«Μικρές Επικίνδυνες»: 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια

Οι «Μικρές Επικίνδυνες» είναι 100 κορίτσια, 13-22 ετών, που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους χωρίς φόβο, με γενναιότητα και τόλμη

Η εφηβεία. Μια φάση στην οποία όλοι βρεθήκαμε. Μια περίοδος της ζωής που μαζί της φέρνει τις μεγαλύτερες εσωτερικές επαναστάσεις, αμφιβολίες, αναζητήσεις, προβληματισμούς. Η εσωτερική πυξίδα διαρκώς αποπροσανατολισμένη αναζητά τον προορισμό. Η μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση αποτελεί και εκείνη με τη σειρά της μια συνταρακτική εμπειρία που μαζί της σέρνει έντονες ψυχοσωματικές μεταμορφώσεις. Και κάθε γενιά με νέα φορτία στη πλάτη να αμβλύνει διαρκώς αυτή την ήδη επιφορτισμένη φάση.

Τι σημαίνει να είσαι έφηβο κορίτσι ή νεαρή γυναίκα σήμερα; Τη σημερινή εποχή που φέρει το αποτύπωμα μιας πανδημίας, την έκρηξη των κοινωνικών δικτύων και την αφύπνιση σε ζητήματα που ήταν πάντα εκεί – αλλά ήρθαν στο προσκήνιο με νέα ένταση. Ποιες είναι οι ανασφάλειες, οι φόβοι και οι ελπίδες ενός κοριτσιού του σήμερα; Έχουν αλλάξει άραγε τα πράγματα για μια έφηβη σήμερα από μια έφηβη πριν από 30 και 40 χρόνια;

Το βιβλίο Μικρές Επικίνδυνες είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια να προσεγγίσει τα σημερινά κορίτσια και μέσα από μια σειρά από προσωπικές συζητήσεις μαζί τους, μοιραζόμενες και κυρίως εμπιστευόμενες τις προσωπικές τους εμπειρίες να αποτυπώσει τη δική τους αλήθεια.

Οι Μικρές Επικίνδυνες είναι 100 κορίτσια, 13-22 ετών, που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους χωρίς φόβο, με γενναιότητα και τόλμη. Δίχως ονόματα, ταυτότητα δημόσια. Ένα ημερολόγιο αληθινό, τρυφερό, συγκινητικό αλλά κυρίως αυθεντικό και ειλικρινές γραμμένο από μια ολόκληρη γενιά – μια καλειδοσκοπική ματιά στην αλήθεια του να μεγαλώνεις ως κορίτσι στη σύγχρονη Ελλάδα.

«Μου αρέσει να βγαίνω με την παρέα μου και να κάνουμε βόλτες ή να μαζευόμαστε στο σπίτι και να βάζουμε τέρμα τη μουσική. Μου αρέσει να βγαίνω στο μπαλκόνι και να κοιτά τον ουρανό, τα φυτά», «Μέσα στα τρία χρόνια του γυμνασίου έχει χρειαστεί να προστατεύσω τρεις φορές τον εαυτό μου», «Νομίζω ότι όταν θέλεις κάτι πολύ, αν έχεις κάποιο στόχο και επιμονή και υπομονή, μπορείς να τον πετύχεις είτε είσαι αγόρι, είτε είσαι κορίτσι», «Νιώθω άνετα τώρα που συζητάω με δύο γυναίκες. Αν είχα έναν άντρα απέναντί μου δεν θα ήταν το ίδιο».

Νεαρά κορίτσια, γεννημένα μεταξύ 1996 και 2010, καταθέτουν με απλά λόγια όπως θα μιλούσαν σε έναν κολλητό φίλο την εμπειρία της ζωής τους. Η λεγόμενη Generation Z με τα δικά της λόγια μας συστήνεται, μας δείχνει τον τρόπο που σκέφτεται, που νιώθει, εκείνα που την προβληματίζουν ή την ενεργοποιούν, όσα φοβάται, όσα ονειρεύεται. Μας ανοίγει για λίγο τον κόσμο της και μας αποκαλύπτει πως βιώνει την καθημερινότητά της, ποια η σχέση της με το άλλο φύλο, τι σημαίνει για εκείνη ή πως έχει βιώσει την έμφυλη βία, πως αντιλαμβάνεται τα στερεότυπα, πόσο ασφαλής νιώθει, πως νιώθει με το σώμα της;

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου διαβάζουμε 100 αληθινές ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια.

«Μια αναπάντεχη ξενάγηση. Στους ανελέητους φόβους, στη δυσφορία, στην άδολη χαρά, στις επιθυμίες, στις ελπίδες, στις ρητές και άρρητες απελπισίες τους, στην αφέλεια, στην συμπόνοια του αλλά και στην εκάστοτε αναλγησία τους», γράφει η Φωτεινή Τσαλόκογλου, συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο επίμετρο.

Και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω παραπάνω. Αισιοδοξία γεμίζεις ως γονέας ή κηδεμόνας ενός έφηβου παιδιού αν όλα όσα θα διαβάσεις ή τουλάχιστον τα περισσότερα είναι στην καθημερινή σου συζήτηση με το έφηβο παιδί σου, είναι ζητήματα που είτε ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι, είτε καθισμένοι σε ένα μπαλκόνι, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, έχετε ήδη μοιραστεί. Και αν όχι: ποτέ δεν είναι αργά.

Μια ιδέα και πρωτοβουλία των αθηΝΕΑ, Women on Top και Women Act.

Tο βιβλίο «Μικρές Επικίνδυνες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.