podcast Bookιές: Συζητώντας με την Άννα-Μαρία Βλάσση για την τέχνη πρωταγωνίστρια στα παιδικά βιβλία

Πώς μπορούμε να μυήσουμε τα παιδιά στην Τέχνη; Πώς να τους συστήσουμε τα καλλιτεχνικά ρεύματα, θεματικά και χρονικά; Πώς επενδύουμε λέξεις σε ένα έργο τέχνης;

Πώς μπορούμε να μυήσουμε τα παιδιά στην Τέχνη; Πώς να τους συστήσουμε τα καλλιτεχνικά ρεύματα, θεματικά και χρονικά; Πώς επενδύουμε λέξεις σε ένα έργο τέχνης;

Ο Μαρκ Ρόθκο, Αμερικανός ζωγράφος που για πολλά χρόνια δίδασκε στα παιδιά ζωγραφική είχε πει πως «Η τέχνη όπως η ομιλία ή το τραγούδι είναι μια στοιχειώδης μορφή έκφρασης και όπως ακριβώς τα παιδιά πιάνουν αμέσως μια ιστορία ή ένα τραγούδι, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να μετατρέψουν την παρατηρητικότητα και τη φαντασία τους σε τέχνη».

Δεν είναι λοιπόν ποτέ νωρίς για να μιλήσεις για την τέχνη στα παιδιά. Όχι με διδακτική πρόθεση, μήτε για να γίνουν μεγάλοι ζωγράφοι αλλά για να δείξουμε ένα νέο δρόμο έκφρασης, ένα νέο τρόπο αντίληψης του κόσμου και των εικόνων γύρω τους. Σήμερα που οι εικόνες βρίσκονται παντού γύρω μας: στα τηλέφωνα, τα περιοδικά, στις εφημερίδες, τους δρόμους, τους σταθμούς, η ανάγκη αυτή είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Γιατί μέσα από τις εικόνες, όπως άλλωστε και μέσα από τις λέξεις, σκεφτόμαστε, ονειρευόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

Ο Πικάσο κάποτε είχε δηλώσει ότι «Oι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πάντοτε την Τέχνη, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί τελικά κανένας δεν τους έμαθε τίποτα σχετικά με τη ζωγραφική. Τους μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν, να ζωγραφίζουν ή να τραγουδούν, μα ποτέ κανείς δεν σκέφτηκε να τους μάθει να κοιτάζουν έναν πίνακα».

Ο Φίλιπ Πούλμαν είναι ένας Βρετανός συγγραφέας που έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και έχει πει: «Τα παιδιά χρειάζονται τέχνη και ιστορίες και ποιήματα και μουσική όσο χρειάζονται αγάπη και φαγητό και καθαρό αέρα και παιχνίδι. Αν δεν δώσεις σε ένα παιδί τροφή, η ζημιά γίνεται γρήγορα ορατή. Αν δεν αφήσεις ένα παιδί να έχει καθαρό αέρα και παιχνίδι, η ζημιά είναι επίσης ορατή, αλλά όχι τόσο γρήγορα. Αλλά αν δεν δώσεις σε ένα παιδί τέχνη και ιστορίες και ποιήματα και μουσική, η ζημιά δεν είναι τόσο εύκολα ορατή. Είναι εκεί όμως». 

Έτσι σήμερα υπάρχει μια πληθώρα εμπνευσμένων βιβλίων Τέχνης για παιδιά – φυσικά και οι ενήλικες είναι ευπρόσδεκτοι. Στο podcast Bookιές πρωταγωνιστής θα είναι η Τέχνη. Στη συντροφιά μας βρίσκεται η Άννα Μαρία Βλάσση, εκδότρια, συγγραφέα αλλά και υπεύθυνη σχεδιασμού & υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα «Βιβλιοδιαπλάσεις».

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον εκδοτικό οίκο «Μέλισσα» αφου της ανέθεσε τον σχεδιασμό προγραμμάτων εμπνευσμένα από τα υπέροχα και άρτιας αισθητικής παιδικά βιβλία τέχνης του ΜοΜΑ. Μια συνεργασία που της έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτεί το ΜοΜΑ, να παρακολουθήσει τα προγράμματά του και να συνεργαστεί με την ομάδα του, όπου και  διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» τη δύναμη της Τέχνης πάνω στα παιδιά.

Μπορείτε να ακούσετε το podcast Bookιές εδώ.

Γίνονται αναφορές στα εξής βιβλία: “Γιατί η τέχνη είναι γεμάτη γυμνούς ανθρώπους;”, “Ανακαλύπτω τα σπουδαιότερα έργα τέχνης”, “Ο κήπος του Ματίς”, “H Ιστορία των εικόνων” και “Τι είδε ο Ντεγκά”.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.