Έκθεση με πολλές απόψεις

Η έκθεση παρουσιάζει έργα 30 Ελλήνων εκπροσώπων της σύγχρονης τέχνης που έχουν καθιερωθεί καλλιτεχνικά και έχουν ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους εκτός Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, καλλιτεχνικών τάσεων και εκφραστικών μέσων. Ο τίτλος Πολυγλωσσία, άλλωστε, προσδίδει στην έκθεση αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό της πολυφωνίας, της συνύπαρξης πολλών και διαφορετικών εικαστικών γλωσσών κάτω από την ίδια στέγη, με στόχο να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να καρποφορήσει ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των ετερογενών στοιχείων της έκθεσης.

Η επιλογή των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση έγινε αφενός με γνώμονα την καλλιτεχνική τους συνεισφορά και την αναγνώρισή τους στο διεθνές εικαστικό γίγνεσθαι, ειδικά όσον αφορά καλλιτέχνες παλαιότερων γενεών, όπως οι Νάσος Δάφνης, Τζον Χριστοφόρου, Φιλόλαος, Τάκις, Παύλος, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Χρύσα, Γιάννης Κουνέλλης, Λουκάς Σαμαράς, Στηβ Γιανάκος και Λίντα Μπένγκλις και αφετέρου με στόχο τη συγκέντρωση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος έργων που καλύπτουν όλα τα είδη εικαστικής έκφρασης, όπως είναι η ζωγραφική, η γλυπτική, οι εγκαταστάσεις, τα περιβάλλοντα, οι προβολές και εγκαταστάσεις βίντεο, η φωτογραφία, το σχέδιο, το κολάζ, οι μεικτές τεχνικές και τα πολυμέσα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στο χώρο φιλοξενούνται έργα που δημιουργήθηκαν με αφορμή και πηγή έμπνευσης την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τόσο του κτιρίου όσο και του εκθεσιακού χώρου, όπως είναι τα έργα των Στήβεν Αντωνάκου, Κρις Γιανάκου, Αθηνάς Τάχα, Ζωής Κεραμέα και Μαρίας Οικονομοπούλου. Εξίσου σημαντική είναι η παρουσία νέων έργων που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση Πολυγλωσσία και αναφορικά με αυτήν από τους: Κατερίνα Θωμαδάκη / Μαρία Κλωνάρη, Έφη Παλαιολόγου, Μίλτο Μανέτα, Βασιλεία Στυλιανίδου, Γιώργο Δρίβα και Μαρία Ζερβού. Παράλληλα, στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από καλλιτέχνες με έντονη παρουσία στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α., όπως είναι οι Καλλιόπη Λεμού, Τζένη Μαρκέτου, Ευανθία Τσαντίλα, Κατερίνα Χρηστίδη, Χριστίνα Δημητριάδη, Δημήτρης Τζαμουράνης, Μαρία Άντελμαν και Γιώργος Γρυπαίος.
 
Η έκθεση Πολυγλωσσία δεν επιχειρεί να αποτυπώσει την ελληνικότητα των επιρροών των προαναφερθέντων καλλιτεχνών, παρά την κοινή τους καταγωγή, αντιθέτως, στόχος της έκθεσης είναι να φωτίσει τα διαφορετικά ερεθίσματα και τις ποικίλες προσλαμβάνουσές τους από τους τόπους διαμονής τους και τις ιστορικές και καλλιτεχνικές συνθήκες των οποίων έχουν γίνει κοινωνοί στην πορεία της καλλιτεχνικής διαδρομής τους. Η συνύπαρξη έργων που έχουν φιλοτεχνηθεί υπό τόσο διαφορετικές συνθήκες, σε διαφορετικές εποχές και με διαφορετικά μέσα δεν μπορεί παρά να είναι ενδιαφέρουσα και καρποφόρα τόσο όσον αφορά στον εντοπισμό κοινών τόπων και αποκλίσεων αλλά και ως προς αυτή καθαυτή την εμπειρία περιήγησης ανάμεσά τους.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες, το οποίο περιλαμβάνει διαδραστική ξενάγηση (με ενεργό συμμετοχή του μαθητή) στον εκθεσιακό χώρο και εργαστηριακό κομμάτι. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμόζεται στην ηλικία των παιδιών και τη δυναμική της κάθε ομάδας, ενώ έχει κύριο γνώμονά του τη συζήτηση και εξερεύνηση διαφορετικών υλικών και τεχνικών.

Για κρατήσεις: [email protected] και 213-017-8034, Μυρτώ Λάβδα.

Συντελεστές

Επιμέλεια – Σχεδιασμός: Μαριλένα Β. Καρρά
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και Επίβλεψη: Γιώργος Παρμενίδης, Christine Longuépée
Εγκατάσταση Βιντεοπροβολών: Μάκης Φάρος, Αντώνης Γκατζουγιάννης
Μεταφορά και Τοποθέτηση Έργων MOVEART S.A., Συντονισμός: Σπύρος Μαρούδας

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

4 €
- 7 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ