Ραφαήλ: Μύθοι και αλήθειες πίσω από το άλυτο μυστήριο του θανάτου του

Ενώ η Ιταλία γιορτάζει τα 500 χρόνια από τον θάνατό του με μια αξιοσημείωτη σειρά εκδηλώσεων, μια νέα θεωρία έρχεται να ρίξει φως ή να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την υπόθεση του θανάτου του

Ενώ η Ιταλία γιορτάζει τα 500 χρόνια από τον θάνατό του με μια αξιοσημείωτη σειρά εκδηλώσεων που ευτυχώς η πανδημία του κορονοϊού δεν ακύρωσε, μια νέα θεωρία έρχεται να ρίξει φως ή να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την υπόθεση του θανάτου του. Ο Ραφαήλ πέθανε το 1520 σε ηλικία μόλις 37 ετών στην ακμή του καλλιτεχνικού έργου και της δημοφιλίας του. Του θανάτου του προηγήθηκε υψηλός πυρετός που κράτησε τουλάχιστον είκοσι ημέρες μέσα στις οποίες ο Ραφαήλ τακτοποίησε τις κληρονομικές υποθέσεις του. Η ιατρική μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν η συνήθης της εποχής, με αφαιμάξεις για να πέσει ο υψηλός πυρετός.

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως ο Ραφαήλ πιθανώς είχε προσβληθεί από σύφιλη που κόλλησε σε μία από τις πολλές και συχνές επισκέψεις του στα πορνεία της περιοχής. Η επώαση της ασθένειας δεν εξηγεί τη γονόρροια, υποστηρίζουν οι ερευνητές με τη νέα έρευνά τους και προσανατολίζονται σε έναν άγνωστο ιό που τον σκότωσε.

Self-portrait with a friend

Ο μεγάλος καλλιτέχνης της Αναγέννησης που δεν παντρεύτηκε ποτέ ήταν εξουθενωμένος από τον πυρετό και τις αφαιμάξεις και παρ’ όλες τις προσπάθειες που έκαναν οι μεγαλύτεροι γιατροί της εποχής του που είχαν σταλεί από τον Πάπα της Ρώμης για να τον σώσουν προκειμένου να μην πεθάνει ένας ανεκτίμητος καλλιτέχνης- δεν τα κατάφεραν.

Τώρα η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο Ραφαήλ σε μια από τις νυχτερινές εξόδους του ήταν πολύ πιθανό να κόλλησε κάποιο ιό, παρόλο που καμία επιδημία τύφου ή πανώλης δεν είχε καταγραφεί στην πόλη το ίδιο διάστημα. Όμως το ιατρικό λάθος που έγινε πιθανώς, ήταν οι αφαιμάξεις που εξασθένισαν θανάσιμα τον καλλιτέχνη.

Ο ερευνητής του πανεπιστημίου του Μιλάνο σημειώνει στη νέα του έρευνα ότι η αφαίμαξη ήταν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μέθοδος στη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών, αλλά ενήργησαν στη βάση λανθασμένων πληροφοριών, αφού δεν μπορούσαν να πάρουν ένα αληθές ιατρικό ιστορικό από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

«Ένα ιατρικό λάθος, και το δικό του λάθος να μην αφηγηθεί πιστά την ιστορία του, συνέβαλαν στον θάνατο του Ραφαήλ», είπε. Η τελική διαπίστωση των ερευνητών είναι πως ο Ραφαήλ πέθανε από μια ασθένεια των πνευμόνων που μοιάζει πολύ με τον κορονοϊό, τον οποίο γνωρίζουμε σήμερα, σημειώνουν οι ερευνητές. Οι ερευνητές αναφέρουν ακόμα πως επρόκειτο για μια οξεία ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από υψηλό και συνεχόμενο πυρετό. Παρά τον πρόωρο θάνατό του ο Ραφαήλ μας άφησε ως κληρονομιά μια μεγάλη ποσότητα έργων υψηλής ποιότητας που βρίσκονται στο Βατικανό και τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.