podcast: H νεανική λογοτεχνία του φανταστικού σε μια κουβέντα με τον Γιώργο Παναγιωτάκη

Η νεανική λογοτεχνία φαντασίας βρίσκει έδαφος να καλλιεργηθεί, να ευδοκιμήσει γιατί το κοινό της αναζητά σε αυτή τη φάση της ζωής του τη δική του τολμηρή φωνή

H νεανική λογοτεχνία του φανταστικού είναι μια κατηγορία ιδιαίτερη καθώς συχνά έχει απασχολήσει τους συγγραφικούς κύκλους με τη δυναμική είσοδό της τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τον ορισμό της, το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της, ακόμα και την ποιότητα των κειμένων της. Συνήθως στοχεύει (young adult fiction, ή απλά YA) σε ηλικίες από 12 έως 18 ετών για αυτό και συχνά ορίζεται και ως crossover αφού την απολαμβάνουν και ενήλικες. Απλώς πολύ συχνά, επειδή οι πρωταγωνιστές είναι παιδιά και νέοι, αυτά τα βιβλία κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία.

Αν ωστόσο κάναμε μια προσπάθεια ορισμού της, θα λέγαμε πως εμπεριέχει όλα εκείνα τα βιβλία που η πλοκή τους διαδραματίζεται σε ένα μυθοπλαστικό κόσμο, έμπνευσης του συγγραφέα και συχνά αλληλεπιδρά με τον πραγματικό κόσμο. Μια ανάμιξη του πραγματικού με το υπερφυσικό και το φανταστικό. Τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά της είναι η μαγεία, το μεταφυσικό, τα φανταστικά πλάσματα και συχνά η φύση που κάποιες φορές συμμαχεί και άλλες παρουσιάζεται αφάνταστα εχθρική προς τους ανθρώπους.

Η φαντασία είναι η φωνή της τόλμης είχε δηλώσει κάποτε ο Χένρυ Μίλλερ και σκέφτομαι πως η νεανική λογοτεχνία φαντασίας βρίσκει έδαφος να καλλιεργηθεί, να ευδοκιμήσει, γιατί το κοινό της αναζητά σε αυτή τη φάση της ζωής τους τη δική του τολμηρή φωνή.

Ο έφηβος αναζητά τη δική του ταυτότητά, αμφισβητεί και έχει την τάση ανατροπής του κοινωνικά αποδεκτού, τείνει στην απομόνωση, αλλά και στην ανεξαρτητοποίηση από το γονικό περιβάλλον. Έχει ιδεολογικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις, αναζητά τη δική του προσωπική αλήθεια. Τα πιο κοινά από αυτά είναι η φιλία, η πρώτη αγάπη, οι σχέσεις και δη οι οικογενειακές, η αναζήτηση της ταυτότητας του ατόμου και η ενηλικίωση.

Με τον αγαπημένο συγγραφέα Γιώργο Παναγιωτάκη συζητάμε και αναφέρουμε μερικά αγαπημένα βιβλία αυτής της κατηγορίας. Γιατί όταν μιλάμε για νεανική λογοτεχνία φαντασίας στην Ελλάδα, λίγο πολύ το όνομά του αν όχι ταυτίζεται, σίγουρα είναι συνδεδεμένο. Συγγραφέας παιδικών και νεανικών βιβλίων ανάμεσά τους η αγαπημένη «Αλάστρα» και η «Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων, Όταν ήρθαν για εμένα» που το 2018 κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου.

Ακούστε όλο το podcast εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.