Λεμονοθύμαρο, ένα από τα πιο μυρωδάτα βότανα του κήπου

Αυτό το φαρμακευτικό και αρωματικό φυτό έχει μια γεύση που μοιάζει με τριαντάφυλλο λεμονιού

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Mια πρέζα μπαχαρικών ή ένα πασπάλισμα μαγειρικών βοτάνων μπορεί να μεταμορφώσει ένα πιάτο, από απλό καθημερινό σε ένα μικρόκοσμο αρωμάτων. Τα είδη θυμαριού είναι εξαίσιοι πρωταγωνιστές.

Το θυμάρι συναντάται σε θρύλους και παραδόσεις. Σύμφωνα με τον μύθο, το θυμάρι ήταν ένα από τα μυρωδάτα βότανα που χρησιμοποιούσαν για το κρεβάτι της Παναγίας. Στη μεσαιωνική εποχή, το θυμάρι λεγόταν ότι ήταν μια μεγάλη πηγή αναζωογόνησης. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το θυμάρι για να αρωματίσουν τυριά και λικέρ και αγαπούσαν ιδιαίτερα το μέλι με άρωμα θυμαριού, αυτό συμβαίνει έως και σήμερα.

Γιατί όμως λεμονοθύμαρο και όχι σκέτο θυμάρι;

Το λεμονοθύμαρο είναι λιγότερο γνωστό από τα άλλα είδη θυμαριού, αλλά προσθέτει μια μοναδική γεύση στη μαγειρική σας και στα μείγματα βοτάνων στο φλιτζάνι σας, επίσης έλκει ιδιαίτερα τους επικονιαστές στον κήπο σας ή στη φύση.

Το Thymus x citriodorus, είναι υβρίδιο μεταξύ Thymus vulgaris (Θυμάρι) και Thymus pulegioides (πλατύφυλλο θυμάρι) είναι ένας πολυετής υποθάμνος της οικογένειας της μέντας (Lamiaceae). Σε αντίθεση με το κοινό θυμάρι, το οποίο είναι εγγενές στη νότια ευρωπαϊκή Μεσόγειο, το λεμονόθυμαρο προέρχεται από την Κεντρική Ευρώπη. Αποτελεί ένα φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, βρίσκεται σε λιβάδια και χωράφια όπως και σε άγονα ορεινά τοπία στις Άλπεις. Είναι από τα λίγα είδη βοτάνων που είναι ανθεκτικά στο χιόνι για αυτό και θα το συναντήσουμε και στη Σιβηρία.

Λόγω της ευρείας κατανομής του το λεμονόθυμαρο ανάλογα με την εμφάνιση ονομάζεται επίσης πλατύφυλλο και άγριο θυμάρι.

Αυτό το φαρμακευτικό και αρωματικό φυτό έχει μια γεύση που μοιάζει με τριαντάφυλλο λεμονιού, που υποτίθεται ότι κληρονομήθηκε από το T. pulegioides. Λόγω του ευχάριστου αρώματος και της γεύσης του, το Thymus x citriodorus βρίσκεται συνήθως σε διάφορα μείγματα τσαγιού βοτάνων και προσφέρεται ως καρύκευμα για πιάτα με ψάρι λόγω της διακριτικής του λεμονάτης γεύσης.

Εδώ και πολλά χρόνια το λεμονόθύμαρο έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των πνευμόνων και για τον καθαρισμό του σώματος από τα φλέγματα. Όπως το κανονικό θυμάρι, έτσι και το λεμονόθυμαρο περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να τονωθεί. Είναι επίσης σημαντική πηγή βιταμίνης C, η οποία βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Το λεμονοθύμαρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα λαχανικά και θα τονίσει τα φυσικά χαρακτηριστικά γεύσης των πιάτων με ψάρι και κρέας. Μπορεί να προστεθεί σε μαρινάδες, μαγειρευτά, σούπες, σαλάτες, σάλτσες, ενώ μερικά κλαδάκια κάνουν επίσης μια ελκυστική γαρνιτούρα. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λεμόνι, χυμό ή ξύσμα λεμονιού για να προσθέσετε ένα λεπτό γήινο άρωμα σε ένα πιάτο ή να το αντικαταστήσετε με θυμάρι για να προσθέσετε λίγη ζωντάνια.

Το λεμονόθυμο είναι στα καλύτερά του όταν είναι φρέσκο. Προσθέστε το στο μαγείρεμά σας την τελευταία στιγμή και ψιλοκόψτε τα φύλλα λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε για μέγιστη φρεσκάδα και γεύση. Για μια ευωδιαστή μέρα!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.