Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού 2023: Ένα από τα πιο προηγμένα μοντέλα εθελοντισμού στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα και είναι η ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του Μοντέλου της ΕΣΤΙΑΣ, και αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας του

Αν η ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ έχει καταφέρει να γίνει μια Μικρή Κοινωνία, μια Μεγάλη Οικογένεια το χρωστάει κατά πολύ στους Εθελοντές της. Σήμερα, Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού για το 2023, γνωρίζουμε την ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ που βρίσκεται στο Γαλαξίδι και όλοι ζουν ισότιμα σε σχέσεις αμοιβαίου εμπλουτισμού, έχοντας καταφέρει να γίνουν παράδειγμα συμπερίληψης και εθελοντισμού διεθνώς.

Οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του μοντέλου της ΕΣΤΙΑΣ, και αναπόσπαστο συστατικό της επιτυχίας του. Η ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ είναι ο μόνος οργανισμός που εφαρμόζει στην Ελλάδα ένα μοντέλο Εθελοντισμού, που αυτήν τη στιγμή θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα της Ευρώπης. Σε μια Κοινότητα 74 ατόμων συνολικά, oι εθελοντές σήμερα είναι 14, ενώ 28 μέλη είναι άτομα με αναπηρίες, 15 υπεύθυνοι – προσωπικό, 9 άτομα υποστηρικτικό και διοικητικό προσωπικό και 5 επιστημονικοί συνεργάτες.

 

 

Η ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – η ξεχωριστή πολυβραβευμένη κοινότητα συμβίωσης

 

Η ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ είναι η πολυβραβευμένη κοινότητα συμβίωσης, όπου ενήλικες με νοητικές-αναπτυξιακές αναπηρίες και οι άνθρωποι που τους φροντίζουν ζουν, δημιουργούν και εξελίσσονται μαζί. Τα μέλη της κοινότητας, εκ των οποίων μόνο το ένα τρίτο έχουν αναπηρίες, κατοικούν στην ΕΣΤΙΑ ή έρχονται από τη γύρω περιοχή.

Σκοπός της ΕΣΤΙΑΣ είναι η Συμπερίληψη χωρίς αποκλεισμούς και ο εμπλουτισμός της ζωής κάθε μέλους – με ή χωρίς αναπηρίες. Προσπαθούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να εκπληρώσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους- τόσο εντός της ΕΣΤΙΑΣ όσο και μέσα στην τοπική κοινωνία – σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το φάσμα των αναγκών που καλούνται να καλύψουν είναι ευρύ- από την άνοια και το γήρας, στην ανάπτυξη των ειδικών δεξιοτήτων των πιο νεαρών μελών με αυτισμό, έως και την πλήρη, αλλά προστατευόμενη αυτονόμηση ατόμων μέσα στην τοπική κοινωνία μέσω εργασίας, στέγασης και κοινωνικής ζωής.

Η ΕΣΤΙΑ λειτουργεί στο Γαλαξίδι από το 1993. Χάρη στον μοναδικό της τρόπο λειτουργίας, από την ίδρυση της αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό  Κράτος ως μοντέλο ανοικτής φροντίδας και αδειοδοτήθηκε ως Κοινωφελές Ίδρυμα και παράρτημα του ομώνυμου Γερμανικού ιδρύματος. Η ΕΣΤΙΑ λειτουργεί 2 ΣΥΔ και το μόνο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας  στη Φωκίδα για άτομα της περιοχής.

 

 

Μοντέλο εθελοντισμού της ΕΣΤΙΑΣ

 

Όλοι οι Εθελοντές ζουν, δημιουργούν και διασκεδάζουν μαζί με τα μέλη με αναπηρίες και τους υπεύθυνους φροντιστές.

Ζουν στα ίδια σπίτια και μοιράζονται τα ίδια γεύματα, βοηθώντας στη λειτουργία του σπιτιού και στη φροντίδα των μελών. Χάρη στους Εθελοντές, τα μέλη με αναπηρία έχουν μια πλούσια κοινωνική ζωή με βαθιές διαπροσωπικές σχέσεις που διαρκούν και πέρα από τν διαμονή τους στην ΕΣΤΙΑ.

Δημιουργούν στα ίδια εργαστήρια κάθε πρωί, μαθαίνοντας και αυτοί τις τέχνες του πηλού, της κατασκευής κοσμημάτων, της κηροποιείας, της καλλιέργειας του κήπου.

Μοιράζονται τα δικά τους ταλέντα, με δραστηριότητες τα απογεύματα και τα βράδια. Χάρη σε αυτούς, και ανάλογα με τη χρονιά έχουν δημιουργηθεί απίθανες ομάδες μουσικής, τέχνης, θέατρου, κουκλοθέατρου, ζαχαροπλαστικής, και διάφορων σπορ.

Διασκεδάζουν με γιορτές μέσα και έξω από την ΕΣΤΙΑ, πηγαίνουν εκδρομές και επισκέψεις. Χτίζουν δυνατούς δεσμούς με τα μέλη με αναπηρίες, και μοιράζονται μαζί εξόδους και διαφορετικές εμπειρίες

Μαθαίνουν Ελληνικά με μαθήματα και συνεχή πρακτική.

 

 

Ο Δεσμός τους με την ΕΣΤΙΑ


Οι περισσότεροι Εθελοντές (80-90%)  συνήθως έρχονται για ένα χρόνο- 12 μήνες. Πολλοί παρατείνουν τη διαμονή τους και μένουν πέρα από ένα χρόνο. Οι περισσότεροι επισκέπτονται την ΕΣΤΙΑ ξανά και ξανά, με ρεκόρ τον Alessandro από την Ιταλία που έχει έρθει 12 φορές.

Είναι η καλύτερη πηγή μονίμων φροντιστών, 6 από τους σημερινούς φροντιστές της είχαν έρθει ως εθελοντές και αποφάσισαν να παραμείνουν ή να ξανάρθουν και να περάσουν από την 6 με 9-μηνη εκπαίδευση για να γίνουν φροντιστές.

Εκτός από τη βάση, που μένουν 12+ μήνες, η ΕΣΤΙΑ δέχεται και μερικούς για δίμηνη ή τρίμηνη παραμονή, ως μέρος του Πανεπιστημιακού τους προγράμματος. Και αυτοί συνδέονται με την Εστία μακρόχρονα.

Επιπλέον, κάθε χρόνο έχουν οργανωμένες ομάδες εργασίας (Workcamps) από Εθελοντές που έρχονται για 2+ εβδομάδες, ζουν μαζί, και αναλαμβάνουν κάποιο έργο (πχ το νέο  κοτέτσι, τη νέα πέργκολα κτλ). Μια ομάδα από το Purdue University στις ΗΠΑ και από τη Γαλλία είναι δύο παραδείγματα.

 

 

Ποιοι είναι οι εθελοντές της ΕΣΤΙΑΣ 


Οι περισσότεροι προέρχονται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – αλλά είχαν και από τις Βόρειες -και Νοτιαμερικανούς. Προς το παρόν, οι Έλληνες που έχουν έρθει, έρχονται για 2 μήνες, και όχι για τη βάση του προγράμματος, που είναι 12μηνη. 

Πολλοί Εθελοντές έχουν μόλις τελειώσει το λύκειο και παίρνουν ένα χρόνο αναβολή πριν πάνε πανεπιστήμιο. Αλλά έχουν επίσης και πολλούς Εθελοντές που ήρθαν μετά το πανεπιστήμιο, ή μετά από μερικά χρόνια εργασίας.

Υπάρχουν και Εθελοντές με αναπτυξιακές ή αισθησιακές αναπηρίες, και είναι ένα σημαντικό κομμάτι της έμπρακτης φιλοσοφίας συμπερίληψης και ισοτιμίας της ΕΣΤΙΑΣ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

Στην προσπάθεια να συμπεριληφθούν ως Εθελοντές και νεαροί Πρόσφυγες, ήδη φιλοξένησαν για δύο εβδομάδες μια ομάδα νεαρών προσφύγων μέσω του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι συμμετείχαν στην ζωή της ΕΣΤΙΑΣ. 

Οι πρώτοι Εθελοντές της Εστίας ήταν  Γερμανοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που πληρούσαν την στρατιωτική τους θητεία σε ουμανιστικά ιδρύματα. Η μεγάλη ανάπτυξη ξεκίνησε το 2013, με την πιστοποίηση της ΕΣΤΙΑΣ από το  Erasmus+ και το Υπουργείο Νέας Γενιάς ως δέκτες Εθελοντών από την ΕΕ. 

Το Erasmus + χρηματοδότησε γενναιόδωρα το εθελοντικό πρόγραμμα, και είχε το πιο διεθνές βεληνεκές, με Εθελοντές από όλα τα κράτη της Ευρώπης, και ιδίως από νέους διπλωματούχους.
Από το Covid και μετά το πρόγραμμα Erasmus+ ατόνησε στον τομέα αυτό, οπότε η ΕΣΤΙΑ έχει στραφεί προς άλλους οργανισμούς ειδικά στη Γερμανία και την Αυστρία, οι οποίοι στέλνουν συνήθως νεαρά άτομα μετά το σχολείο (gap year).

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις διαθέσιμες θέσεις εθελοντισμού εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ευελπίδων και Μουστοξύδη – Πλ. Πρωτομαγιάς (Πεδίον του Άρεως), Αθήνα 113 62

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.