8ο ”Democracy & Wellbeing Weekend”: Συζητώντας για την τεχνητή νοημοσύνη και τη δημοκρατία στην Costa Navarino

Η Dawn Nakagawa από το Berggruen Institute, που πρωτοπορεί στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και ο διακεκριμένος Ισραηλινός σκηνοθέτης Amos Gitai συζητούν για τη ραγδαία πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης

Δημοκρατία, τεχνητή νοημοσύνη, ευημερία. Αυτές ήταν οι τρεις έννοιες που πρωταγωνίστησαν στο 8ο ”Democracy & Wellbeing Weekend” που διεξήχθη από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου με την παρουσία διεθνώς καταξιωμένων ομιλητών. Για ακόμη μία χρονιά το Athens Democracy Forum και η Costa Navarino συνεργάστηκαν για να πραγματοποιήσουν ένα πλούσιο τριήμερο δράσεων στη Μεσσηνία.

Φέτος το πρόγραμμα είχε μία παράσταση από την Παλαιστίνια-Αμερικανίδα ηθοποιό, ποιήτρια και ανθρωπίστρια, Dana Dajani, γιόγκα και φιλοσοφικούς περιπάτους στη μεσσηνιακή φύση. Είχε ένα retreat της Travelgems με τον πρωτοπόρο στην ολιστική ιατρική και διάσημο συγγραφέα Deepak Chopra, ο οποίος επίσης συνομίλησε με τον δημοσιογράφο των New York Times, Roger Cohen για την πολύπλοκη σχέση της τεχνολογίας με την ευεξία αλλά και για τη δική του προσέγγιση για την επίτευξη ισορροπίας στη ζωή μας σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για τη δημοκρατία. Eνδιαφέρουσα και η συζήτηση για τη σχέση τεχνητής νοημοσύνης και δημοκρατίας.

 

Dana Dajani

 

Στην τελευταία ξεδίπλωσαν τους προβληματισμούς τους η Dawn Nakagawa από το Berggruen Institute, η οποία πρωτοπορεί στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Ανθρωπίνων Αξιών, και o Ισραηλινός σκηνοθέτης Amos Gitai που τολμά μέσα από τις ταινίες του να παρουσιάσει τις αντιφάσεις της χώρας του και να φωτίσει τα σκοτεινά σημεία της σύγχρονης ιστορίας της, ενώ η δημοσιογράφος των New York Times Pamela Paul ανέλαβε τον ρόλο της συντονίστριας.

«Στην εποχή της ραγδαίας προόδου της τεχνητής νοημοσύνης, ανακύπτουν ανησυχίες σχετικά με τη δυνητική της κυριαρχία, ενώ η δυνατότητά της να προάγει τη δημιουργικότητα και την ευημερία, παραμένει μια πρόκληση». Αυτό ήταν για την ακρίβεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο ξετυλίχτηκε η κεντρική συζήτηση του 8ου ”Democracy & Wellbeing Weekend”.

 

 

Ερωτηθείσα στο ξεκίνημα αυτής της διαλογικής συνάντησης για το πώς έχει ενσωματώσει η ίδια την τεχνολογία στην καθημερινή της ζωή, η Dawn Nakagawa διευκρίνισε πως έχει κάνει εδώ και χρόνια πολύ συνειδητά δύο επιλογές. Αποφεύγει, όπως είπε, να ενημερώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ θέτει όρια στα παιδιά της σχετικά με τη χρήση των τεχνολογικών μέσων.

Παίρνοντας τον λόγο ο Amos Gitai υποστήριξε πως το πρόβλημα δεν είναι η τεχνολογία. Όπως άλλωστε τόνισε ο ίδιος «η τεχνολογία υπάρχει από τότε που υπάρχει και ο άνθρωπος». Εκείνος εστίασε ιδιαίτερα στη διάκριση μεταξύ γνώσης και πληροφορίας:

«Μπερδεύουμε αυτές τις δύο έννοιες. Η πληροφορία δεν είναι γνώση. Όλα αυτά εργαλεία που μας δίνει η τεχνολογία μας παρέχουν πληροφορίες αλλά δεν μας δίνουν απαραίτητα και γνώσεις. Η απόκτηση της γνώσης απαιτεί κόπο. Πρέπει να επενδύσεις σε αυτήν. Η τεχνολογία λοιπόν δεν μπορεί να μας προσφέρει γνώση. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να μας δίνει πληροφορίες», επεσήμανε.

 

Amos Gitai

 

Μπορεί να επέλθει ισορροπία; Μπορεί να υπάρξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας εν γένει ώστε να αποφευχθούν, όσο είναι δυνατόν, οι αρνητικές επιπτώσεις της; Τα ερωτήματα πολλά. Σύμφωνα με την Dawn Nakagawa η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν μας έδωσε τον χρόνο για να σκεφτούμε πραγματικά πώς θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που μας χάρισε:

«Είναι η στιγμή λοιπόν να κάνουμε μία συζήτηση σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις συνέπειες που προκύπτουν από τη χρήση της», μας είπε. 

Η Dawn Nakagawa πρόσθεσε ότι το πρόβλημα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία είναι ότι θέλουμε να οδηγηθούμε σε μία ζωή, στην οποία δεν θα υπάρχουν λάθη. «Όταν κάνεις λάθη όμως μαθαίνεις. Τα μεγαλύτερα μαθήματα στη ζωή τα παίρνουμε κάνοντας λάθη. Έχουμε σταματήσει να κάνουμε λάθη, γιατί έχουμε σταματήσει να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις. Αντιθέτως, είναι η τεχνητή νοημοσύνη εκείνη που τις παίρνει για εμάς», υπογράμμισε.

Στο τέλος της συζήτησης και με αφορμή ένα σχόλιο που διατυπώθηκε από το κοινό οι ομιλητές συμφώνησαν ότι για να λειτουργήσει η δημοκρατία πρέπει να έχουμε όλοι την ίδια αίσθηση της πραγματικότητας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τεχνητή νοημοσύνη όμως διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο αποτελούν μεγάλη απειλή για τη δημοκρατία. Πώς μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία αν δεν μοιραζόμαστε την ίδια αίσθηση της πραγματικότητας;

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.