“Freddie Mercury: A World of His Own”: Η συλλογή του Freddie Mercury ξεπερνά όλες τις προσδοκίες του οίκου Sotheby’s

Μια εντυπωσιακή λίστα με 30.000 αντικείμενα του Freddie Mercury, από το baby grand πιάνο που χρησιμοποίησε για να συνθέσει το Bohemian Rhapsody μέχρι τις προσωπικές του Polaroids

Ουδείς αμφισβήτησε ποτέ τη μουσική ευφυία του Freddie Mercury και τους μουσικούς θησαυρούς που μας κληροδότησε – το συγκρότημα είχε περισσότερες από 50 επιτυχίες στο Top 40 του Ηνωμένου Βασιλείου σε τρεις δεκαετίες. Σύμφωνα με τη δημοπρασία και έκθεση Freddie Mercury: A World of His Own που εγκαινιάζεται αυτή την εβδομάδα στον οίκο Sotheby’s, ο Freddie Mercury ήταν o βασιλιάς του στυλ.

Η δημοπρασία περιλαμβάνει τo περιεχόμενo του σπιτιού του, Garden Lodge – ένα ακίνητο που παραχώρησε μετά τον θάνατό του το 1991 στη στενή του φίλη Mary Austin που εκείνη τώρα με τη σειρά της αποφάσισε να πουλήσει τα αντικείμενά του.

«Για πολλά χρόνια τώρα, είχα τη χαρά και το προνόμιο να ζω περιτριγυρισμένη από όλα τα υπέροχα πράγματα που αναζητούσε και αγαπούσε τόσο πολύ ο Φρέντι. Αλλά τα χρόνια πέρασαν και ήρθε η ώρα να πάρω τη δύσκολη απόφαση να κλείσω αυτό το πολύ ιδιαίτερο κεφάλαιο της ζωής μου. Ήταν σημαντικό για μένα να το κάνω αυτό με έναν τρόπο που ένιωθα ότι θα άρεσε στον Φρέντι, και δεν υπήρχε τίποτα που να του άρεσε περισσότερο από μια δημοπρασία», δήλωσε η φίλη του Mary Austin ερωτώμενη για την απόφαση να πουλήσει τα υπάρχοντα του φίλου της.

«Ο Φρέντι ήταν ένας απίστευτος και ευφυής συλλέκτης που μας έδειξε ότι η ομορφιά, η διασκέδαση και η συζήτηση μπορούν να βρεθούν σε όλα– ελπίζω ότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία να μοιραστούμε όλες τις πολλές πτυχές του Φρέντι, δημόσιες και ιδιωτικές, και ότι ο κόσμος θα καταλάβει περισσότερα για το μοναδικό και όμορφο πνεύμα του και θα το γιορτάσει».

Source: https://twitter.com/sothebys

Μια εντυπωσιακή λίστα με 30.000 αντικείμενα, τα πάντα: από το baby grand πιάνο που χρησιμοποίησε για να συνθέσει το Bohemian Rhapsody μέχρι τις προσωπικές του Polaroids, τους πρωτότυπους στίχους τραγουδιών και πίνακες και σχέδια καλλιτεχνών όπως ο Γκόγια και ο Σαλβαδόρ Νταλί. Τα ρούχα του είναι αυτά που κυριαρχούν στους εκθεσιακούς χώρους του Sotheby’s, με περισσότερα από 200 εκθέματα.

Η έκθεση των αντικειμένων με αφορμή τη δημοπρασία συγκέντρωσε τον εκπληκτικό αριθμό των 140.000 επισκεπτών μέσα σε μόλις ένα μήνα, με ουρές που σχημάτιζαν γύρω από το τετράγωνο για μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου. Μόνο η απογευματινή πώληση της Τετάρτης – μέρος μιας σειράς ζωντανών και ηλεκτρονικών δημοπρασιών που θα ολοκληρωθεί στις 13 Σεπτεμβρίου – είχε προσελκύσει 2.000 εγγραφές, από 61 διαφορετικές χώρες, ρεκόρ στον οίκο Sotheby’s και πιθανότατα πέραν αυτού.

Source: https://twitter.com/sothebys

Το πρώτο δωμάτιο της έκθεσης περιλαμβάνει τις φανταστικές στολές που φορούσε για να δώσει παραστάσεις ή σε πάρτι. Από το σακάκι στις πρώτες του φωτογραφήσεις με τους Queen το 1970 μέχρι ένα κοντό κόκκινο με πούλιες που φορούσε στο Wembley το 1978 και ένα σακάκι μηχανόβιου, ένα κόκκινο κολάν που φορούσε στο Saturday Night Live το 1982 και τα μικροσκοπικά κορμάκια που φόρεσε στη σκηνή, ενώ υπάρχουν κομμάτια από σχεδιαστές όπως η Zandra Rhodes και ο David Emanuel (που έφτιαξε το νυφικό της πριγκίπισσας Νταϊάνα) για τους ιστορικούς της μόδας.

Ένα από τα δωμάτια είναι σχεδιασμένο να αντικατοπτρίζει την γκαρνταρόμπα του. Περιλαμβάνει μπλουζάκια, αξιοπερίεργα ρούχα, όπως ένα γιλέκο με πίνακες των έξι γατών του, μεταξύ των οποίων η αγαπημένη του, η Delilah, και ένα μπλε κοστούμι που φόρεσε σε μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του, στα βραβεία Brit το 1990.

To αγαπημένο του πιάνο – η μουσική του διέξοδος

Ανάμεσα στα αντικείμενα της δημοπρασίας ήταν και το πιάνο που έπαιζε κάποτε ο θρυλικός frontman των Queen, εκείνο που απέκτησε το 1976 και μαζί του γέννησε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, μαζί με το πρωτότυπο χειρόγραφο του εμβληματικού “Bohemian Rhapsody”, αγγίζοντας το εντυπωσιακό ποσό των 3 εκ. λιρών.

Το πιάνο ήταν το πρώτο όργανο του Freddie. Ο νεαρός Farrokh Bulsara γνώρισε τη μουσική μέσα από τα παιδικά μαθήματα πιάνου στο σχολείο St Peter’s Boys School στο Panchgari της Ινδίας και ως αδέξιος έφηβος ήταν ο πιανίστας – όχι ο τραγουδιστής – στο εφηβικό του συγκρότημα, τους Hectics. Το πιάνο παρέμεινε η μουσική του διέξοδος μετά τη μετακόμισή του στην Αγγλία το 1964- οι φίλοι του στο κολέγιο θυμούνται τον Φρέντι να κάθεται συνεχώς στο όρθιο πιάνο και να παίζει τα τελευταία ποπ τραγούδια με το αυτί.

Ο Freddie βρήκε τη φωνή του με τους Queen, αλλά το πιάνο ήταν πάντα στην καρδιά της μουσικής του. Έπαιζε στη σκηνή, φυσικά, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι παρέμεινε το κύριο όργανο σύνθεσης: στο πιάνο αυτοσχεδίαζε μελωδίες, δοκίμαζε στίχους και έπαιζε για πρώτη φορά τα νέα του τραγούδια στους στενότερους συνεργάτες του.

Source: https://twitter.com/sothebys

Ο οίκος Sotheby’s ισχυρίζεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε όγκο συλλογή εμβληματικού προσώπου (Icon) που έχει δημοπρατηθεί μετά την πώληση του Elton John το 1988, όπου 2.000 παρτίδες απέφεραν συνολικά 4,8 εκατομμύρια λίρες.

Ο Elton John, ο οποίος μοιράστηκε μια βαθιά φιλία με τον Freddie Mercury, εξέφρασε τα συναισθήματά του στην αρχή της δημοπρασίας: «Μου λείπει ο Freddie μέχρι σήμερα. Ήταν ένας υπέροχος φίλος, γεμάτος αγάπη και ζωή, καθώς και ένας λαμπρός ερμηνευτής, η μουσική του οποίου ενέπνευσε και ενθουσίασε εκατομμύρια ανθρώπους. Ήταν ευγενικός, γενναιόδωρος και αστείος και είναι τραγωδία που το AIDS τον πήρε από τον κόσμο πολύ νωρίς».

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.