«Στον κύκλο του Τσαρούχη»: Έργα φοιτητών/τριών της ΑΣΚΤ στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη

Στο σύνολό τους, αντλούν δημιουργικές αφορμές τόσο από τα έργα του Γιάννη Τσαρούχη όσο και από τον ίδιο τον χώρο, όπως επίσης και από τα αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτόν

22 June 2023
- 31 July, 2023

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση φοιτητών/τριών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) στον χώρο του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη με τίτλο «Στον κύκλο του Τσαρούχη».

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας πρώτης και «δοκιμαστικού» χαρακτήρα συνεργασίας του Ιδρύματος με την ΑΣΚΤ.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια πλούσια παραγωγή έργων και μια πληθώρα εικαστικών μέσων: ζωγραφικοί πίνακες, φωτογραφίες, videos, installations και άλλες καλλιτεχνικές κατασκευές. Στο σύνολό τους, αντλούν δημιουργικές αφορμές τόσο από τα έργα του Γιάννη Τσαρούχη όσο και από τον ίδιο τον χώρο, όπως επίσης και από τα αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτόν. Τα τελευταία φαίνεται να αποτελούν εξίσου τεκμήρια της καλλιτεχνικής του οντότητας.

Το οίκημα στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Ίδρυμα κατασκευάστηκε από τον Γιάννη Τσαρούχη το 1965 με βάση δικά του σχέδια. Αποτέλεσε επί πολλά έτη το σπίτι όπου ζούσε και ζωγράφιζε. Το 1981 ίδρυσε το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και δώρισε σε αυτό το σπίτι του, το αρχείο του και πέντε χιλιάδες έργα του. Για έναν περίπου μήνα κάθε χρόνο άνοιγε τις πόρτες του στο κοινό, παρουσιάζοντας μια καινούρια έκθεση. Το κτίριο κρίθηκε, το 1985, διατηρητέο με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και το 2002 ανακηρύχθηκε Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και Έργο Τέχνης από το Τμήμα Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Από τον Οκτώβριο του 2022, μετά από ανοιχτό κάλεσμα σε φοιτητές και αποφοίτους των δύο τμημάτων της ΑΣΚΤ, του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών (ΤΕΤ) και του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης (ΘΙΣΤΕ), υπό τον συντονισμό του επίκουρου καθηγητή του ΤΕΤ Κώστα Χριστόπουλου (επιστημονικός υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης) και σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα, άνοιξε ένας κύκλος διαρκούς ροής πληροφοριών, γνώσεων αλλά και νέων «αναγνώσεων» του έργου του Γιάννη Τσαρούχη.

Μέσα από μια σειρά τακτικών συναντήσεων τόσο στον χώρο του Ιδρύματος όσο και στα εργαστήρια της ΑΣΚΤ, οι καλλιτέχνες/ιδες είχαν την ευκαιρία να ψηλαφίσουν το αρχείο του Τσαρούχη, να μελετήσουν την εργογραφία του, να διαβάσουν τα κείμενά του, να αντικρίσουν τις πολλαπλές εκφάνσεις του ταλέντου του: τα ποιήματα, τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη ζωγραφική μέχρι και τις ταπισερί του. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, μπόρεσαν ακόμα και να δουλέψουν τα έργα τους στο Ίδρυμα, στον ίδιο χώρο δηλαδή που εργαζόταν και ο ίδιος.

Με την πολύτιμη παρουσία της προέδρου του Ιδρύματος Νίκης Γρυπάρη, οι νέοι/ες δημιουργοί, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν «εκ των έσω» πτυχές του χαρακτήρα και της μεθόδου του καλλιτέχνη. Να αντιληφθούν την ατέρμονη δίψα του να μαθαίνει και να τελειοποιεί οποιαδήποτε σύλληψη.

Παράλληλα, με τη διαρκή αρωγή της εικαστικού-θεατρολόγου και υπεύθυνης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος, Βάσως Τζούτη, οι δημιουργοί μπήκαν στη διαδικασία να «συνομιλήσουν» μαζί του και να βρουν συγγένειες και αποκλίσεις με το δικό τους έργο.

Τον κύκλο αυτόν διεύρυνε ακόμα περισσότερο ο καθηγητής της ΑΣΚΤ, Νίκος Ναυρίδης, ο οποίος με την εμπειρία και τη μεταδοτικότητά του βοήθησε τους καλλιτέχνες να εμβαθύνουν στο έργο τους.
Η ομαδική αυτή έκθεση είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεων που σχεδιάζεται να ακολουθήσουν σε βάθος χρόνου και να μας εντάξουν όλο και πιο μέσα «Στον Κύκλο του Τσαρούχη». Ενός «δασκάλου» που πάντα μαθήτευε.

Συντελεστές

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023, 18.00 – 21.00

Διάρκεια έκθεσης: 22 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2023
Δευτέρα- Παρασκευή, 9:00 -14:00, Σάββατο & Κυριακή κλειστά

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 4 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πλουτάρχου 28, Μαρούσι

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.