Pablo Picasso – Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας μέσα απο σπάνιες αφίσες και κεραμικά

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν σπάνιες, αυθεντικές αφίσες που φιλοτέχνησε ο Πάμπλο Πικάσο και αντιπροσωπευτικά κεραμικά του από γνωστές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού

Μεταξύ των καλλιτεχνών με τη μεγαλύτερη επιρροή στη σύγχρονη εποχή, ο Πικάσο είναι διάσημος για τη συνίδρυση του κυβισμού, ενός πρωτοποριακού κινήματος των αρχών του 20ού αιώνα, στο οποίο οι ζωγράφοι και οι γλύπτες εξέταζαν, αποδομούσαν και ανακατασκεύαζαν αντικείμενα σε αφηρημένες μορφές.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των πενήντα ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, αλλά και των συνεχιζόμενων από πέρσι εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο για τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Πικάσο, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών διοργανώνει μια εικαστική έκθεση με σπάνιες αφίσες και κεραμικά με τίτλο: Pablo Picasso – Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας μέσα απο σπάνιες αφίσες και κεραμικά του, μια έκθεση που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς.

 

 

Ο Πάμπλο Πικάσο (1881-1973) είναι «μία από τις εμβληματικότερες μορφές της νεοτερικής τέχνης που σφράγισε ανεξίτηλα όχι μόνο τα φορμαλιστικά χαρακτηριστικά των εικαστικών τεχνών με τις οποίες ασχολήθηκε (ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, χαρακτική, κολάζ) αλλά και τους τρόπους με τους οποίους κορυφαίοι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού και ευρύτερα του παγκόσμιου πολιτισμού του εικοστού αιώνα θα προσέγγιζαν (καλλιτεχνικά και στοχαστικά) θέματα αισθητικά, πολιτικά και κοινωνικά. Ποτέ πια μετά τον επαναστατικό, ως προς την αισθητική του, πίνακά του που είναι γνωστός με τον σεμνότυφο (παρά με τον αρχικό του, τον επιλεγμένο από τον ίδιο τον Πικάσο) τίτλο Les Demoiselles d’Avignon (1907), οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες δεν θα αντικρίσουν τον κόσμο ξανά με τα ίδια μάτια…» αναφέρει ο Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Χάρβαρντ και Πρόεδρος του Ε.Π.Κε.Δ.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν σπάνιες, αυθεντικές αφίσες που φιλοτέχνησε ο Πάμπλο Πικάσο, με την τεχνική της λιθογραφίας, της χαλκογραφίας, του λινόλεουμ και αρκετές από τις οποίες έχει υπογράψει. Όλες οι αφίσες της έκθεσης ανήκουν στον Werner Röthlisberger, παθιασμένο συλλέκτη των αφισών του Πικάσο. Σήμερα έχει στην κατοχή του, μεταξύ άλλων, τις διακόσες πενήντα πρωτότυπες αφίσες του Πικάσο, μια παγκοσμίου φήμης συλλογή, η οποία έχει παρουσιαστεί με επιτυχία στην Ελβετία και τώρα εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στην είσοδο της έκθεσης υπάρχει QR code, όπου σκανάροντάς το οι επισκέπτες θα μπορούν να λάβουν πληροφορίες για την κάθε αφίσα από τον ίδιο τον συλλέκτη. Παράλληλα, θα εκτεθούν αντιπροσωπευτικά κεραμικά του Πικάσο από γνωστές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού: κανάτες, πιάτα και βάζα, που μαρτυρούν το πάθος του για την γήινη και ταπεινή ύλη του πηλού και την πανάρχαια τέχνη της αγγειοπλαστικής.

 

Κουκουβάγια-πρόσωπο γυναίκας (1952) κεραμικό βάζο. Ιδιωτική συλλογή. EDITION PICASSO MADOURA

 

YAN BARBU (1963) Κεραμικό κανάτι. Ιδιωτική συλλογή. EDITION PICASSO MADOURA

 

Προφίλ της Ζακλίν (1956) Κεραμικό πιάτο. EDITION PICASSO MADOURA

 

Ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς επισημαίνει: «Οι αφίσες του Picasso αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του χαρακτικού του έργου και η πληθωρική του προσωπικότητα τον οδήγησε στο να μπορεί συνεχώς να δημιουργεί νέα έργα, χωρίς να αντιγράφει τον εαυτό του και, ταυτόχρονα, με την ευρυμάθειά του να ορίζει βαθιές τομές στην εξέλιξη της τέχνης. Οι λιθογραφικές, χαλκογραφικές και σε λινόλεουμ αφίσες του, εκφράζουν μια δυνατή οπτική επαλήθευση της ποίησής του για την τέχνη και τη ζωή. Οι αφίσες ήταν το μέσο για να μεταφέρει τα δικά του μηνύματα για την ειρήνη και τη δημοκρατία, την τέχνη και τη ζωή. Αφίσες που πάντα οπτικοποιούν μια είδηση, ένα μήνυμα, ένα γεγονός και είναι ισοδύναμης αξίας των σχεδίων και των χαρακτικών του με την αξιοποίηση της αισθητικής του καθαρού περιγράμματος και της ακρίβειας. Οι διαστάσεις των γραμμάτων, το σχέδιο τους – πεζά ή κεφαλαία –με το προσωπικό καλλιτεχνικό του ύφος είναι ευανάγνωστα, αφού άλλοτε χρησιμοποιεί μόνο κεφαλαία ευδιάκριτα γράμματα και άλλοτε αξιοποιεί τη χειρόγραφη γραφή του σαν να πρόκειται για ένα προσωπικό γράμμα ή μια ιδιωτική πρόσκληση. Έτσι, καταφέρνει, με τις ιδιομορφίες του γραφικού του χαρακτήρα να επιβάλει στον αναγνώστη μια άμεση προσωπική μετάδοση του μηνύματός του στον θεατή[…]

Οι αφίσες και τα κεραμικά του Picasso μαρτυρούν την καλλιτεχνική του διαδρομή και αντανακλούν την αξία της ζωγραφικής του. Ο μινώταυρος, οι κένταυροι και οι φαύνοι στοιχειώνουν το έργο του. Πρόκειται για μορφές που, μέσα από την οπτική των μεταμορφώσεων, αποπνέουν τη χαρά της ζωής και το μεσογειακό φως, με πλαστικότητα και όγκο. Η απέριττη γνώριμη γραμμή της τέχνης του συμπορεύεται με την αυθεντική απλότητα της γραμμής της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Ο Picasso, άλλοτε ως αρλεκίνος και άλλοτε ως ταυρομάχος, πολέμησε τη βία και τον σκοταδισμό, υπηρετώντας με την τέχνη του την ελευθερία και τα ανθρώπινα ιδεώδη. Πρωτοπόρος των μεγάλων αισθητικών ανατροπών του 20ού αιώνα, προσέγγισε με διεισδυτικότητα τους μύθους και την ιστορία, τα όρια του ανθρώπου και του κόσμου».

 

TOROS EN VALLAURIS (1958)

 

«Côte d’Azur – Cannes», 1962. Λιθογραφία του Πικάσο

 

Η έκθεση συνοδεύεται από πολυσέλιδο κατάλογο με όλα τα εκτιθέμενα έργα και θεωρητικά κείμενα του Παναγιώτη Ροϊλού και του Τάκη Μαυρωτά, τα οποία προσεγγίζουν την τεράστια προσφορά του Πικάσο στην χαρακτική και την κεραμική, καθώς και ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τη ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη, των τελειοθηρικών εκδόσεων ΑΜΜΟΣ.

Πληροφορίες έκθεσης

Διάρκεια Έκθεσης: 11 Μαΐου – 10 Ιουνίου, 2024

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 08.00-21.00 | Σάββατο/Κυριακή: 10.00-18.00.

Επίσκεψη στην έκθεση: 5€. Η είσοδος για παιδιά (έως 12 ετών) και σχολικές εκδρομές είναι δωρεάν

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.