Η UNESCO σχεδιάζει το πρώτο εικονικό μουσείο κλεμμένων αντικειμένων πολιτισμού

Το σχέδιο έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας Francis Kéré, νικητής του βραβείου Pritzker 2022

Το επερχόμενο εικονικό μουσείο κλεμμένων πολιτιστικών αντικειμένων της UNESCO είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Σε ανακοίνωσή της, η UNESCO ανέφερε: «Το εικονικό μουσείο θα αποτελέσει ένα εργαλείο που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα ευαισθητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές, τους επαγγελματίες του πολιτισμού και το ευρύ κοινό, ιδίως τις νέες γενιές, σχετικά με την παράνομη διακίνηση και τη σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Το μουσείο ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 και την περασμένη εβδομάδα ο οργανισμός παρουσίασε το σχέδιο του αρχιτέκτονα Francis Kéré, γεννημένου στην Μπουρκίνα Φάσο, νικητή του βραβείου Pritzker 2022.

 

 

Οι επισκέπτες θα μπορούν να εξερευνούν εικονικά χώρους όπως σε ένα πραγματικό μουσείο και να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό. Το μουσείο θα περιλαμβάνει επίσης ιστορίες και μαρτυρίες από τις τοπικές κοινότητες. Θα διεξαχθεί από κοινού από την UNESCO και την INTERPOL σε συνεργασία με άλλους βασικούς τεχνικούς εταίρους και τις τοπικές κοινότητες.

Η αρχιτεκτονική του μουσείου αντλεί από το πανύψηλο δέντρο μπαομπάμπ, ένα ιθαγενές αφρικανικό φυτό με εκατοντάδες χρήσεις που συντηρούν τη ζωή και βαθιά πνευματική σημασία. Η χαρακτηριστική σιλουέτα του -ένας φαρδύς γυμνός κορμός και κοντοί, συγχωνευμένοι βλαστοί- θα αποτελέσει τη βάση του χώρου, ενώ θα ενσωματωθούν επίσης στοιχεία από την εμβληματική ροτόντα του Μουσείου Guggenheim, σχεδιασμένη από τον Frank Lloyd Wright.

Οι επισκέπτες θα κληθούν να εξερευνήσουν μια σειρά από εικονικές γκαλερί που θα περιέχουν λεπτομερείς τρισδιάστατες αναπαραστάσεις αντικειμένων, κάθε ένα από τα οποία θα συνοδεύεται από βιβλιογραφία σχετικά με την πολιτιστική τους σημασία, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών από κοινότητες στις χώρες προέλευσής τους.

 

 

Το μουσείο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2025. Σύμφωνα με την Guardian, η UNESCO δεν θα αποκαλύψει τα έργα που θα απαρτίζουν την αρχική συλλογή παρά μόνο λίγο πριν από τα εγκαίνια:


«Πίσω από κάθε κλεμμένο έργο ή θραύσμα κρύβεται ένα κομμάτι της ιστορίας, της ταυτότητας και της ανθρωπότητας που έχει αποσπαστεί από τους θεματοφύλακές του, έχει καταστεί απρόσιτο στην έρευνα και τώρα κινδυνεύει να πέσει στη λήθη», δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay τονίζοντας τη σημασία αυτής της προσπάθειας.

tags / UNESCO

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.