Ο βιρτουόζος της τρομπέτας Ibrahim Maalouf στο Ηρώδειο σε ένα σόου που ένωσε όχι απλά τη μουσική αλλά όλη τη γη σε ένα

Ο Γαλλολιβανέζος τρομπετίστας επισκέφτηκε τη χώρα μας και έκανε ένα Ηρώδειο να σηκώνεται όρθιο και να χορεύει στον ρυθμό

Κείμενο: Μύριαμ Παρασκευοπούλου (Local Music Alert)
Φωτογραφίες: ©Τhomas Daskalakis

 

Ημέρα 179η από τις 365 και 28η του Ιουνίου κατά το θερινό ηλιοστάσιο. Ώρα 21:00 και το ραντεβού ήταν στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού για τον φανταστικό τρομπετίστα Ibrahim Maalouf που επισκέφτηκε τη χώρα μας στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του με τίτλο “Capacity to Love”.

Η πρώτη επαφή με τη μουσική του Γαλλολιβανέζου βιρτουόζου της τρομπέτας, ξεκινάει περίπου το 2018 μέσα από τα ερζτιανά και την εκπομπή της Γιώτας Κοτσέτα στο ραδιόφωνο του Kosmos. Θυμάμαι ακόμα το συναίσθημα που με κατέκλυσε ακούγοντας  το “Una Rosa Blanca”. Από τότε οι μουσικές του μπήκαν στις λίστες μου και ανυπομονούσα κάποια στιγμή να καταφέρω να τον δω ζωντανά.

Ο Ibrahim Maalouf γεννήθηκε στον Λίβανο αλλά αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στη Γαλλία μαζί με την οικογένειά του, λόγω του εμφυλίου που ταλάνιζε τότε τη χώρα. Σε ηλικία επτά ετών άρχισε να παίζει τρομπέτα, έχοντας ως μέντορα και δάσκαλο τον πατέρα του Nassim Maalouf, ο οποίος όταν ταξίδεψε στην Γαλλία για να σπουδάσει κλασική μουσική, εφηύρε την τέταρτη βαλβίδα στην τρομπέτα, βάσει της οποίας «επιτρέπεται» στους μουσικούς να μπορούν να αποτυπώσουν και να παίζουν αραβική μουσική.

Με αυτή τη βαριά κληρονομιά, αλλά και με ένα dna από το οποίο κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει, ο Ibrahim Maalouf έχει κυκλοφορήσει 17 άλμπουμ και παρουσιάζει ζωντανά τη μουσική του τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής (Wynton Marsalis, Angelique Kidjo, Melody Gardot, the Kronos Quartet, Trilok Gurtu, Josh Groban, Marcus Miller, Salif Keita κ.ά.), ενώ ήταν ανακάλυψη του Quincy Jones και αλήθεια τον ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά.

Και είμαστε στο τώρα, σε ένα ασφυκτικά γεμάτο Ηρώδειο περιμένοντας έναν από τους μεγαλύτερους τρομπετίστες της σύγχρονης εποχής, να ανέβει στη σκηνή. Ξαφνικά βλέπουμε μια ομάδα ανθρώπων να προσπαθεί να βρει τη θέση της σαν σε παιχνίδι. Χωρίς οριακά να αντιλαμβανόμαστε ανάμεσα στα επτά άτομα της μπάντας που είναι ο Maalouf. Xωρίς καμιά φανφάρα, με ένα απλό λευκό t-shirt, ένα παντελόνι και την τρομπέτα, άρχισε να ξεχωρίζει και η μελωδία του ”S3NS” γέμισε τον χώρο.

Ευδιάθετος, χαλαρός με την απαραίτητη δόση χιούμορ μας ευχαρίστησε και μας είπε πως αυτό το ταξίδι γίνεται για την προώθηση του άλμπουμ του, που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2022 και ονομάζεται “Capacity to Love”, εξηγώντας μας ότι το ονόμασε έτσι θέλοντας να τονίσει την ικανότητά μας να αγαπάμε. Να αγαπάμε το διαφορετικό και κυρίως αυτό που δεν μας μοιάζει.

Είπε ότι για πρώτη φορά στην τελευταία του αυτή δουλειά άφησε την παραγωγή της μουσικής του σε άλλους ανθρώπους και ότι αυτή τη φορά άνοιξε ένα νέο μουσικό δρόμο. Έπαιξε πολλά νέα κομμάτια από τον επερχόμενο δίσκο και πραγματικά ήταν ένα σόου που ένωσε όχι απλά τη μουσική αλλά όλη τη γη σε ένα.

Από τις πιο όμορφες στιγμές της συναυλίας ήταν και η παρουσία της Flavia Coelho στη σκηνή για να ερμηνεύσουν το τελευταίο single τους ”El Mundo” με ένα Ηρώδειο να σηκώνεται όρθιο και να χορεύει στον ρυθμό, αλλά και τα σόλο όλων των μελών της μπάντας του, αποδεικνύοντας τον χώρο και τον χρόνο που τους έδινε στη σκηνή.

Καλή παράσταση αλλά μικρή. H στροφή του Maalouf σε τόσο hip-hop ήχους και παραγωγές ήταν εξαιρετική, αλλά η έλλειψη ενός MC ζωντανά στη σκηνή ήταν εμφανής. Επίσης μου έλλειψαν πολύ και οι παλιές μελωδίες τις οποίες δυστυχώς δεν ακούσαμε. Ίσως η προσδοκία μου και η προσμονή μου να ήταν μεγαλύτερη χωρίς αυτό να μειώνει το αποτέλεσμα ή την αξία του Ιbrahim Maalouf. Aλλά νομίζω πως η αίσθηση όλων μας τελειώνοντας η βραδιά ήταν η ίδια. Εις το επανιδείν Ibrahim…

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

  1. Η συναυλία του Μααλουφ στην Αθήνα ήταν μια σκέτη αποτυχία.
    Πήγα να ακούσω τζαζ από μια εξαιρετική τρομπέτα αλλά αντ’ αυτού μας τρέλανε
    με δυνατή Χιπ Χοπ μουσική!!! Ίσως είμαι της παλιάς σχολής, αλλά αυτό ήταν
    πραγματικά εξοργιστικό. Ο ίδιος δεν είχε όρεξη να παίξει, τα λίγα κομμάτια που
    ακούσαμε ήταν πράγματι καλά. Το όλο όμως θύμιζε συναυλία για παιδιά.
    Το εισιτήριο τσουχτερό, γι’ αυτό κλαίω τα λεφτά που πέταξα. Κρίμα …….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.