Πορτρέτο του Κλιμτ που θεωρούνταν χαμένο για έναν αιώνα θα δημοπρατηθεί τον Απρίλιο στη Βιέννη

Το πορτρέτο της Fräulein Lieser ήταν ένας πίνακας γνωστός στους ιστορικούς τέχνης μόνο ως ασπρόμαυρη φωτογραφία

Για το πορτρέτο της Fräulein Lieser, που χρονολογείται από το 1917, πολύ λίγα είναι γνωστά ειδικά την προέλευση του πορτρέτου πριν από το 1960. Σίγουρο είναι ότι το όνομα του προσώπου που το παρήγγειλε στον Κλιμτ είναι “Lieser”, μια οικογένεια σημαντικών Εβραίων βιομηχάνων στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Επί μακρόν πίστευαν ότι ο πίνακας παραγγέλθηκε από τον πατέρα της οικογένειας Άντολφ και απεικόνιζε την κόρη του.

Ένας πίνακας που για χρόνια θεωρούνταν χαμένος, γνωστός στους ιστορικούς τέχνης μόνο ως ασπρόμαυρη φωτογραφία. Πρόκειται να δημοπρατηθεί τον Απρίλιο στη Βιέννη, αφού ο σημερινός ιδιοκτήτης κατέληξε σε διακανονισμό με τους κληρονόμους της οικογένειας που ανέθεσε τον πίνακα και αναμένεται να αποφέρει μεταξύ 30 και 50 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Portrait of Fräulein Lieser (1917) © Auktionshaus im Kinsky GmbH, Wien

 

«Ο πίνακας περιγράφεται ως χαμένος σε όλους τους αναλυτικούς καταλόγους του έργου του Κλιμτ. Στους κύκλους μας, “χαμένος” σημαίνει πως πιθανώς καταστράφηκε, ή κάηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πλέον- δεν ήταν αναμενόμενο ότι θα επανεμφανιζόταν ποτέ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Eρνστ Πλόιλ, συνδιευθύνων σύμβουλος του οίκου δημοπρασιών Kinsky. Πριν από την πώληση, θα εκτεθεί σε τοποθεσίες όπως η Ελβετία, η Γερμανία, η Βρετανία και το Χονγκ Κονγκ.

Ο Κλιμτ ξεκίνησε να ζωγραφίζει το πορτρέτο τον Μάιο του 1917. Η εικονιζόμενη φοράει ένα βεραμάν πράσινο φόρεμα κάτω από ένα μπλε παλτό, το οποίο έχει πολύχρωμα λουλούδια που πέφτουν σαν καταρράκτες στο μπροστινό μέρος. Τα μάγουλά της είναι αναψοκοκκινισμένα και τα μαλλιά της είναι σγουρά. Ενώ το πρόσωπό της είναι ζωγραφισμένο «με ακριβείς πινελιές με ευαίσθητο, νατουραλιστικό τρόπο, άλλες περιοχές του έργου αντανακλούν την ελεύθερη, ανοιχτή πινελιά του ύστερου στυλ του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αυστριακός οίκος δημοπρασιών Im Kinsky.

«Η εκ νέου ανακάλυψη αυτού του πορτρέτου μιας γυναίκας, ενός από τα πιο όμορφα πορτρέτα της τελευταίας περιόδου της δημιουργίας του Κλιμτ, προκαλεί αίσθηση», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Γεννημένος το 1862, ο Γκούσταβ Κλιμτ είναι γνωστός ως ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος Secession που ιδρύθηκε στη Βιέννη και ρίζωσε γύρω στις αρχές του αιώνα σηματοδοτώντας την απόρριψη των κατεστημένων ιδεών σχετικά με τον σκοπό της τέχνης. Σήμερα, η τέχνη του είναι ιδιαίτερα περιζήτητη: το έργο του Η «Κυρία με τη βεντάλια» άγγιξε σε περσινή δημοπρασία τα 108 εκ. δολάρια, σημειώνοντας το ρεκόρ του ακριβότερου έργου που πωλήθηκε σε δημοπρασία στην Ευρώπη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.