ελcwomen

30 Μαΐου, 2023
Μουσικός, εικαστική καλλιτέχνις, συγγραφέας, ηθοποιός, ακτιβίστρια, η επιτομή του καλιφορνέζικου cool -πρότυπο για μια ολόκληρη γενιά γυναικών. Από τη Μύριαμ Παρασκευοπούλου.
16 Μαΐου, 2023
Βρεθήκαμε στην εκδήλωση του οργανισμού ''A Woman Can Be'' για τη νέα αποστολή στην Ανατολική Αφρική που στόχο έχει να μελετήσει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις γυναίκες.
15 Μαΐου, 2023
Η νέα έκθεση για τα 60 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας της Judy Chicago και τον κρίσιμο ρόλο της διεκδικώντας χώρο για τις γυναίκες καλλιτέχνιδες που προηγουμένως παραλείπονταν από τον κανόνα. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
9 Μαΐου, 2023
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνουν σειρά δράσεων, με στόχο τον προβληματισμό γύρω από θέματα έμφυλων στερεοτύπων στη σύγχρονη κοινωνία.
5 Μαΐου, 2023
Την Τρίτη 9 Μαΐου η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ διοργανώνει το 1ο Συνέδριο Women in Law διά ζώσης στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή και live streaming.
2 Μαΐου, 2023
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ομαδική έκθεση "11 Women United for Children", για τους σκοπούς του ΕLIZA – Σωματείου Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού από τις 4 Μάιου.
30 Απριλίου, 2023
Η πρωτοβουλία Women In Arts (Wom.A), ανοίγει τις πόρτες της και δημιουργεί το πρώτο της τριήμερο πολυθεματικό φεστιβάλ για την ορατότητα σε ζητήματα έμφυλης ανισότητας στον χώρο του πολιτισμού στις 30, 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου.
28 Απριλίου, 2023
Μιλάει για τις φτωχές γυναίκες, για τις μαύρες, για τις λεσβίες, για τις μεγαλύτερες σε ηλικία – αλλά τελικά μιλάει για κάθε άτομο που βρίσκεται έξω και πέρα από ό,τι ορίζει η κοινωνία ως αποδεκτό και «κανονικό».
27 Απριλίου, 2023
Η έκθεση ‘‘I AM VULVA’’, ένα project της εικαστικού Έφης Εμμανουηλίδη σε συνεργασία με την καλλιτεχνική της κολεκτίβα Planet Sisterhood, παρουσιάζεται στο χώρο του T.A.F./ the art foundation, από την Πέμπτη 4 Μαϊου έως την Κυριακή 7 Μαΐου 2023.
22 Απριλίου, 2023
Μιλήσαμε με ορισμένες από τις συμμετέχουσες, για τις δράσεις και τα έργα που έχει ετοιμάσει το locus athens μέχρι τον Ιούλιο στον χώρο του οργανισμού και την ευρύτερη περιοχή του Ταύρου. Από την Άννα Ρούτση.
4 Απριλίου, 2023
Μια σειρά από υπέροχες γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στη βρετανική ιστορία θα κοσμήσουν τους τοίχους της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
31 Μαρτίου, 2023
Η Μάγδα Φύσσα τα έβαλε με το θεριό, με ένα κόμμα, με το κατεστημένο των παθογενειών μας. Γράφει ο Στέλιος Παρρής.
31 Μαρτίου, 2023
Σήμερα το όνομα της Ζωρζ Σαρή έχει συνδεθεί με τη λογοτεχνία του τόπου μας και οι αφηγηματικές τεχνικές και η θεματολογία των έργων της έχουν σφραγίσει τη σύγχρονη ελληνική παιδική λογοτεχνία. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
30 Μαρτίου, 2023
Άρπαξε τις ευκαιρίες, ρίσκαρε και τίναξε την μπάνγκα στον αέρα με μάρκες της, τις νότες εξαργυρωμένες με αγάπη από το κοινό της ανά τον πλανήτη Γη. Γράφει ο Στέλιος Παρρής.
30 Μαρτίου, 2023
«Θα μπορούσα να είμαι όπως θέλω, αλλά δυστυχώς έχω επηρεαστεί από τα κοινωνικά στερεότυπα, ότι μια γυναίκα πρέπει να είναι ψηλή, αδύνατη, βαμμένη, με μακρύ μαλλί»: Η Katherine Reilly μιλάει στο ελc με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Διεμφυλικής Ορατότητας, για το χλευασμό που έχει βιώσει, τις δυσκολίες να την αποδεχτούν, αλλά και την ευτυχία που νιώθει τώρα. Συνέντευξη στην Άννα Ρούτση.
29 Μαρτίου, 2023
Aπό τους ψαλμούς στην εκκλησία, το παστέλι παστέλι που φώναζε στην Αθήνα και την απίστευτη πίστη στον εαυτό της, η Σωτηρία διεκδίκησε τη δική της καρέκλα στο πάλκο κι έγινε η αρχόντισσα του ρεμπέτικου. Από την Κατερίνα Παρρή.
29 Μαρτίου, 2023
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW Aθήνα παρουσιάζεται η Σκηνική Ανάγνωση του έργου ''Maryland'' της Lucy Kirkwood στο ΚΠΙΣΝ την 1η Απριλίου.
28 Μαρτίου, 2023
«Υπάρχει μια ανησυχητικά αυξανόμενη τάση ανοικτού μισογυνισμού και μνησικακίας απέναντι στην έμφυλη πρόοδο» μοιράζεται στο ελc η Jude Kelly, ιδρύτρια του WOW. Από την Άννα Ρούτση.
28 Μαρτίου, 2023
Η Ιφιγένεια του Κακογιάννη πεθαίνει, δεν ωραιοποιείται ο θάνατός της ποιητικά. Καμία Άρτεμις δεν βάζει στη θέση της Ιφιγένειας ελάφι και της χαρίζει την αθανασία. Γράφει ο Στέλιος Παρρής.
27 Μαρτίου, 2023
Η Μαλβίνα Κάραλη έλεγε πως ό,τι αξίζει στον άνθρωπο είναι να ζήσει έστω και μία φορά στη ζωή του μια ιστορία της προκοπής. Από τον Νίκο Γρυλλάκη.
26 Μαρτίου, 2023
Η γόνιμη αμηχανία κι ένας αποχαιρετισμός στη μεγάλη γλύπτρια που στα 65 της χρόνια άρχισε να γίνεται γνωστή. Από την Γκέλυ Γρυντάκη.
24 Μαρτίου, 2023
Η pop-star ως σύμβολο ενός νέου φεμινισμού, Gaga-feminism: Κάθε εμφάνιση - ένας διάλογος που επηρεάζει τη δημόσια ρητορική για τα φύλα, τη συμπερίληψη, τις ανισότητες και τις κοινωνικές διεκδικήσεις. Από τον Νίκο Γρυλλάκη.
23 Μαρτίου, 2023
«Αγκαλιάστε τα ελαττώματά σας, αγκαλιάστε τις αποτυχίες σας. Δεν είμαστε τέλειοι. Αρκετά με την τυραννία της τελειομανίας»: Μία από τις σπουδαίες μυθιστοριογράφους της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας, που δίνει φωνή στους αποδυναμωμένους. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
22 Μαρτίου, 2023
Η ζωγράφος που κακοποιήθηκε και τραυματίστηκε ψυχικά, όρθωσε το ανάστημά της σε έναν κόσμο ανδροκρατούμενο και άφησε το δικό της στίγμα στη ζωγραφική του 17ου αιώνα. Από την Αναστασία Σταθά.
21 Μαρτίου, 2023
Μιλήσαμε με τη "Frida Kahlo", ιδρυτικό μέλος των Guerrilla Girls, λίγο πριν έρθουν στην Αθήνα για το πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα στο ΚΠΙΣΝ. Συνέντευξη στην Άννα Ρούτση.
21 Μαρτίου, 2023
Η Huda Sha'arawi χάραξε το μακρύ και επίπονο δρόμο των διεκδικήσεων στον αραβικό κόσμο ιδρύοντας το 1923 την Αιγυπτιακή Φεμινιστική Ένωση. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
21 Μαρτίου, 2023
«...Είναι τόσο ανακουφιστικό να ξέρω ότι έχω ένα δίκτυο υποστήριξης που θα με βοηθήσει να κατακτήσω το μέλλον που ονειρεύομαι για μένα.»
20 Μαρτίου, 2023
Σελίδες με δυναμικές πρωταγωνίστριες -αφιερωμένες σε εμβληματικές γυναικείες προσωπικότητες - που δραστηριοποιήθηκαν ενάντια σε κατεστημένα, πεπρωμένα, στερεότυπα και απαγορεύσεις. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
20 Μαρτίου, 2023
Έλαβε τη σκυτάλη από τον Μάνο Χατζιδάκι, όταν ο ίδιος δήλωσε: «Ο διάδοχος του Χατζιδάκι είναι γυναίκα. Και λέγεται Λένα Πλάτωνος», και σήμερα την αποκαλούν ιέρεια της ηλεκτρονικής μουσικής. Γράφει ο Στέλιος Παρρής.
19 Μαρτίου, 2023
Το όνομά της βρίσκεται ανάμεσα στις πιο επιδραστικές γυναίκες φωτογράφους του 20ού αιώνα - η Diane Arbus τόλμησε να πιστέψει στην ανεξαρτησία της και μέσα από τις εικόνες της να δώσει φωνή στη μοναδικότητα. Από τη Ζωή Λυμπέρη.
18 Μαρτίου, 2023
Το αειθαλές σύμβολο της Patti Smith μέσα στα χρόνια. Από τη Μύριαμ Παρασκευοπούλου.
17 Μαρτίου, 2023
Χρειαζόμαστε να ξαναθυμηθούμε και να ξαναβάλουμε στο προσκήνιο ανθρώπους σαν τη Νόρμα Ρέι, γυναίκες σαν τη Νόρμα Ρέι. Του old boy.
16 Μαρτίου, 2023
Ο Μάρτιος είναι ο Μήνας της Γυναίκας και εμείς ξεφυλλίζουμε (ξανά) βιβλία που γράφτηκαν από εμβληματικές γυναίκες συγγραφείς.
16 Μαρτίου, 2023
Τα έργα της έχουν τεράστια απήχηση, γιατί οι αλήθειες που μοιράζεται, αν και γεμάτες οργή και πόνο, έχουν κάτι κατευναστικό, παρήγορο και ελπιδοφόρο. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
15 Μαρτίου, 2023
Η Σάρα (μου) - Το υπέρτατο παράδοξο στη γραφή της Σάρα Κέιν, είναι το φως που αναβλύζει μέσα από τα κείμενά της –όχι μαύρο φως, ζεστό και λαμπρό. Του Γιώργου Βουδικλάρη.
15 Μαρτίου, 2023
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 19 Μαρτίου με εκδήλωση αφιερωμένη σε ποιήματα για τη βία κατά των γυναικών.
15 Μαρτίου, 2023
Πέντε αιώνες συναρπαστικής γυναικείας δημιουργικότητας στο βιβλίο "Great Women Artists" μέσα από περισσότερα από 400 έργα τέχνης. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
14 Μαρτίου, 2023
Η Μπερναρντίν Εβαρίστο έρχεται στη Στέγη στις 27 Μαρτίου σε μια συζήτηση με την Αλεξάνδρα Κ*.
14 Μαρτίου, 2023
Η Κοκό Σανέλ απελευθέρωσε τις γυναίκες από τους ασφυκτικούς και άβολους κανόνες ένδυσης και καθιέρωσε ένα κομψό και λειτουργικό στιλ με δυναμισμό και θηλυκότητα. Από την Αναστασία Σταθά.
13 Μαρτίου, 2023
Το έργο της «Μίντλμαρτς», το κορυφαίο αγγλικό μυθιστόρημα όλων των εποχών, εστιάζει στη γυναίκα όχι ως διακοσμητικό στοιχείο αλλά ενός αυτόνομου σκεπτόμενου ανθρώπου που έχει τη δύναμη να συμβάλλει στην αλλαγή και την αναμόρφωση πεποιθήσεων και συνθηκών. Από τον Κωστή Καλογρούλη.
13 Μαρτίου, 2023
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Αγώνες γυναικών σήμερα: Ζωή – Ισότητα – Ελευθερία – Αξιοπρέπεια».
12 Μαρτίου, 2023
Η κυκλοφορία και η δισκογραφική επιτυχία του "Strange Fruit" κατάφερε να γίνει η αρχή της συσπείρωσης των  σωματείων για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τη μορφή της Billie να συμβάλει σημαντικά. Από τη Μύριαμ Παρασκευοπούλου.
11 Μαρτίου, 2023
Η ζωή της, ένα μάθημα εξαιρετικής δύναμης, θάρρους, και ευφυίας ενάντια στις πολύ τρομακτικές συνθήκες της αγγλικής κυριαρχίας στον Νέο Κόσμο. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
10 Μαρτίου, 2023
Πού να είναι όμως η Στρέλλα σήμερα; Πώς να βίωσε την άγρια δεκαετία του δέκα, πώς να βίωσε την πανδημία και τα λοκντάουν; Θα πήγε να δει την ιστορία της και ως όπερα στη Λυρική; Θα γιόρτασε την Ημέρα της Γυναίκας; Του old boy.
9 Μαρτίου, 2023
«H αποτυχία έρχεται μόνο όταν δεν προσπαθείς. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι επειδή ήμουν γυναίκα». Αφιέρωμα στην Iris Apfel που έγινε είδωλο της μόδας καταρρίπτοντας όλους τους κανόνες. Της Πέπης Νικολοπούλου.
8 Μαρτίου, 2023
Η αντισυμβατική και ανεξάρτητη στάση της υπήρξε ουσιαστική και εξέφραζε έναν άνθρωπο που πάνω από όλα διψούσε για ζωή, σε όλη της την ποικιλομορφία. Γράφει ο Κωστής Καλογρούλης.
8 Μαρτίου, 2023
Ο Όμιλος Motor Oil με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμά τις γυναίκες εργαζόμενες αλλά και κάθε μία γυναίκα ξεχωριστά για τα δικά της επιτεύγματα μέσα από μία σειρά επεισοδίων - podcast.
7 Μαρτίου, 2023
Η έκθεση φωτογραφίας «Ραπ ντίβες» της Σίλβιας Τσομπανάκη παρουσιάζεται από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου στην «Εφημερίδα ATH».
7 Μαρτίου, 2023
Η ζωή της Εντμόνια Λιούις, κατά κάποιους ιστορικούς η πρώτη μαύρη καλλιτέχνιδα γλύπτρια που αναγνωρίστηκε στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
1 Μαρτίου, 2023
Η Άννα Καρένινα είναι μια αιώνια τραγική ηρωίδα, όχι λόγω άμεμπτης ηθικής αλλά λόγω του πόσο ανθρώπινη και τρωτή υπήρξε. Γράφει ο Κωστής Καλογρούλης.
30 Μαΐου, 2023
Μουσικός, εικαστική καλλιτέχνις, συγγραφέας, ηθοποιός, ακτιβίστρια, η επιτομή του καλιφορνέζικου cool -πρότυπο για μια ολόκληρη γενιά γυναικών. Από τη Μύριαμ Παρασκευοπούλου.
16 Μαΐου, 2023
Βρεθήκαμε στην εκδήλωση του οργανισμού ''A Woman Can Be'' για τη νέα αποστολή στην Ανατολική Αφρική που στόχο έχει να μελετήσει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις γυναίκες.
15 Μαΐου, 2023
Η νέα έκθεση για τα 60 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας της Judy Chicago και τον κρίσιμο ρόλο της διεκδικώντας χώρο για τις γυναίκες καλλιτέχνιδες που προηγουμένως παραλείπονταν από τον κανόνα. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
9 Μαΐου, 2023
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνουν σειρά δράσεων, με στόχο τον προβληματισμό γύρω από θέματα έμφυλων στερεοτύπων στη σύγχρονη κοινωνία.
5 Μαΐου, 2023
Την Τρίτη 9 Μαΐου η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ διοργανώνει το 1ο Συνέδριο Women in Law διά ζώσης στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή και live streaming.
2 Μαΐου, 2023
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ομαδική έκθεση "11 Women United for Children", για τους σκοπούς του ΕLIZA – Σωματείου Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού από τις 4 Μάιου.
30 Απριλίου, 2023
Η πρωτοβουλία Women In Arts (Wom.A), ανοίγει τις πόρτες της και δημιουργεί το πρώτο της τριήμερο πολυθεματικό φεστιβάλ για την ορατότητα σε ζητήματα έμφυλης ανισότητας στον χώρο του πολιτισμού στις 30, 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου.
28 Απριλίου, 2023
Μιλάει για τις φτωχές γυναίκες, για τις μαύρες, για τις λεσβίες, για τις μεγαλύτερες σε ηλικία – αλλά τελικά μιλάει για κάθε άτομο που βρίσκεται έξω και πέρα από ό,τι ορίζει η κοινωνία ως αποδεκτό και «κανονικό».
27 Απριλίου, 2023
Η έκθεση ‘‘I AM VULVA’’, ένα project της εικαστικού Έφης Εμμανουηλίδη σε συνεργασία με την καλλιτεχνική της κολεκτίβα Planet Sisterhood, παρουσιάζεται στο χώρο του T.A.F./ the art foundation, από την Πέμπτη 4 Μαϊου έως την Κυριακή 7 Μαΐου 2023.
22 Απριλίου, 2023
Μιλήσαμε με ορισμένες από τις συμμετέχουσες, για τις δράσεις και τα έργα που έχει ετοιμάσει το locus athens μέχρι τον Ιούλιο στον χώρο του οργανισμού και την ευρύτερη περιοχή του Ταύρου. Από την Άννα Ρούτση.
4 Απριλίου, 2023
Μια σειρά από υπέροχες γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στη βρετανική ιστορία θα κοσμήσουν τους τοίχους της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
31 Μαρτίου, 2023
Η Μάγδα Φύσσα τα έβαλε με το θεριό, με ένα κόμμα, με το κατεστημένο των παθογενειών μας. Γράφει ο Στέλιος Παρρής.
31 Μαρτίου, 2023
Σήμερα το όνομα της Ζωρζ Σαρή έχει συνδεθεί με τη λογοτεχνία του τόπου μας και οι αφηγηματικές τεχνικές και η θεματολογία των έργων της έχουν σφραγίσει τη σύγχρονη ελληνική παιδική λογοτεχνία. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
30 Μαρτίου, 2023
Άρπαξε τις ευκαιρίες, ρίσκαρε και τίναξε την μπάνγκα στον αέρα με μάρκες της, τις νότες εξαργυρωμένες με αγάπη από το κοινό της ανά τον πλανήτη Γη. Γράφει ο Στέλιος Παρρής.
30 Μαρτίου, 2023
«Θα μπορούσα να είμαι όπως θέλω, αλλά δυστυχώς έχω επηρεαστεί από τα κοινωνικά στερεότυπα, ότι μια γυναίκα πρέπει να είναι ψηλή, αδύνατη, βαμμένη, με μακρύ μαλλί»: Η Katherine Reilly μιλάει στο ελc με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Διεμφυλικής Ορατότητας, για το χλευασμό που έχει βιώσει, τις δυσκολίες να την αποδεχτούν, αλλά και την ευτυχία που νιώθει τώρα. Συνέντευξη στην Άννα Ρούτση.
29 Μαρτίου, 2023
Aπό τους ψαλμούς στην εκκλησία, το παστέλι παστέλι που φώναζε στην Αθήνα και την απίστευτη πίστη στον εαυτό της, η Σωτηρία διεκδίκησε τη δική της καρέκλα στο πάλκο κι έγινε η αρχόντισσα του ρεμπέτικου. Από την Κατερίνα Παρρή.
29 Μαρτίου, 2023
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW Aθήνα παρουσιάζεται η Σκηνική Ανάγνωση του έργου ''Maryland'' της Lucy Kirkwood στο ΚΠΙΣΝ την 1η Απριλίου.
28 Μαρτίου, 2023
«Υπάρχει μια ανησυχητικά αυξανόμενη τάση ανοικτού μισογυνισμού και μνησικακίας απέναντι στην έμφυλη πρόοδο» μοιράζεται στο ελc η Jude Kelly, ιδρύτρια του WOW. Από την Άννα Ρούτση.
28 Μαρτίου, 2023
Η Ιφιγένεια του Κακογιάννη πεθαίνει, δεν ωραιοποιείται ο θάνατός της ποιητικά. Καμία Άρτεμις δεν βάζει στη θέση της Ιφιγένειας ελάφι και της χαρίζει την αθανασία. Γράφει ο Στέλιος Παρρής.
27 Μαρτίου, 2023
Η Μαλβίνα Κάραλη έλεγε πως ό,τι αξίζει στον άνθρωπο είναι να ζήσει έστω και μία φορά στη ζωή του μια ιστορία της προκοπής. Από τον Νίκο Γρυλλάκη.
26 Μαρτίου, 2023
Η γόνιμη αμηχανία κι ένας αποχαιρετισμός στη μεγάλη γλύπτρια που στα 65 της χρόνια άρχισε να γίνεται γνωστή. Από την Γκέλυ Γρυντάκη.
24 Μαρτίου, 2023
Η pop-star ως σύμβολο ενός νέου φεμινισμού, Gaga-feminism: Κάθε εμφάνιση - ένας διάλογος που επηρεάζει τη δημόσια ρητορική για τα φύλα, τη συμπερίληψη, τις ανισότητες και τις κοινωνικές διεκδικήσεις. Από τον Νίκο Γρυλλάκη.
23 Μαρτίου, 2023
«Αγκαλιάστε τα ελαττώματά σας, αγκαλιάστε τις αποτυχίες σας. Δεν είμαστε τέλειοι. Αρκετά με την τυραννία της τελειομανίας»: Μία από τις σπουδαίες μυθιστοριογράφους της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας, που δίνει φωνή στους αποδυναμωμένους. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
22 Μαρτίου, 2023
Η ζωγράφος που κακοποιήθηκε και τραυματίστηκε ψυχικά, όρθωσε το ανάστημά της σε έναν κόσμο ανδροκρατούμενο και άφησε το δικό της στίγμα στη ζωγραφική του 17ου αιώνα. Από την Αναστασία Σταθά.
21 Μαρτίου, 2023
Μιλήσαμε με τη "Frida Kahlo", ιδρυτικό μέλος των Guerrilla Girls, λίγο πριν έρθουν στην Αθήνα για το πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα στο ΚΠΙΣΝ. Συνέντευξη στην Άννα Ρούτση.
21 Μαρτίου, 2023
Η Huda Sha'arawi χάραξε το μακρύ και επίπονο δρόμο των διεκδικήσεων στον αραβικό κόσμο ιδρύοντας το 1923 την Αιγυπτιακή Φεμινιστική Ένωση. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
21 Μαρτίου, 2023
«...Είναι τόσο ανακουφιστικό να ξέρω ότι έχω ένα δίκτυο υποστήριξης που θα με βοηθήσει να κατακτήσω το μέλλον που ονειρεύομαι για μένα.»
20 Μαρτίου, 2023
Σελίδες με δυναμικές πρωταγωνίστριες -αφιερωμένες σε εμβληματικές γυναικείες προσωπικότητες - που δραστηριοποιήθηκαν ενάντια σε κατεστημένα, πεπρωμένα, στερεότυπα και απαγορεύσεις. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
20 Μαρτίου, 2023
Έλαβε τη σκυτάλη από τον Μάνο Χατζιδάκι, όταν ο ίδιος δήλωσε: «Ο διάδοχος του Χατζιδάκι είναι γυναίκα. Και λέγεται Λένα Πλάτωνος», και σήμερα την αποκαλούν ιέρεια της ηλεκτρονικής μουσικής. Γράφει ο Στέλιος Παρρής.
19 Μαρτίου, 2023
Το όνομά της βρίσκεται ανάμεσα στις πιο επιδραστικές γυναίκες φωτογράφους του 20ού αιώνα - η Diane Arbus τόλμησε να πιστέψει στην ανεξαρτησία της και μέσα από τις εικόνες της να δώσει φωνή στη μοναδικότητα. Από τη Ζωή Λυμπέρη.
18 Μαρτίου, 2023
Το αειθαλές σύμβολο της Patti Smith μέσα στα χρόνια. Από τη Μύριαμ Παρασκευοπούλου.
17 Μαρτίου, 2023
Χρειαζόμαστε να ξαναθυμηθούμε και να ξαναβάλουμε στο προσκήνιο ανθρώπους σαν τη Νόρμα Ρέι, γυναίκες σαν τη Νόρμα Ρέι. Του old boy.
16 Μαρτίου, 2023
Ο Μάρτιος είναι ο Μήνας της Γυναίκας και εμείς ξεφυλλίζουμε (ξανά) βιβλία που γράφτηκαν από εμβληματικές γυναίκες συγγραφείς.
16 Μαρτίου, 2023
Τα έργα της έχουν τεράστια απήχηση, γιατί οι αλήθειες που μοιράζεται, αν και γεμάτες οργή και πόνο, έχουν κάτι κατευναστικό, παρήγορο και ελπιδοφόρο. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
15 Μαρτίου, 2023
Η Σάρα (μου) - Το υπέρτατο παράδοξο στη γραφή της Σάρα Κέιν, είναι το φως που αναβλύζει μέσα από τα κείμενά της –όχι μαύρο φως, ζεστό και λαμπρό. Του Γιώργου Βουδικλάρη.
15 Μαρτίου, 2023
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 19 Μαρτίου με εκδήλωση αφιερωμένη σε ποιήματα για τη βία κατά των γυναικών.
15 Μαρτίου, 2023
Πέντε αιώνες συναρπαστικής γυναικείας δημιουργικότητας στο βιβλίο "Great Women Artists" μέσα από περισσότερα από 400 έργα τέχνης. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
14 Μαρτίου, 2023
Η Μπερναρντίν Εβαρίστο έρχεται στη Στέγη στις 27 Μαρτίου σε μια συζήτηση με την Αλεξάνδρα Κ*.
14 Μαρτίου, 2023
Η Κοκό Σανέλ απελευθέρωσε τις γυναίκες από τους ασφυκτικούς και άβολους κανόνες ένδυσης και καθιέρωσε ένα κομψό και λειτουργικό στιλ με δυναμισμό και θηλυκότητα. Από την Αναστασία Σταθά.
13 Μαρτίου, 2023
Το έργο της «Μίντλμαρτς», το κορυφαίο αγγλικό μυθιστόρημα όλων των εποχών, εστιάζει στη γυναίκα όχι ως διακοσμητικό στοιχείο αλλά ενός αυτόνομου σκεπτόμενου ανθρώπου που έχει τη δύναμη να συμβάλλει στην αλλαγή και την αναμόρφωση πεποιθήσεων και συνθηκών. Από τον Κωστή Καλογρούλη.
13 Μαρτίου, 2023
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Αγώνες γυναικών σήμερα: Ζωή – Ισότητα – Ελευθερία – Αξιοπρέπεια».
12 Μαρτίου, 2023
Η κυκλοφορία και η δισκογραφική επιτυχία του "Strange Fruit" κατάφερε να γίνει η αρχή της συσπείρωσης των  σωματείων για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τη μορφή της Billie να συμβάλει σημαντικά. Από τη Μύριαμ Παρασκευοπούλου.
11 Μαρτίου, 2023
Η ζωή της, ένα μάθημα εξαιρετικής δύναμης, θάρρους, και ευφυίας ενάντια στις πολύ τρομακτικές συνθήκες της αγγλικής κυριαρχίας στον Νέο Κόσμο. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
10 Μαρτίου, 2023
Πού να είναι όμως η Στρέλλα σήμερα; Πώς να βίωσε την άγρια δεκαετία του δέκα, πώς να βίωσε την πανδημία και τα λοκντάουν; Θα πήγε να δει την ιστορία της και ως όπερα στη Λυρική; Θα γιόρτασε την Ημέρα της Γυναίκας; Του old boy.
9 Μαρτίου, 2023
«H αποτυχία έρχεται μόνο όταν δεν προσπαθείς. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι επειδή ήμουν γυναίκα». Αφιέρωμα στην Iris Apfel που έγινε είδωλο της μόδας καταρρίπτοντας όλους τους κανόνες. Της Πέπης Νικολοπούλου.
8 Μαρτίου, 2023
Η αντισυμβατική και ανεξάρτητη στάση της υπήρξε ουσιαστική και εξέφραζε έναν άνθρωπο που πάνω από όλα διψούσε για ζωή, σε όλη της την ποικιλομορφία. Γράφει ο Κωστής Καλογρούλης.
8 Μαρτίου, 2023
Ο Όμιλος Motor Oil με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμά τις γυναίκες εργαζόμενες αλλά και κάθε μία γυναίκα ξεχωριστά για τα δικά της επιτεύγματα μέσα από μία σειρά επεισοδίων - podcast.
7 Μαρτίου, 2023
Η έκθεση φωτογραφίας «Ραπ ντίβες» της Σίλβιας Τσομπανάκη παρουσιάζεται από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου στην «Εφημερίδα ATH».
7 Μαρτίου, 2023
Η ζωή της Εντμόνια Λιούις, κατά κάποιους ιστορικούς η πρώτη μαύρη καλλιτέχνιδα γλύπτρια που αναγνωρίστηκε στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Από την Πέπη Νικολοπούλου.
1 Μαρτίου, 2023
Η Άννα Καρένινα είναι μια αιώνια τραγική ηρωίδα, όχι λόγω άμεμπτης ηθικής αλλά λόγω του πόσο ανθρώπινη και τρωτή υπήρξε. Γράφει ο Κωστής Καλογρούλης.

Σελίδες: 

Άρθρα, συνεντεύξεις, κριτικές, βίντεο

Άκραμ Καν: «Τα σημερινά παιδιά, τα παιδιά του μέλλοντος έχουν εξαιρετικές ιδέες. Πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας μάθουν πώς να μεταμορφωθούμε»
«Αγόρι» του Ναγκίσα Όσιμα σε επανέκδοση: Μακριά, στην Ανδρομέδα
"Black Stone": Ο Σπύρος Ιακωβίδης μιλά για το βραβευμένο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του που εξερευνά την Ελληνίδα μάνα
"Milky Way" με την υπογραφή του Βασίλη Κεκάτου: Δείτε το teaser της πολυαναμενόμενης σειράς του MEGA