Τα πολυτιμότερα διαμάντια της Ευρώπης έκαναν φτερά από το Mουσείο της Δρέσδης

Tο Green Vault, με τα πολυτιμότερα αντικείμενα και κοσμήματα στον κόσμο, χτυπήθηκε από κλέφτες που έφυγαν με λεία κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων, με την αξία τους να αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο

Μέχρι χθες, η Δρέσδη υπερηφανευόταν για το Green Vault, με τα πολυτιμότερα αντικείμενα και κοσμήματα στον κόσμο. Μοναδικό ιστορικό μουσείο που περιείχε τη μεγαλύτερη συλλογή θησαυρών στην Ευρώπη, το μουσείο χτυπήθηκε από κλέφτες που έφυγαν με λεία κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων, με την αξία τους να αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο.

Είναι ίσως η πιο διάσημη κλοπή μετά από αυτή του μουσείου Ιζαμπέλα Στιούαρτ Γκάρντνερ στη Βοστώνη το 1990, όταν οι διαρρήκτες έφυγαν με πίνακες των Βερμέερ, Ρέμπραντ, Ντεγκά και Μανέ συνολικής αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων και μέχρι σήμερα δε βρέθηκε ίχνος από αυτούς παρά την επικήρυξη των ληστών.

Η καρδιά της πολιτιστικής κληρονομιάς της Δρέσδης που διασώθηκε από τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η πόλη καταστράφηκε, πλήγηκε ανεπανόρθωτα. Το μουσείο που είναι παλαιότερο από το Βρετανικό Μουσείο, που άνοιξε το 1759, ιδρύθηκε από τον Αύγουστο τον Ισχυρό το 1723 και διαθέτει μια πλούσια ποικιλία από εκθέματα από το Μπαρόκ μέχρι τον Κλασικισμό.

Με το πιο εντυπωσιακό εσωτερικό μουσείο στον κόσμο, κίονες και αψίδες από μαλαχίτη, το μουσείο αποκαταστάθηκε πλήρως μετά τον πόλεμο ενώ οι θησαυροί του που είχαν μεταφερθεί ως λεία πολέμου στη Σοβιετική Ένωση, επιστράφηκαν στην ιστορική πρωτεύουσα του κρατιδίου της Σαξονίας, το 1958.

Το Grünes Gewölbe, όπως ονομάζεται το μουσείο στα γερμανικά, βρίσκεται στον πρώτο και δεύτερο όροφο του δυτικού τμήματος του Dresdner Residenzschloss και αποτελεί μέρος των συλλογών κρατικής τέχνης της Δρέσδης. Η όλη συλλογή αποτελείται από περισσότερα από 4.000 τεμάχια, με σχεδόν 1.100 στο New Green Vault και περίπου 3.000 να εμφανίζονται στο αρχικό ιστορικό κτίριο Green Vault. Το ιστορικό Green Vault βρίσκεται στον πρώτο όροφο του Κάστρου της Δρέσδης και το νέο Green Vault στον δεύτερο όροφο, το καθένα καλύπτει περίπου 2.000 τετραγωνικά μέτρα.

Από τη ληστεία γλύτωσε ένας από τους γνωστότερους θησαυρούς του μουσείου -το 41 καρατίων «Πράσινο Διαμάντι» της Δρέσδης- που δεν βρισκόταν εκεί όταν έγινε η διάρρηξη επειδή είχε δανειστεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Οι διαρρήκτες βρέθηκαν μπροστά σε αριστουργήματα, γλυπτά από ρουμπίνια και μαργαριτάρια, χρυσά σερβίτσια και κοσμήματα φτιαγμένα από τους κοσμηματοποιούς των βασιλικών οίκων της Ευρώπης. Πήραν τα πιο πολύτιμα που βρήκαν και αυτά που μπορούσαν να μεταφερθούν, κοσμήματα με μπριγιάν, διαμάντια και ρουμπίνια. Ανάμεσά τους όπως είπε η αστυνομία, υπάρχουν τρία σετ κοσμημάτων με διαμάντια και ρουμπίνια «ανεκτίμητης αξίας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η ληστεία έγινε τα ξημερώματα και οι διαρρήκτες απενεργοποίησαν τον συναγερμό κόβοντας την ηλεκτροδότηση στο κτήριο. Στην συνέχεια μπήκαν στους χώρους του μουσείου από ένα παράθυρο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εισέβαλαν από παράθυρο τουλάχιστον δύο άτομα, ενώ αρκετές ώρες αργότερα η διεύθυνση του Μουσείου επιβεβαίωσε την κλοπή των πολύτιμων διαμαντιών του 18ου αιώνα,  με ανεκτίμητη ιστορική και πολιτιστική αξία. «Τα έργα στον Πράσινο Θόλο και το Παλάτι δημιουργήθηκαν από τον λαό της Σαξονίας με σκληρή δουλειά πολλών αιώνων», είπε η διευθύντρια του μουσείου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.