3 Αλήθειες με αφορμή την Hμέρα της Γυναίκας

Δεδομένα, απόψεις και συμπεράσματα για τη Γυναίκα στον χώρο της εργασίας και το δικαίωμα στην άμεση πρόσβαση σε φθηνά και ασφαλή προϊόντα περιόδου

Αλήθεια Νο. 1: Για κάθε 100 δολάρια που βγάζει ένας άντρας μια γυναίκα βγάζει 84 δολάρια

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 2022, η συγγραφέας A.S King έγραψε: «Εκτιμώ πραγματικά όλους τους εορτασμούς για τον μήνα της ιστορίας των γυναικών, αλλά θα εκτιμούσα περισσότερο αν μας πληρώνατε καλύτερα».

Με σημερινά δεδομένα η King αναφέρεται στο όχι και τόσο αμελητέο στατιστικό του US Bureau of Labor Statistics των ΗΠΑ που αποδεικνύει πως για το 2023 για κάθε 100$ δολάρια που έβγαλε ένας άντρας, μια γυναίκα έβγαλε 84$. Με άλλα λόγια το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι γυναίκες που εργάζονταν σε θέσεις εργασίας πλήρους ωραρίου, είχαν μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές 996 δολάρια, ή το 84% των αποδοχών των ανδρών, όπου σε αντίστοιχες θέσεις είχαν μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές 1.186 δολάρια.

Είναι λοιπόν αλήθεια πως πάρα την είσοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας και πως παρα το γεγονός ότι σχεδόν όλη η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων 50 χρόνων, μπορεί να αποδοθεί ακριβώς στην είσοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας, σήμερα οι γυναίκες δεν βλέπουν ίσες μισθολογικές αποδοχές σε σχέση με τους άντρες.

 

 

Αλήθεια Νο. 2: Υπάρχουν βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα 

 

Όπως γράφει και η ανθρωπολόγος Melvin Konner: «Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων, οι οποίες δεν έχουν έχουν σχηματιστεί από την εκάστοτε κουλτούρα, είναι πιο θεμελιώδεις, βασισμένες στη βιολογία».

Μία όχι τόσο wow αλήθεια είναι πως αυτές οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες – με λίγα λόγια περισσότερα μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν σε σχέση με το άλλο φύλο. Στο τέλος της ημέρας είτε άνδρας είτε γυναίκα, άνθρωπος είσαι. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν αυτή η εκ φύσεως διαφορά χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσουμε την καταπίεση του ενός φύλου προς το άλλο. Καταλυτικό ρόλο παίζει η κουλτούρα η οποία  – πολλές φορές άθελά της – διαιωνίζει θεσμοθετημένες μορφές ανισότητας καθιστώντας τες status quo. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας μορφής θεσμοθετημένης ανισότητας είναι η φορολογική πολιτική που ακολουθείται στα προϊόντα περιόδου παγκοσμίως.

 

 


Αλήθεια Νο. 3: Οι γυναίκες στην Ελλάδα πληρώνουν 24% ΦΠΑ για τα προϊόντα περιόδου

 

Μια επίσης όχι τόσο wow αλήθεια είναι πως κάθε 28-30 ημέρες, κατά μέσο όρο για 40 χρόνια οι γυναίκες έχουν περίοδο. Η ιστορία αποκτά ενδιαφέρον όταν για αυτά τα προϊόντα οι γυναίκες που κατοικούν στην Ελλάδα πληρώνουν 24% ΦΠΑ. Με άλλα λόγια αυτά τα προϊόντα δεν φορολογούνται όπως άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το νερό, το γάλα και το ψωμί.

Αυτή η φορολογική πολιτική ζημιώνει όχι μόνο οικονομικά αλλά και πρακτικά τις γυναίκες αποκλειστικά και μόνο λόγω του αναπαραγωγικού τους ρόλου, δηλαδή της φυσιολογικής λειτουργίας του σώματος τους. Συγκεκριμένα: 

θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας, καθώς οι γυναίκες καταφεύγουν σε εναλλακτικά, ομολογουμένως, χαμηλότερης ποιότητας

περιορίζει τις ευκαιρίες μας στην εκπαίδευση, καθώς τα κορίτσια λείπουν από το σχολείο λόγω έλλειψης πρόσβασης σε αυτά τα προϊόντα

και φυσικά, διαιωνίζει το στίγμα γύρω από την περίοδο.

Οι Ελληνίδες, όπως και όλες οι γυναίκες παγκοσμίως, έχουν δικαίωμα στην άμεση πρόσβαση σε φθηνά και ασφαλή προϊόντα περιόδου.

 

 

Η Ισμήνη Δροσοφορίδη είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Columbia University, social entrepreneur & human rights advocate

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.