος περιέγραψε για πρώτη φορά το είδος όταν έμεινε στην Κοχιντσίνα τον 18ο αιώνα.

Κανέλα Ceylon

Το Cinnamomum verum, που ονομάζεται επίσης αληθινή κανέλα ή κανέλα Ceylon, είναι μια πιο ακριβή και δύσκολη ποικιλία κανέλας. Η Ceylon έχει ελαφρύτερη, γλυκύτερη γεύση από την ιστορική Cassia. Οι περισσότερες παραδοσιακές συνταγές από την Ευρώπη και το Μεξικό που απαιτούν κανέλα χρησιμοποιούν κανέλα Ceylon και προτιμούν αυτό το είδος για την αυθεντική της γεύση.

Είναι δύσκολο να πούμε τη διαφορά μεταξύ Cassia και κανέλας Ceylon όταν είναι σε μορφή σκόνης, αλλά τα ραβδιά κανέλας φαίνονται αρκετά διαφορετικά. Τα ραβδιά κανέλας Cassia είναι πολύ παχιά με σταθερό στρώμα φλοιού τυλιγμένο, ενώ της Ceylon είναι αρκετά λεπτά, μαλακά στρώματα φλοιού που τυλίγονται μαζί. Η κανέλα Ceylon τείνει επίσης να είναι πιο ανοιχτόχρωμη από την Cassia.

Τον πρώτο αιώνα μ.Χ., ο Πλίνιος κατέγραψε 350 γραμμάρια κανέλας ως ίσα σε αξία με πάνω από πέντε κιλά αργύρου, περίπου δεκαπέντε φορές την αξία του αργύρου ανά βάρος.

Οι μεσαιωνικοί γιατροί χρησιμοποίησαν κανέλα σε φάρμακα για τη θεραπεία του βήχα, της βραχνάδας και του πονόλαιμου. Ως ένδειξη τύψεων, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων διέταξε να καεί η προμήθεια κανέλας ενός έτους αφού δολοφόνησε τη σύζυγό του.

Η κανέλα περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, εμποδίζοντάς τις να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος. Ενώ αυτό το μπαχαρικό έχει πολλές αρετές, υπάρχει ένα μειονέκτημα στους περισσότερους τύπους κανέλας: η κουμαρίνη. Η κουμαρίνη είναι μια χημική ένωση που βρίσκεται σε πολλά φυτά, συμπεριλαμβανομένης της κανέλας, που μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη σε μεγάλες δόσεις. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους να την αποφεύγουν τα παιδιά. Ωστόσο, η κουμαρίνη δεν υπάρχει στην κανέλα Κεϋλάνης, που έχει όλα τα οφέλη της κανέλας χωρίς αυτό το μειονέκτημα.

Τσάι κανέλας με γάλα βρώμης

Μετά από μια κουραστική μέρα, σας προετείνω να ετοιμάσετε αυτό το ανακουφιστικό ζεστό ρόφημα:

Υλικά για 1 άτομο:

200ml ζεστό νερό
50ml φυτικό γάλα
1 ραβδί κανέλα σε σκόνη

Ζεστάνετε το νερό και αφήστε το τσάι σας να εμποτιστεί για 3 λεπτά με το ραβδί κανέλας. Στη συνέχεια ζεσταίνετε το γάλα, ανακατέψτε το με το εκχύλισμα και προσθέστε αν το επιθυμείτε μέλι.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.