Κάστανο: Ένας πολύτιμος καρπός για την ευεξία μας

Τα κάστανα περιέχουν υψηλές ποσότητες καλίου και βιταμίνης C, B1, B2 σε επίπεδα παρόμοια με τα φρέσκα φρούτα

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Στη μνήμη μας έχουμε εικόνες και αρώματα που μας ζεσταίνουν τα συναισθήματα, όπως αυτή την υπέροχη εικόνα του ψημένου κάστανου καθώς περπατάμε για τα χριστουγεννιάτικα δώρα μας. Ψημένα κάστανα και σαλέπι στους χειμωνιάτικους πεζόδρομους, καλαμπόκι και ποπ κορν έξω από τα θερινά σινεμά.

Τα κάστανα θα έλεγα, είναι γεμάτα χάρη, είτε ψημένα είτε άψητα, με υπέροχη γεύση! Λέγεται πως είναι ένα από τα πρώτα φαγητά που κατανάλωσε ο άνθρωπος, τα κάστανα χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή. Εμφανίζονται στο αρχείο απολιθωμάτων πριν από περισσότερα από 85 εκατομμύρια χρόνια, στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Το ευρωπαϊκό ή ισπανικό κάστανο στην πραγματικότητα προέρχεται από τη Μικρά Ασία. Πιστεύεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν και καλλιέργησαν τα κάστανα στην περιοχή της Μεσογείου πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Οι Ρωμαίοι όμως αργότερα, ήταν υπεύθυνοι για την επέκταση της καλλιέργειάς τους στη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη, και πιστεύεται ότι το λατινικό όνομα Castanea προήλθε από την πόλη Castanea στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όπου το δέντρο ήταν ιδιαίτερα κοινό.

Το 1904, ένας μύκητας φλοιού εισήχθη κατά λάθος από την Κίνα στην πόλη της Νέας Υόρκης που σκότωσε σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό των American Chestnuts από το Maine έως τη Georgia. Αυτή η αρρώστια στις καστανιές ήταν η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην αμερικανική ιστορία, αν και έχει σχεδόν ξεχαστεί σήμερα. Πάνω από 30 εκατομμύρια στρέμματα καστανοδάσους καταστράφηκαν σε 40 χρόνια. Ο αντίκτυπος τόσο στους ορεινούς ανθρώπους που έτρωγαν κάστανα όσο και στο εμπόριο ήταν καταστροφικές.

Υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη κάστανων. Τα τέσσερα κύρια είδη είναι το ιαπωνικό κάστανο (Castanea crenata), το κινέζικο κάστανο (Castanea mollissima), το αμερικάνικο κάστανο (Castanea dentata) και το ευρωπαϊκό κάστανο (Castanea sativa).

Διατροφικά, τα κάστανα είναι παρόμοια με το καστανό ρύζι, αλλά με διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης. Τα κάστανα περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες καλίου και βιταμίνης C, B1, B2 σε επίπεδα παρόμοια με τα φρέσκα φρούτα.

Οι μέθοδοι μαγειρέματος ποικίλλουν πολύ, μπορούν να γίνουν βραστά μαζί με το κέλυφος, ένας άλλος συνηθισμένος τρόπος είναι να ψήνετε κάστανα με κέλυφος στον φούρνο ή σε ζεστή χόβολη, αλλά πρέπει να χαράξετε το κέλυφος ή να τα κόψετε στη μέση με ένα μαχαίρι για να μην εκραγούν όταν ψηθούν.

Ένα δέντρο με πολλές αρετές: Οι καρποί, τα άνθη, τα φύλλα όλα είναι πολύτιμα για την ευεξία μας. Θεραπευτικά τα φύλλα της καστανιάς, είναι πλούσια σε τανίνη και περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ. Τα τσάγια που παρασκευάζονται από τα φύλλα είναι θεραπεία για ασθένειες του αναπνευστικού. Το τσάι που παρασκευάζεται από άνθη καστανιάς παραδοσιακά τα χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν την ιγμορίτιδα.

Σήμερα συναντάμε όλο και πιο πολύ το γάλα από αλεσμένα κάστανα να χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση για όλους αυτούς που έχουν ευαισθησία στη λακτόζη. Το μέλι από κάστανο λένε ότι ενισχύει τη λίμπιντο και καταπραΰνει το στομάχι. Απολαύστε τα κάστανα μέσα στο γιαούρτι σας με λίγες σταγόνες από το μέλι του, δοκιμάστε τις υπέροχες καστανόσουπες με κρέμα αμυγδάλου και αγοράστε μερικά κάστανα από τα ζεστά μαγκάλια διατηρώντας τις υπέροχες ευωδιές στους δρόμους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.