”The Stolen Daughters of Chibok”: Μαρτυρίες τραγωδίας και δύναμης

Ένα συγκλονιστικό φωτογραφικό και όχι μόνο αφιέρωμα στα αγνοούμενα κορίτσια της Νιγηρίας

Στη μέση της νύχτας της 14ης Απριλίου 2014, η τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ απήγαγε 276 κορίτσια από τον κοιτώνα του γυμνασίου τους στην πόλη Τσιμπόκ, στη βορειοανατολική Νιγηρία. Τις επόμενες ημέρες, 57 κορίτσια κατάφεραν να δραπετεύσουν. Για δύο χρόνια, 219 κορίτσια παρέμεναν αγνοούμενα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών του 2015, στη δίνη της χειρότερης εξέγερσης, η Aisha Muhammed-Oyebode, διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος Murtala Muhammed (MMF) στη Νιγηρία, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για να πάρει συνεντεύξεις, να φωτογραφίσει και να καταγράψει τις μαρτυρίες των γονέων καθενός από τα αγνοούμενα κορίτσια. Η ομάδα του MMF κατάφερε να συναντήσει τους συγγενείς 201 εξ αυτών.

Τον Μάιο του 2016, η πρώτη από τις αγνοούμενες μαθήτριες, η Aisha Nkeki Ali, βρέθηκε από τον νιγηριανό στρατό. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, άλλες 107 κατάφεραν να επιστρέψουν στο σπίτι τους: τέσσερις με στρατιωτική/παραστρατιωτική επέμβαση της Νιγηρίας, είκοσι μία με απελευθέρωση κατόπιν διαπραγμάτευσης τον Οκτώβριο του 2016 και άλλες ογδόντα δύο τον Μάιο του 2017- και οι δύο συμφωνίες έγιναν με τη μεσολάβηση της Ελβετίας και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Οι ολοένα και πιο περίπλοκες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Νιγηρίας και της Μπόκο Χαράμ συνεχίζονται για τα 112 κορίτσια που παραμένουν αιχμάλωτα.

Για τις οικογένειες των κοριτσιών και για την κοινότητα του Τσιμπόκ, το τραύμα αυτής της εμπειρίας παραμένει καθημερινή πραγματικότητα. Οι λέξεις έχουν μια δύναμη που οι αριθμοί δεν μπορούν ποτέ να έχουν. Το The Stolen Daughters of Chibok” είναι μια συλλογή συμπληρωματικών δοκιμίων από αναγνωρισμένους ειδικούς, συνεντεύξεις και φωτογραφίες 152 από τις 210 οικογένειες του Τσιμπόκ. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στα κορίτσια, το οποίο έχει ως στόχο να αποτυπώσει τη ζωή τους πριν από την απαγωγή και να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο οι οικογένειές τους αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μετά.

 

Ως συλλογή αφηγήσεων, το βιβλίο αποτελεί έκκληση για δράση για την αποκατάσταση της ισορροπίας στην κοινότητα Τσιμπόκ της Νιγηρίας. Περιέχει φωτογραφίες του βραβευμένου φωτογράφου Akintunde Akinleye, συνεντεύξεις με τις οικογένειες, καθώς και κεφάλαια και αποσπάσματα από μια ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και ψυχολόγων, οι οποίοι συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη αναφορά και ενδελεχή εξέταση αυτής της τραγωδίας.

Ο πρόλογος του βιβλίου είναι γραμμένος από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Murtala Muhammed πρώην πρόεδρο Olusegun Obasanjo με κείμενα για τη βία, το φύλο και άλλα από συγγραφείς, μυθιστοριογράφους, ακαδημαϊκούς, δημόσια πρόσωπα, όπως ο νομπελίστας καθηγητής Wole Soyinka, η πρώην κυρία της Μοζαμβίκης και της Νότιας Αφρικής, Graça Machel-Mandela, ο εμίρης Muhammadu Sanusi II, ο επίσκοπος Mathew Kukah, ο καθηγητής Femi Oyebode και όχι μόνο. Το αποτέλεσμα είναι μια συγκλονιστική απεικόνιση του κόστους αυτής της τραγωδίας, η οποία άγγιξε τις ζωές των κοινοτήτων στη Νιγηρία και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το βιβλίο ”The Stolen Daughters of Chibok” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις PowerHouse Books

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.