”Wake me from sleep, open the gate”: Έκθεση του Παντελή Βιταλιώτη στο Space 52

Ζωγραφική, κεραμικά γλυπτά και έργα ήχου αποκαλύπτουν τη σιωπηλή πρακτική του καλλιτέχνη

9 Φεβρουαρίου 2024
- 2 Μαρτίου, 2024

Το Space 52 παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση του Παντελή Βιταλιώτη, ”Wake me from sleep, open the gate”, εκθέτοντας ζωγραφική, κεραμικά γλυπτά και έργα ήχου και αποκαλύπτοντας τη σιωπηλή πρακτική του καλλιτέχνη τα τελευταία χρόνια. Το σύνολο των έργων προσκαλεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν έναν άλλο κόσμο, πλούσιο σε συμβολισμούς και αινίγματα, όπου οι οργανικές μορφές υφίστανται μεταμορφώσεις, θολώνοντας τα όρια μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης, ονείρου και πραγματικότητας.

Οι ζωγραφικές χειρονομίες, οι αποφάσεις στον καμβά αντανακλούν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχολογικής κατάστασης και των μοναδικών συνθηκών στις οποίες βρίσκεται ο καλλιτέχνης. Η κίνηση, η επιλογή χρώματος και η σύνθεση γίνονται μια οπτική εκδήλωση του εσωτερικού κόσμου του, αποτυπώνοντας συναισθηματικές διαστρωματώσεις και προσωπικές εμπειρίες. Αυτός ο περίπλοκος χορός μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού κόσμου, προσφέρει με ειλικρίνεια μια ματιά στην ψυχή του καλλιτέχνη. Ο καμβάς, λοιπόν, μετατρέπεται σε ένα οπτικό ημερολόγιο που εξελίσσεται με κάθε στρώμα χρώματος που εφαρμόζεται.

Ο Βιταλιώτης αποσυναρμολογεί και επανασυναρμολογεί επιδέξια τα ζωγραφικά του αντικείμενα, επιτρέποντας μετατοπίσεις σε μέρη των εικόνων του στις επιφάνειες που χρησιμοποιεί. Αυτή η διαδικασία εισάγει νέα φορμαλιστικά στοιχεία, ενώ άλλα χάνονται ή μεταμορφώνονται, απηχώντας παράλληλα τις ιστορικές ρίζες του σουρεαλισμού και του μοντερνισμού. Επιπλέον, η εξερεύνηση της θρησκευτικής εικονογραφίας, τόσο της βυζαντινής, όσο και της δυτικής, συγκλίνει με μια σύγχρονη αφήγηση γύρω από τον ύπνο και το όνειρο, ανοίγοντας έναν διάλογο μέσω των τοπίων που εγκολπώνουν αρχετυπικά μνημεία, βραχώδεις σχηματισμούς και την οικειότητα που φέρει η ιδέα του σπιτιού.

Η διάταξη των έργων στην είσοδο της γκαλερί τοποθετεί τους θεατές σε μια χωρική αλληλεπίδραση μεταξύ του ζωγραφικού και του γλυπτικού. Στην έκθεση Wake me from sleep, open the gate ο καλλιτέχνης διαχειρίζεται τη θρησκευτική εικονογραφία μέσα από πολιτισμικές μεταφορές, δημιουργώντας μια επιπεδότητα προοπτικής που αναστρέφεται και αναδιαμορφώνεται, ενώ στα κεραμικά του έργα παρέχει ένα απτό βάθος που συνδέεται με μια αίσθηση πνευματικότητας.

Στα τοπία του, ο Βιταλιώτης επιλέγει να αποτυπώνει την ουσία των αντικειμένων και των σκηνών. Τα χρώματα και το σχέδιο έρχονται στο προσκήνιο, δημιουργώντας μια σύγκρουση αιχμηρών και στρογγυλών σχηματισμών, που δημιουργούν όμως μια αίσθηση ρυθμική. Κάθε έργο περιέχει μια κρυφή απόδραση, μια κλειδαρότρυπα ή μια πόρτα, που προσκαλεί τους θεατές να δουν έναν κόσμο που δεν είναι ακόμα εδώ ή ένα παρελθοντικό φαντασιακό.

Είναι μια πόρτα προς έναν εσωτερικό κόσμο με τις ουτοπικές δυνατότητες δημιουργίας κουήρ μεταμορφώσεων και ταυτόχρονα μια απόδραση. Το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για την κατασκευή αφηγήσεων οδηγεί στην αναπαράσταση συμβολικών ή μεταφορικών ορισμένων χώρων. Ο Βιταλιώτης συχνά ενσωματώνει αποδράσεις όπου στοιχεία καταρρέουν, μοιάζουν έτοιμα να σπάσουν ή βρίσκονται στο όριο.

Στο Wake me from sleep, open the gate to χρώμα γίνεται βασικό, αναπόσπαστο μέρος της αφήγησης και του ίδιου του θέματος, με ανάλαφρες πινελιές και σχεδόν αόρατες ζωγραφικές χειρονομίες, ενώ όλα συνδυάζονται σε απόλυτη αρμονία και ισορροπία. Η συμπερίληψη του ήχου στην καλλιτεχνική πρακτική του Βιταλιώτη προσθέτει μια μουσική διάσταση στα έργα, προσφέροντας μια πολυαισθητηριακή εμπειρία στο κοινό. Το μάτι, που απεικονίζεται σε επανάληψη στους πίνακες, χρησιμεύει ως κεντρικό στοιχείο που συμβολίζει την πράξη της θέασης και της παρακολούθησης, της οπτικής εξερεύνησης του κόσμου και της ανταλλαγής προοπτικών.

Τέλος, με έντονα χρώματα αλλά και μια ζωγραφική πρακτική με εμφανή την αίσθηση της φροντίδας, οι πίνακες λειτουργούν ως ένα σκηνικό προς ανακάλυψη, ενθαρρύνοντας μια ανάγνωση βασισμένη στο ονειρικό, την ανάμνηση, την φαντασίωση και τον μύθο. Ο Βιταλιώτης διερευνά τη μετατόπιση, την αποδιάρθρωση και την επανάληψη, προσκαλώντας τους επισκέπτες να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία αποκωδικοποίησης του μηνύματος που μεταφέρουν τα έργα του.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

9 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου

Είσοδος ελεύθερη

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Λάρνακος 28, Αθήνα, 10446

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.