Επιστημονικό συνέδριο στο Μουσείου Καζαντζάκη με θέμα «Η γυναικεία μορφή στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη»

Στο συνέδριο θα εξεταστούν όψεις της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη γύρω από τη σχέση του με τη γυναικεία μορφή και την απεικόνισή της στα κείμενά του

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο των Επετειακών Εορτασμών του για τα 40 χρόνια της αδιάλειπτης λειτουργίας του, διοργανώνει το επιστημονικό συνέδριο: «Η γυναικεία μορφή στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη».

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου στο διάστημα 20 – 22 Οκτωβρίου.

Η γυναικεία μορφή έχει σημαντική παρουσία στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ συχνά έχει σχολιαστεί η αμφίθυμη εκπροσώπηση γυναικών στο έργο του. Όπως και με άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τον συγγραφέα, το θέμα συχνά εγείρει αντικρουόμενες απόψεις.

Το συνέδριο απευθύνεται σε νέους ερευνητές/ερευνήτριες, σε έμπειρους και εξειδικευμένους μελετητές/μελετήτριες της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και το ευρύ κοινό. Στις εργασίες του συνεδρίου θα εξεταστούν όψεις της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη γύρω από τη σχέση του με τη γυναικεία μορφή και την απεικόνισή της στα κείμενά του, θα διερευνηθούν ανεξερεύνητες ή παραγνωρισμένες πτυχές του θέματος και θα προταθούν νέες, αντικειμενικές και βασισμένες σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα προσεγγίσεις.

Παράλληλα, με το κύριο μέρος του συνεδρίου, έχουν προγραμματιστεί ιδιαίτερες δράσεις, όπως περίπατος στο Ηράκλειο του Καζαντζάκη, Μαθητική εκδήλωση εμπνευσμένη από τα «Παλάτια της Κνωσσού» του Καζαντζάκη και Περιοδική έκθεση με θέμα τον “Ανήφορο” του Καζαντζάκη.
Η παρακολούθηση του συνεδρίου και των παράλληλων δράσεων είναι ανοιχτή και δωρεάν για το κοινό.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου και με την υποστήριξη της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.