Το μυστήριο της «Κραυγής» του Μουνκ λύθηκε από τους επιστήμονες

Ο πίνακας που υπάρχει στο Μουσείο Μουνκ στο Όσλο της Νορβηγίας εδώ και χρόνια ξεθωριάζει και οι ειδικοί αποκάλυψαν τον λόγο

Ένας από τους πιο διάσημους πίνακες όλων των εποχών, η Κραυγή του Έντβαρτ Μουνκ, έχει απασχολήσει τους ειδικούς όσο λίγα έργα τέχνης. Ο διάσημος πίνακας του Μουνκ αντιπροσωπεύει το άγχος και την αγωνία του ανθρώπου και φαίνεται ιδιαίτερα σχετικός σε αυτές τις αβέβαιες εποχές. Ο Μουνκ δημιούργησε διάφορες εκδοχές της Κραυγής με διάφορα μέσα. Ο αρχικός γερμανικός τίτλος που δόθηκε στον πίνακα από τον Μουνκ ήταν Der Schrei der Natur (Ο Λυγμός της Φύσης).

Το Μουσείο Μουνκ έχει μια από τις δύο ζωγραφικές εκδοχές (1910) και ένα παστέλ. Η Εθνική Πινακοθήκη της Νορβηγίας έχει την άλλη ζωγραφική εκδοχή (1893). Μια τέταρτη εκδοχή, σε παστέλ, είναι στην ιδιοκτησία του Νορβηγού δισεκατομμυριούχου Πέττερ Όλσεν (Petter Olsen). Ο Μουνκ δημιούργησε επίσης μια λιθογραφία (1895) της εικόνας.

Η Κραυγή έχει υπάρξει στόχος πολλών διάσημων κλοπών. Το 1994 κλάπηκε η εκδοχή της Εθνικής Πινακοθήκης. Ανακτήθηκε αρκετούς μήνες μετά. Το 2004 κλάπηκαν από το Μουσείο Μουνκ η Κραυγή και η Μαντόννα, έτερος πίνακας του Μουνκ. Και οι δύο πίνακες ανακτήθηκαν το 2006. Είχαν υποστεί φθορές που έπρεπε να διορθωθούν και επέστρεψαν στην κοινή θέα τον Μάιο του 2008.

Ο πίνακας που υπάρχει στο Μουσείο Μουνκ στο Όσλο της Νορβηγίας εδώ και χρόνια ξεθωριάζει και οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι ο λόγος ήταν η υγρασία που επιτέλους την ανακάλυψαν και μπορούν να τη διαχειριστούν. Η μελέτη των συντηρητών δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances και αποκαλύπτει ότι το ξεφλούδισμα στις κίτρινες χρωστικές στον πίνακα και το κίτρινο της λίμνης όσο και στο λαιμό της φιγούρας που έχει γίνει λευκό, δεν οφείλεται στη φθορά που υπέστη από την κλοπή του πίνακα το 2004, αλλά στη σύνθεση του ίδιου του χρώματος.

Η ομάδα του Μουσείου Μουνκ συνεργάστηκε με μια διεθνή ομάδα επιστημόνων και ανέλυσαν τον πίνακα με μη παρεμβατικό τρόπο στο European Synchrotron Radiation Facility στη Γαλλία, το οποίο φιλοξενεί τη φωτεινότερη πηγή ακτίνων Χ στον κόσμο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το κίτρινο χρώμα και τη σύνθεσή του από κάδμιο, η οποία όταν εκτέθηκε σε μεγάλη υγρασία 95%, μετατράπηκε σε θειικό κάδμιο. Το έργο του Μουνκ σήμερα εκτίθεται σε περίπου 50% σχετική υγρασία και θερμοκρασία 68 F (20 C), ενώ οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να μη ξεθωριάσει περισσότερο ο πίνακας πρέπει να εκτεθεί σε σχετική υγρασία 45% ή χαμηλότερα ενώ παράλληλα πρέπει να διατηρηθεί ο χαμηλός υπάρχων φωτισμός.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.