Εσείς θα το πείτε το «ποίημα»;

Η Χριστίνα Περτσινίδη εξηγεί τι είναι το Poetry Slam και μάς εισάγει στον κόσμο του

To Poetry Slam δεν είναι ένας απλός διαγωνισμός ποίησης. Η Χριστίνα Περτσινίδη του Πειράματος εξηγεί ότι είναι ένας τρόπος αυτοέκφρασης μέσα από τον λόγο. Κι αν κάποιοι αμφιβάλλουν ή φοβούνται μας διευκρινίζει ότι «ο δρόμος προς την κατάκτηση του λόγου, ως μέσο και όχι απαραίτητα ως τέχνη, είναι μια πορεία απελευθέρωσης». Δοκιμάστε την!

Το Πείραμα ετοιμάζει ξανά το Poetry slam στη Θεσσαλονίκη. Τι ακριβώς θα γίνει το πρώτο τριήμερο του Ιουλίου;
Χριστίνα Περτσινίδη:
1 και 2 Ιουλίου, Τρίτη και Τετάρτη από τις 4.30μ.μ. μέχρι τις 8.30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί το “Poetry Slam Workshop“, το οποίο περιλαμβάνει τη συγγραφή και επεξεργασία κειμένων για Poetry Slam, καθώς και την προετοιμασία για την παρουσίασή τους μπροστά σε κοινό. Όπως υποδηλώνει και ο διεθνώς καθιερωμένος όρος, το Poetry Slam είναι ένας διαγωνισμός ποίησης. Κάθε συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το πόνημά του μέσα σε 5 το πολύ λεπτά χωρίς props, δηλαδή εξωγενή στοιχεία όπως σκηνικά, κοστούμια, μουσική, κλπ. Το «ποίημα» μπορεί να ανήκει σε οποιοδήποτε είδος, χωρίς περιορισμούς τόσο στο ύφος όσο και στη θεματολογία. Σε κάθε Poetry Slam το κοινό αναδεικνύει και τον νικητή.

Το κλείσιμο του workshop θα επισφραγιστεί από ένα Poetry Slam την Πέμπτη 3 Ιουλίου στις 9μ.μ. στο Café Bazaar στην πλατεία Άθωνος. Είναι ανοιχτό στο κοινό και είναι ο ιδανικότερος τρόπος για τους «αμύητους» να πάρουν μια πρώτη γεύση.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν; Πώς θα παρακινούσατε κάποιους περισσότερο επιφυλακτικούς στα… πειράματα;
Χ.Π.:
Δεν μπορώ να φανταστώ ποιοι δεν θα μπορούσαν. Οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει και θα αποκομίσει όφελος από τη συμμετοχή του. Το Poetry Slam είναι μια διαδικασία εξέλιξης. Ο πιο άμεσος τρόπος που ξέρω να συνειδητοποιήσει κανείς, είτε ασχολείται με την τέχνη του λόγου είτε όχι, ότι ο λόγος, γραπτός ή προφορικός, αποτελεί τρόπο έκφρασης. Με αυτή την απλότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται, αλλά και με την ανάλογη σοβαρότητα γιατί η αυτοέκφραση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ψυχική ισορροπία του ανθρώπου. Σε επόμενο επίπεδο, το Poetry Slam δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δουλέψουν πάνω σε θεματικές που τους ενδιαφέρουν σε βάθος και να κοινοποιήσουν τις σκέψεις και τα αισθήματά τους. Πρακτικά λοιπόν, επιτυγχάνουν να επισπεύσουν την προσωπική τους εξέλιξη εντυπωσιακά, επειδή η παραπάνω διαδικασία επιδρά καθαρτήρια, απελευθερωτικά. Κάθε συμμετοχή σε ένα Poetry Slam είναι μια προσωπική επανάσταση.


Είναι μέσα στους στόχους σας να «μονιμοποιήσετε» τοPoetry Slam που θα διαρκεί όλο τον χρόνο;
Χ.Π.:
Αυτός ήταν ο στόχος από τα σπάργανα του εγχειρήματος. Μετά από μια εκπαίδευση στη Στουτγκάρδη τον Σεπτέμβρη του 2013, ένα πενθήμερο workshop και ένα slam στις αρχές του Μάη, τώρα έχουμε το διήμερο workshop και το slam, ενώ προγραμματίζουμε αντίστοιχα events για τον Σεπτέμβρη και τον Δεκέμβρη. Θέλουμε να επιτύχουμε τη διοργάνωση ενός slam κάθε μήνα τουλάχιστον στην πόλη, το οποίο όμως προϋποθέτει τη δημιουργία ενός πυρήνα slam ποιητών ικανού μεγέθους. Επίσης, στόχος μας είναι το κοινό να μάθει τι είναι το Poetry Slam χωρίς να χρειάζεται επεξηγήσεις και να το αγαπήσει.

Η κατανόηση αρχικά και κατόπιν η χρήση του λόγου, πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν και τι προσφέρουν;
Χ.Π.:
Ο λόγος είναι η θεμέλια λίθος της ανθρωπότητας. Είναι το μέσο επικοινωνίας μεταξύ μας, βασικός τρόπος έκφρασης, αλλά και η δομική μονάδα της σκέψης μας σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Μπορεί να σκεφτόμαστε και με εικόνες ή ήχους, αλλά πολύ συχνά και ιδίως σε ό,τι αφορά περισσότερο σύνθετες έννοιες, οι λέξεις είναι που μας προσφέρουν το μέσο για να τις κατανοήσουμε ή να τις παρερμηνεύσουμε. Επειδή λοιπόν ο λόγος είναι πανανθρώπινο αγαθό και η κατανόηση και χρήση του είναι δεξιότητες που όλοι μπορούμε να αποκτήσουμε, αποδοκιμάζω έντονα το διαδεδομένο στερεότυπο που θέλει κάποιους να έχουν «έφεση» και κάποιους όχι. Στην πλειοψηφία των ανθρώπων που θεωρούν ή θεωρούνται ότι δεν έχουν έφεση στον λόγο το μπλοκάρισμα οφείλεται στον δισταγμό ή και στον φόβο να εκφραστούν. Ο δρόμος λοιπόν προς την κατάκτηση του λόγου, ως μέσο και όχι απαραίτητα ως τέχνη, είναι μια πορεία απελευθέρωσης που όλοι την οφείλουμε στον εαυτό μας, εκτός κι αν έχουμε δώσει όρκο σιωπής!

Ποια είναι η βασική προϋπόθεση για να καταφέρει κάποιος να μεταφέρει επιθυμίες και συναισθήματα μέσω ενός κειμένου;
Χ.Π.:
Η ειλικρίνεια. Σαν τα νομίσματα, ο λόγος έχει δυο πλευρές, η μια της έκφρασης, η άλλη της συγκάλυψης. Για να συγκινήσεις πρέπει πρώτα να βουτήξεις μέσα σου, να ψαρέψεις την αλήθεια σου και να την προσφέρεις με γενναιότητα.

Θεωρείς ότι οι περισσότεροι έχουμε «συρρικνώσει» τον λόγο μας; Έχουμε πάψει να δουλεύουμε πάνω σε λέξεις, στη γλώσσα και πώς μας βοηθά το Poetry Slam;
Χ.Π.:
Αποφεύγω πάντα τις συγκρίσεις με το παρελθόν, γιατί δεν μπορώ να ξέρω. “Accept certain inalienable truths/ Prices will rise, politicians will philander, you, too, will get old/ And when you do, you’ll fantasize that when you were young/ Prices were reasonable, politicians were noble and children respected their elders” όπως λέει και ο Baz Luhrmann στους εκπληκτικούς στίχους του “Everybody’s Free (to Wear Sunscreen)”. Πιστεύω όμως ότι δεν έχουμε κίνητρα για να δουλεύουμε τον λόγο. Το Poetry Slam είναι ικανό κίνητρο.

Δηλώσεις συμμετοχής: στο [email protected].

Δείτε το άλμπουμ του προηγούμενου Workshop και το βίντεο του τελευταίου Poetry Slam Show.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του ελculture με το mikrocosmos.gr


Διαβάστε επίσης:
Πράγματα που συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη #4, της Μαρίνας Κοντού

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.