”stay with me, I’ll give you jewls”: Η πρώτη ατομική έκθεση της Άννας Μαρίας Πινακά στο opbo studio

Μέσα από μία σειρά ζωγραφικών έργων, γλυπτών και επιτελεστικών πράξεων, η έκθεση διερευνά ζητήματα σχετικά με την παιδικότητα και τη μητρότητα, το φύλο, τη θηλυκότητα και το τραύμα

15 Σεπτεμβρίου 2023
- 14 Οκτωβρίου, 2023

Το opbo studio παρουσιάζει από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου την πρώτη ατομική έκθεση της Άννας Μαρίας Πινακά στην Ελλάδα με τίτλο ”stay with me, I’ll give you jewls” σε επιμέλεια της Ιωάννας Γερακίδη.

Μέσα από μία σειρά νέων ζωγραφικών έργων, γλυπτών και επιτελεστικών πράξεων, η έκθεση διερευνά ζητήματα σχετικά με την παιδικότητα και τη μητρότητα, το φύλο, τη θηλυκότητα και το τραύμα: Πώς μπορεί μια ταυτότητα να αλλάζει αδιαπραγμάτευτα, χωρίς δισταγμό, χωρίς μετάνοια, χωρίς να απολογείται; Πώς μπορεί να ενδυναμώνεται στην απραξία, αρνούμενη την επιτάχυνση της όποιας δράσης;

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν μία σειρά από παράλληλες δράσεις, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΑνναΜαρία Πινακά, Let’er rip!, 2021. Μονοκάναλο βίντεο με ήχο, 2′27′′. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Επιμελητικό κείμενο της Ιωάννας Γερακίδη:

H ατομική έκθεση της Άννας Μαρίας Πινακά ”stay with me, I’ll give you jewls” διερευνά εσωτερικές πολυπλοκότητες, απολαύσεις, ενοχές και επιθυμίες, που συχνά επιβάλλονται ή αντανακλώνται από τις κοινωνικές και πολιτικές κανονικότητες. Μέσα από μία νέα σειρά ζωγραφικών έργων που συνομιλούν στον χώρο με άλλες – ορατές και αόρατες – εικαστικές χειρονομίες, από έργα γλυπτικά έως επιτελεστικές πράξεις, η Πινακά επιδιώκει να μιλήσει για ζητήματα σχετικά με την παιδικότητα και τη μητρότητα, το φύλο και τη θηλυκότητα, το τραύμα και την αέναη προσπάθεια διαχείρισης και επανοικειοποίησής του.

Χρησιμοποιώντας κομμάτια ενδυμάτων και απλών υλικών, όπως τα παιδικά της σεντόνια, ρέλια από τούλι νυφικών και κοστουμιών μπαλέτου ή κομμάτια φελιζόλ, σμιλευμένα και ντυμένα με χνούδι και ψεύτικες γούνες, το έργο της Πινακά επιθυμεί να λειτουργήσει ως σχόλιο πάνω σε αυτό που πεισματικά παραμένει ασήμαντο και ελαφρύ, προσκολλημένο στην αθωότητά του ή στην απροθυμία του να προσποιηθεί μία μεγαλοπρέπεια, μία αξία που ποτέ δεν είχε.

ΑνναΜαρία Πινακά, Άτιτλο, μέρος του Freaky Friday, 2023. Στυλό και νερομπογιές σε χαρτί, 29.7 x 42 εκ. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Πώς μπορούν το κοριτσίστικο, το θηλυκό ή το σαγηνευτικό να συνυπάρξουν με το ατίθασο ή το αγορίστικο; Πώς μπορεί μια ταυτότητα να αλλάζει διαρκώς, αδιαπραγμάτευτα, χωρίς δισταγμό, χωρίς μετάνοια, χωρίς να απολογείται; Πώς μπορεί να ενδυναμώνεται στην απραξία, αρνούμενη την επιτάχυνση της όποιας δράσης;

Τα έργα της Πινακά φέρουν συμβολισμούς συνδεδεμένους με χαρακτήρες ή πλάσματα άγνωστα. Από γοργόνες, πριγκίπισσες και μπαλαρίνες – σύμβολα δυτικών προτύπων ομορφιάς που τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 εξιδανικεύτηκαν για αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά τους – έως γουρούνια και άλλα ζώα, που φέρουν το σημειολογικό φορτίο της βρωμιάς και της ακαθαρσίας.

Αυτό το παιχνίδι ανάμεσα σε φαινομενικά αντίθετες δυνάμεις αντανακλάται και στις επιτελεστικές διαδικασίες που ακολούθησε η Πινακά κατά τη διάρκεια της παραγωγής των έργων, δημιουργώντας ένα ανοίκειο, άχρονο, στατικό αρχείο. Γραπωμένη από αυτήν την αβέβαιη, ανασταλτική κατάσταση, η επιτελεστικότητα του έργου της Πινακά επιδιώκει να νομιμοποιήσει την αμφισημία και μαζί την ευχαρίστηση που απελευθερώνει η αβεβαιότητα, όταν επιλέγεται, όταν δεν επιβάλλεται, όταν δεν καταλήγει σε νιχιλισμό.

ΑνναΜαρία Πινακά, 1, 2, 3, 4, 5 and six, 2018. Site-specific τοιχογραφία (λεπτομέρεια), ακρυλικά σε τοίχο, διαστάσεις μεταβλητές. Άποψη εγκατάστασης από την 6η Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας. Φωτογραφία: Νύσος Βασιλόπουλος


Στην έκθεση της ΑνναΜαρίας Πινακά ”stay with me, I’ll give you jewls” μυθικές δομές, αλλόκοτες θεότητες της ενοχής και της επιθυμίας γίνονται το μέσο για να διερευνήσουμε το queerness ως «το ζεστό φως ενός ορίζοντα γεμάτου δυνατότητες, ως μια δομημένη και εκπαιδευμένη μορφή επιθυμίας που μας επιτρέπει να βλέπουμε και να νιώθουμε πέρα ​​από τον βούρκο του παρόντος», χρησιμοποιώντας τα λόγια του José Esteban Muñoz.*

«Ζωγραφίζω σαν να είμαι 7, επειδή τότε μου είπαν ότι η ζωγραφική μου είναι άθλια».
— ΑνναΜαρία Πινακά

*Muñoz, José Esteban. “Introduction: Feeling Utopia.” Cruising Utopia: The Then and There of Queer Futurity, NYU Press, 2009, σσ. 1–18.

ΑνναΜαρία Πινακά, Άτιτλο, μέρος του Freaky Friday, 2023. Στυλό και νερομπογιές σε χαρτί, 29.7 x 42 εκ. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας.

Λίγα λόγια για τη Άννα Μαρία Πινακά


Η Άννα Μαρία Πινακά (γεν. 1983, Ελλάδα) ζει και εργάζεται μεταξύ Ολλανδίας και Ελλάδας. Εστιάζοντας την πρακτική της στο βίντεο, το σχέδιο και την περφόρμανς, εξετάζει πώς οι (κοσμικές) εμπειρίες της σεξουαλικότητας μεταφράζονται μέσα από το πρίσμα της αυτο-εθνογραφίας και της μεταμφίεσης ενώ χρησιμοποιεί τη χαμηλή τεχνολογία, το ακατέργαστο και το υπερβολικά παιδικό.

Στην εφαρμοσμένη διδακτορική της έρευνα «Πορνο-γραφώντας: ”βρώμικες” σεξουαλικές υποκειμενικότητες και αυτο-αντικειμενοποίηση στην oπτική τέχνη» (2017, Roehampton University), εξέτασε τη μεθοδολογική χρήση του «βρώμικου» και των μη κυρίαρχων σεξουαλικών και καλλιτεχνικών υποκειμενικοτήτων στην παραγωγή εικόνων. Το έργο της Πινακά έχει παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας, το Kunstraumllc, την The Project Gallery, το WETFILM και το Mimosa House και υποστηρίζεται από το Mondriaan Fonds.

ΑνναΜαρία Πινακά, Άτιτλο (λεπτομέρειεα), μέρος του Big Bob, 2020. Ακρυλικά σε τοίχο, 2 x 2.5 μ. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Cover photo ∗ΑνναΜαρία Πινακά, Άτιτλο, μέρος του Early Princessess, 2021. Ακρυλικά σε χαρτί, 1 x 1.5 μ. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια έκθεσης: 15 Σεπτεμβρίου | 19:00

Διάρκεια έκθεσης: 15 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου

Ωράριο λειτουργίας:

Τετάρτη – Σάββατο | 12:00 – 20:00

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος ελεύθερη

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.