Femin-ICT: Η πρωτοβουλία για την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στον τομέα της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών

Η ανάλυση υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για κοινές προσπάθειες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για την καταπολέμηση της ανισότητας των φύλων

Το Women On Top, σε συνεργασία με έξι οργανισμούς από το Βέλγιο, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Στοκχόλμη, την Ισπανία και τη Σουηδία, ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση του διετούς έργου Femin-ICT, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πρωταρχικό στόχο την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στον τομέα της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών, η πρωτοβουλία επεδίωξε να αποκαλύψει και να αντιμετωπίσει εμπόδια, προκειμένου να ενθαρρύνει τη συμμετοχή γυναικών στον τομέα.

Ως μέρος των αποτελεσμάτων του έργου, συνέθεσαν έναν Χάρτη Πολιτικής, μια ενδελεχή δηλαδή εξέταση των πολιτικών για την ισότητα των φύλων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών. Το αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας, συνεντεύξεων και ομάδων εστίασης οδήγησε σε δραστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του πιεστικού ζητήματος της έμφυλης ανισότητας στο πεδίο.

Η ανάλυση υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για κοινές προσπάθειες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για την καταπολέμηση της ανισότητας των φύλων. Οι μοναδικές προκλήσεις σε κάθε χώρα-εταίρο ανοίγουν συλλογικά τον δρόμο για μεγαλύτερη συμπερίληψη στον τομέα της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα ευρήματα τονίζουν τον κεντρικό ρόλο της κρατικής υποστήριξης για την ενίσχυση των συστημάτων παιδικής μέριμνας και την υποστήριξη ατόμων με υποχρεώσεις φροντίδας. Η έκθεση υποστηρίζει την προώθηση πολιτιστικών συζητήσεων για την ευαισθητοποίηση και την απομάκρυνση των ευθυνών από μεμονωμένες εταιρείες, καταπολεμώντας τα στερεότυπα που εμποδίζουν την πρόοδο των γυναικών στο πεδίο.

Παρά τους υπάρχοντες κανονισμούς, οι γυναίκες μετανάστριες στην αγορά εργασίας της ΕΕ αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Η έκθεση ζητά μια κριτική εξέταση των νόμων και των πολιτικών,τονίζοντας την ανάγκη αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς τους για την προώθηση της έμφυλης ισότητας στον τομέα των ΤΠΕ.

Οι γυναίκες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν επίσης ανισότητες στη χρηματοδότηση αλλά και κριτική, ιδιαίτερα σε ατομικές επιχειρήσεις. Τα βήματα που προτείνονται περιλαμβάνουν νομοθετικές και πολιτιστικές αλλαγές, εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες στον χώρο εργασίας.

Το χάσμα μεταξύ των νομικών διατάξεων και της πραγματικότητας υπογραμμίζει την ανάγκη για ενέργειες πέρα από τα νομικά πλαίσια. Οι στρατηγικές σε τοπικό επίπεδο περιλαμβάνουν 1) την προώθηση του ψηφιακού εγγραμματισμού, 2) τα προγράμματα mentoring, 3) τις νομοθετικές αλλαγές, 4) την αντιμετώπιση του εσωτερικευμένου μισογυνισμού, 5) την προώθηση προτύπων και 6) την αναγνώριση των απλήρωτων ευθυνών φροντίδας.

Αυτά τα προτεινόμενα στρατηγικά βήματα, που περιλαμβάνουν νομοθετικές και πολιτιστικές αλλαγές, εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες στον χώρο εργασίας, συμβάλλουν σε έναν πιο δίκαιο και ποικιλόμορφο τομέα ΤΠΕ, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή η προσπάθεια είναι ζωτικής σημασίας για ένα μέλλον όπου το πεδίο της Πληροφορικήςκαι των Νέων Τεχνολογιών θα αντικατοπτρίζει τον πλούτο και την ποικιλομορφία των ταλέντων από κάθε υπόβαθρο.

 

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τον οδηγό εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.