Ένα αριστούργημα του Οράτσιο Τζεντιλέσκι για πάντα στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου

Χρειάστηκαν περίπου 25 χρόνια, αλλά η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου απέκτησε τελικά το αριστούργημα του Orazio Gentileschi "The Finding of Moses"

Χρειάστηκαν περίπου 25 χρόνια, αλλά η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου απέκτησε τελικά το αριστούργημα του Orazio Gentileschi “The Finding of Moses” (αρχές της δεκαετίας του 1630), το οποίο έχει εκτεθεί στις γκαλερί του για τόσο πολύ καιρό που πολλοί υπέθεταν ότι ήταν ήδη μέρος της συλλογής. Το μουσείο ανακοίνωσε ότι τελικά κατάφερε και συγκέντρωσε το ποσό των 25,5 εκατομμυρίων δολαρίων για να αποκτήσει τον πίνακα χάρη σε συμφωνία που διοργανώθηκε με το Sotheby’s London και το Pyms Gallery του Λονδίνου.

Είναι μόλις το δεύτερο έργο του Οράτσιο Τζεντιλέσκι, πατέρα της Αρτεμισίας Τζεντιλέσκι, που βρίσκεται σε δημόσια συλλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα παραμείνει σε μόνιμη έκθεση για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γενιές προκειμένου να το μελετήσουν και να το θαυμάσουν, ενώ υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια ένα σημαντικό επίκεντρο της συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η Εθνική Πινακοθήκη για πρώτη φορά προσπάθησε να αποκτήσει το έργο το 1995. Αλλά όταν έφτασε στη δημοπρασία στο Λονδίνο του Sotheby’s, το μουσείο έχασε το έργο από τον δισεκατομμυριούχο Graham Kirkham, ο οποίος αγόρασε το αριστούργημα για μόλις 43.300 στερλίνες σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Artnet Price.

Ο Τζεντιλέσκι δημιούργησε το έργο The Finding of Moses κατά τη διάρκεια του δωδεκαετούς χρονικού διαστήματος ως ζωγράφου της Αυλής για τον βασιλιά Κάρολο Α’ προκειμένου να τιμήσει τη γέννηση του μελλοντικού βασιλιά Κάρολο Β’. Με την πτώση της βρετανικής μοναρχίας το 1649, το έργο αποσπάστηκε από τη βασιλική συλλογή. Η χήρα του τελευταίου βασιλιά, η Henrietta Marie, το πήρε πίσω στην πατρίδα της, τη Γαλλία και τελικά το έδωσε στον γαμπρό της, τον δούκα της Ορλεάνης. Μεγάλο μέρος της συλλογής του Δούκα της Ορλεάνης πωλήθηκε στο Λονδίνο το 1798, συμπεριλαμβανομένου του The Finding of Moses, στο Castle Howard, στο York, Αγγλία.

Η οικογένεια Χάουαρντ κράτησε το έργο για περίπου δύο αιώνες προτού περάσει στον Kirkham, ο οποίος τον πούλησε μαζί με άλλους πέντε πίνακες για 34 εκατομμύρια δολάρια. Μετά την αγορά του, το Finding of Moses ταξίδεψε στις Εθνικές Γκαλερί της Σκωτίας και στο Μουσείο J. Paul Getty στο Λος Άντζελες πριν εκτεθεί με μακροπρόθεσμο δάνειο στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου το 2002.

Η εκστρατεία του μουσείου για την αγορά του έργου ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, με πόρους που προέρχονταν από διάφορες πηγές: 653.000 δολάρια από δώρα που προορίζονταν για το μουσείο, 6,53 εκατομμύρια δολάρια από την Εθνική Πινακοθήκη, 11,1 εκατομμύρια δολάρια από τους Αμερικανούς Φίλους της Εθνικής Πινακοθήκης, 3,26 εκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο Μνήμης Εθνικής Κληρονομιάς 11,3 εκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο Τέχνης ενώ το υπόλοιπο των 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων προήλθε από το κοινό.

Το μουσείο σχεδιάζει μια έκθεση τον Απρίλιο με έργα ζωγραφικής της Artemisia Gentileschi, της οποίας το έργο απέκτησε για πρώτη φορά το 2018.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.