Με κανέλα και γαρίφαλο για ένα καλύτερο νέο έτος

Ένα γλυκό ζεστό κόκκινο κρασί αρωματίζεται υπέροχα με κανέλα και γαρίφαλο, τα μικροσκοπικά αυτά μπουκέτα αρωματίζουν τις κόκκινες σάλτσες, τις σάλτσες ψαριών με βότανα, το βραδινό τσάι με τίλιο και φλούδα πορτοκαλιού

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Και όταν τα φώτα σβήσουν μας μένουν όλες αυτές οι γλυκές αναμνήσεις για τον χρόνο που πέρασε, για όλες τις γιορτινές μέρες συντροφιά με τις ευωδιές της κανέλας, του δεντρολίβανου, του υπέροχου γαρίφαλου μαζί με το ψήσιμο των χειροποίητων γλυκών και ανυπομονούμε για τις νέες μέρες που έρχονται ελπίζοντας πάντα για ένα καλύτερο νέο έτος.

Καλή χρονιά αντιλαλεί παντού, και όταν αυτά τα λαμπερά φώτα σβήσουν τα βότανα είναι εδώ να συνεχίσουν να μας χαρίζουν ευεξία, να μας φροντίζουν με τον δικό τους φυσικό τρόπο. Στα περισσότερα σπιτικά απομένει λίγο από το αποξηραμένο δεντρολίβανο, απαραίτητο για τα γιορτινά πιάτα.

 

 

Ο Rembert Dodoens (βοτανολόγος 1517-1585) έγραψε: Το δεντρολίβανο ενδείκνυται, ιδιαίτερα τα άνθη του, σε όλα τα προβλήματα που επηρεάζουν το κεφάλι και τον εγκέφαλο λόγω του κρύου και της υγρασίας. To δεντρολίβανο στον εγκέφαλο, αυξάνει την οξύτητα των αισθήσεων και τη μνήμη και ενισχύει το νευρικό σύστημα.

Σήμερα οι βοτανολόγοι το προτείνουμε για το ξεκίνημα της ημέρας για την τόνωση της μνήμης μαζί με βιολογικό τσάι του βουνού. Όμως συνοδεύει υπέροχα τα γλυκά με λεμόνι και τις λευκές κρέμες!

Η κανέλα άφθονη στα γιορτινά σπίτια. Το ραβδί κανέλας είναι από το πιο αγαπημένα συνοδευτικά για να ζεστάνουμε το σώμα μας και το μυαλό μας τα κρύα βράδια. Την θαυμάζουμε για αυτές τις υπέροχες αναμνήσεις που μας χαρίζει, στα παραδοσιακά μελομακάρονα, στα ρολά κανέλας, στα κέικ μπαχαρικών, στο χριστόψωμο, στα κεριά που μοσχοβαλάει το σπίτι με κανέλα και πορτοκάλι, στα γιορτινά σαπούνια και στις ζεστές τσαγιέρες.

Σπίτι χωρίς κανέλα, δεν θα μπορούσα να το φανταστώ. Συνδυάζεται υπέροχα στα κοκκινιστά συντροφιά με τον σπόρο μπαχαριού, διακοσμεί κι αρωματίζει υπέροχα το παραδοσιακό ρυζόγαλο που όλοι αγαπούν, απωθεί πολλά έντομα όταν στέκεται διακοσμημένη στα τραπέζια μας αλλά κυρίως μας χαρίζει υπέροχη γεύση, μας χαρίζει ζεστασιά όταν ένα ραβδί της τριγυρνά σε ένα φλιτζάνι τσαγιού. Υπέροχο πρωινό φρεσκοκαθαρισμένα καρύδια με μέλι και πασπαλισμένη κανέλα!

 

 

Μιας και η κανέλα θριαμβεύει σε όλα τα σπίτια θυμηθείτε, υπάρχουν δύο τύποι κανέλας στη δυτική αγορά: η κανέλα Κεϋλάνης (που πήρε το όνομά της από τον τίτλο που έδωσαν οι Βρετανοί αποικιστές στη Σρι Λάνκα) και η κασσία. Η κανέλα Κεϋλάνης είναι εγγενής στη Σρι Λάνκα. Έχει ένα πλούσιο, ελκυστικό άρωμα και μια γλυκιά γεύση, και τα πτερύγια του είναι απαλά και σε χρώμα ανοιχτό καφέ. Η Cassia προέρχεται από άλλες ασιατικές χώρες όπως η Κίνα, η Ινδονησία και το Βιετνάμ. Ο φλοιός του είναι στιβαρός με τραχιά υφή, έχει σκούρο καφέ χρώμα και είναι πιο δυνατός και πιο ζεστός στη γεύση. Η Cassia θεωρείται χαμηλότερης ποιότητας, ενώ η Κεϋλάνη είναι η καθαρή, «αληθινή κανέλα».

Ο καλύτερος φίλος της κανέλας, το γαρίφαλο. Στα τέλη του 12ου αιώνα, οι μεσαιωνικοί μάγειρες ονειρεύονταν εκατοντάδες διαφορετικές συνταγές, χωρίς να αφήνουν σχεδόν κανένα είδος φαγητού χωρίς μπαχαρικά. Υπήρχαν πλούσιες και πικάντικες σάλτσες για κρέας και ψάρι, βασισμένες σε έναν σχεδόν απεριόριστο αριθμό συνδυασμών από γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κανέλα, μαχλέπι, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά, αλεσμένα και αναμεμειγμένα με πλήθος τοπικών βοτάνων και αρωματικών.

Ένα γλυκό ζεστό κόκκινο κρασί αρωματίζεται υπέροχα με κανέλα και γαρίφαλο, τα μικροσκοπικά αυτά μπουκέτα αρωματίζουν τις κόκκινες σάλτσες, τις σάλτσες ψαριών με βότανα, το βραδινό τσάι με τίλιο και φλούδα πορτοκαλιού και διακοσμούν υπέροχα τις μπάλες πορτοκαλιών που μοσχοβολούν στα σπίτια μας.

Και όταν τα φώτα σβήσουν, μια νέα μέρα μας περιμένει αρωματισμένη με κανέλα και γαρίφαλο. Καλή χρονιά!

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.