Ο «Οδυσσέας» και οι μικρές σελήνες του Jeff Koons φθάνουν στον προορισμό τους

Το έργο Jeff Koons: Moon Phases περιλαμβάνει 125 μοναδικά έργα, με το καθένα να αντιστοιχεί σε μια ξεχωριστή φάση της Σελήνης όπως φαίνεται από τη Γη

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης Τζεφ Κουνς παρακολούθησε την αναχώρηση ενός πυραύλου της SpaceX που μετέφερε 125 από τα μικροσκοπικά γλυπτά του στο σχήμα της σελήνης και άλλο φορτίο από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Intuitive Machines, την εταιρεία που το σχεδίασε. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μη κυβερνητική διαστημική συσκευή επιτυγχάνει προσγείωση στο φεγγάρι, παρά τα εμπόδια.

Δυστυχώς το σκάφος προσγειώθηκε όχι όπως αναμενόταν, αλλά σε αναποδογυρισμένη θέση λόγω κάποιων δυσλειτουργιών, κάτι που προκάλεσε ζημιά στους ηλιακούς συλλέκτες και τις κεραίες του Οδυσσέα (Nova-C) όπως είναι το όνομά του, περιορίζοντας την ισχύ και εμποδίζοντας την επαφή με τους μηχανικούς στο έδαφος.

 

Photo Credit: @Int_Machines @nasa @spacex
Photo Credit: @Int_Machines @nasa @spacex

 

Jeff Koons: Moon Phases

 

Με επίκεντρο τη Σελήνη ως σύμβολο της ανθρώπινης περιέργειας και της επιθυμίας για επίτευξη, το έργο Jeff Koons: Moon Phases περιλαμβάνει 125 μοναδικά έργα, το καθένα από τα οποία αποτελείται από τρία στοιχεία: ένα γλυπτό που θα εγκατασταθεί στη Σελήνη στο διηνεκές, ένα γλυπτό που θα παραμείνει στη Γη, και ένα NFT που αντιστοιχεί στα γλυπτά στη Σελήνη και στη Γη.

Τα έργα του Jeff Koons: Moon Phases το καθένα αντιστοιχεί σε μια ξεχωριστή φάση της Σελήνης-62 φάσεις της Σελήνης όπως φαίνονται από τη Γη, 62 απόψεις της Σελήνης όπως φαίνονται από διαφορετικά σημεία στο διάστημα και μια έκλειψη Σελήνης.

Τα έργα τέχνης στο πλαίσιο των φάσεων της Σελήνης συνδέονται με ανθρώπους που έχουν επιτύχει στην ανθρώπινη ιστορία. Ο κατάλογος των ονομάτων περιλαμβάνει άτομα από διάφορα μέρη του κόσμου, τομείς και χρονικές περιόδους, όπως ο Πλάτωνας, η Νεφερτίτη, η Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι, ο Άντι Γουόρχολ, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Γαλιλαίος, ο Μότσαρτ, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Πλάτωνας. Αυτά και άλλα ονόματα θα αναρτηθούν ξεχωριστά μπροστά από τις Φάσεις της Σελήνης, μνημονεύοντας τις προσωπικότητες με αφορμή την αποστολή στη Σελήνη. Με αυτόν τον τρόπο, ο Koons τιμά μερικά από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του παρελθόντος για να εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές.

Ο Koons πίστευε ότι τα γλυπτά του θα έφταναν στο διάστημα μέχρι το τέλος του 2022, αλλά το έργο είχε αρκετές στάσεις και εκκινήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας αναποδιάς αυτή την εβδομάδα. Οι επιστήμονες είχαν καθυστερήσει την εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9, αφού παρατήρησαν ένα πρόβλημα με το προωθητικό μεθάνιο.

«Μεγάλωσα ακούγοντας τον πρόεδρο Κένεντι να μιλάει για το ταξίδι στο φεγγάρι», δήλωσε ο Koons σε συνέντευξή του πριν από την απογείωση. «Έδωσε στην κοινωνία μας ένα όραμα και μια ώθηση ότι μπορούσαμε να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και να πετύχουμε πράγματα».

 

Photo: Jeff Koons, Moon (Pink), 1995-2000, mirror-polished stainless steel with transparent color coating, 124 x 124 x 40 inches, 315 x 315 x 101.6 cm, one of five unique versions © 2021 Qatar Museums, photo by Ali Al-anssari

 

Και άλλοι καλλιτέχνες έχουν προσπαθήσει να κατακτήσουν το διάστημα, καταφέρνοντας τελικά να στείλουν μόνο και να εξαφανίσουν τα έργα τέχνης τους στην απεραντοσύνη του διαστήματος. Ο Trevor Paglen εκτόξευσε έναν δορυφόρο αξίας 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων με την ονομασία “Orbital Reflector” σε συνεργασία με το Μουσείο Τέχνης της Νεβάδα το 2018. Σύντομα όμως οδηγήθηκε σε διακοπή της παρακολούθησής του από τη γη λόγω διαφόρων δυσχερειών.

Αν επιτύχει η αποστολή, θα είναι η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα να εκτεθεί ένα έργο τέχνης στη σελήνη μετά από το 1971, όπου το πλήρωμα του Apollo 15 άφησε μια μικρή αλουμινένια φιγούρα του Βέλγου καλλιτέχνη Paul Van Hoeydonck και μια πλάκα στη μνήμη 14 Αμερικανών και Σοβιετικών αστροναυτών που έχασαν τη ζωή τους.

«Αυτό το ταξίδι διαρκεί πολύ περισσότερο λόγω των πολλών προκλήσεων, αναποδιές και καθυστερήσεις», αναφέρει ο Mario Romero επικεφαλής της Intuitive Machines και εκείνος που έδωσε το όνομα Οδυσσέας στο σκάφος, σε δήλωσή του στους Times. «Ταξιδεύοντας στην τρομακτική, σκοτεινή από κρασί θάλασσα δοκιμάζει επανειλημμένα τις αντοχές του, όμως τελικά ο Οδυσσέας αποδεικνύεται άξιος και επιστρέφει πίσω στην πατρίδα του μετά από δέκα χρόνια».

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.