Οι Νύχτες Κλασικής Μουσικής επιστρέφουν για 9η χρονιά στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Τρεις συναυλίες με έργα των Μπραμς, Σούμαν, Τσαϊκόφσκι και Στράους

29 September 2023
- 1 October, 2023

To Ίδρυμα Schwarz σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα παρουσιάζει για 9η συνεχή χρονιά τις Νύχτες Κλασικής Μουσικής στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Οκτωβρίου, τo Curtis on Tour, The Nina von Maltzahn Global Touring Initiative of the Curtis Institute of Music, η παγκόσμια περιοδεία του Ινστιτούτου Μουσικής Curtis, σταθμεύει και πάλι στην Αθήνα με ένα φεστιβάλ μουσικής δωματίου, όπως κάθε φθινόπωρο από το 2015.

Η περιοδεία φιλοξενεί απόφοιτους του Curtis Institute of Music, καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν στον χώρο της κλασικής μουσικής, για τρεις συναυλίες με τραγούδι και σύνολα εγχόρδων. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα κλασικών δημιουργών, όπως Μπραμς, Σούμαν, Τσαϊκόφσκι και Στράους.

H φετινή περιοδεία περιλαμβάνει και την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου ”Two Fantasies” (τρίο εγχόρδων) που συνέθεσε ο απόφοιτος του Curtis Μίχαελ Ντζοάπστρομ (Σύνθεση ’11) και αποτελεί ανάθεση από το Curtis Institute of Music αποκλειστικά για αυτή την περιοδεία.

Οι απόφοιτοι του Curtis Ντένις Τσμελένσκυ, Μαρία Γιούντενιτς, Έμμα Μάινρενκεν, Χεϊσού Λι, Γκρέις Τακέδα, Τζιν Κιμ, Τζόσουα Χάλπερν και Παλάβι Μαχιντάρα συμπράττουν σε ένα πρόγραμμα τριών συναυλιών που θα μεταδοθούν και ζωντανά μέσω YouTube από τις ιστοσελίδες της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και του Ιδρύματος Schwarz με ελεύθερη πρόσβαση.

Η ευρωπαϊκή περιοδεία Curtis on Tour, που εκκινεί από την Αθήνα, θα συνεχιστεί τον Οκτώβριο στη Γερμανία (Konzerthaus Berlin), στην Ιταλία (Salone Dugentesco, Βερτσέλι) και στην Ισπανία (Auditori Teulada Moraira, Αλικάντε & Fundación Juan March, Μαδρίτη).

«Μία από τις καλύτερες Ακαδημίες του κόσμου» σύμφωνα με το ΒΒC Culture, το Ινστιτούτο Μουσικής Curtis συνδυάζει την παράδοση και την καινοτομία, προσφέροντας σε εξαιρετικά ταλαντούχους νέους μουσικούς μια αληθινή εμπειρία περιοδείας, την ίδια ώρα που δίνει σε νέους σπουδαστές μουσικής στην Ελλάδα τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν ζωντανά μουσική δωματίου.

Πρόγραμμα συναυλιών

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 

(Cotsen Hall)
Πρόγραμμα 60 λεπτών, χωρίς διάλειμμα

ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833-1897)
Chaconne από την Partita σε Ρε ελάσσονα για σόλο βιολί του J.S. Bach
(μεταγραφή για πιάνο / μόνο αριστερό χέρι)
Παλάβι Μαχιντάρα, πιάνο

ΡOΜΠΕΡΤ ΣΟYΜΑΝ (1810-1856)
Meine Rose, έργο 90, αρ. 2
Dichterliebe, έργο 48
Nichts Schöneres, έργο 36, αρ. 3
Ντένις Τσμελένσκυ, βαρύτονος
Παλάβι Μαχιντάρα, πιάνο

ΜΑΞ ΜΠΡΟΥΧ (1838-1920)
Klavierstücke, έργο 14
Romanze
Phantasiestück
Παλάβι Μαχιντάρα, πιάνο

ΡOΜΠΕΡΤ ΣΟYΜΑΝ (1810-1856)
Dichterliebe, έργο 48
Stille Tränen, έργο 35
Der arme Peter, έργο 53, αρ. 3
Ντένις Τσμελένσκυ, βαρύτονος
Παλάβι Μαχιντάρα, πιάνο

ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833-1897)
Scherzo σε μι ύφεση ελάσσονα, έργο 4
Παλάβι Μαχιντάρα, πιάνο

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΙ (1840-1893)
Oh, if you could only, έργο 38, αρ. 4
None but the lonely heart, έργο 6, αρ. 6
Ντένις Τσμελένσκυ, βαρύτονος
Παλάβι Μαχιντάρα, πιάνο


Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου

(Cotsen Hall)
Πρόγραμμα 60 λεπτών, χωρίς διάλειμμα

ΡΙΧΑΡΝΤ ΣΤΡΑΟΥΣ (1864-1949)
Σεξτέτο εγχόρδων από την όπερα Capriccio, έργο 85
Μαρία Γιούντενιτς, βιολί
Έμμα Μάινρενκεν, βιολί
Χεϊσού Λι, βιόλα
Γκρέις Τακέδα, βιόλα
Τζιν Κιμ, τσέλο
Τζόσουα Χάλπερν, τσέλο

ΜIΧΑΕΛ ΝΤΖΟΑΠΣΤΡΟΜ (γ. 1980)
Two Fantasies (τρίο εγχόρδων)
Μαρία Γιούντενιτς, βιολί
Χεϊσού Λι, βιόλα
Τζιν Κιμ, τσέλο

Η παγκόσμια πρεμιέρα του τρίο εγχόρδων Two Fantasies, που συνέθεσε ο απόφοιτός του Curtis, Michael Djupstrom (Σύνθεση ’11), αποτελεί ανάθεση από το Curtis Institute of Music αποκλειστικά για αυτή την περιοδεία.

ΚΑΜIΓ ΣΕΝ-ΣΑΝΣ (1835-1921)
Κουαρτέτο για πιάνο σε σι ύφεση μείζονα, έργο 41
Έμμα Μάινρενκεν, βιολί
Γκρέις Τακέδα, βιόλα
Τζόσουα Χάλπερν, τσέλο
Παλάβι Μαχιντάρα, πιάνο


Κυριακή 1 Οκτωβρίου 

(Cotsen Hall)
Πρόγραμμα 80 λεπτών, με διάλειμμα

ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833-1897)
Σεξτέτο εγχόρδων αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 18
Μαρία Γιούντενιτς, βιολί
Έμμα Μάινρενκεν, βιολί
Χεϊσού Λι, βιόλα
Γκρέις Τακέδα, βιόλα
Τζιν Κιμ, τσέλο
Τζόσουα Χάλπερν, τσέλο

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΙ (1840-1893)
Σεξτέτο εγχόρδων σε ρε ελάσσονα, έργο 70 Souvenir de Florence
Έμμα Μάινρενκεν, βιολί
Μαρία Γιούντενιτς, βιολί
Γκρέις Τακέδα, βιόλα
Χεϊσού Λι, βιόλα
Τζόσουα Χάλπερν, τσέλο
Τζιν Κιμ, τσέλο

CURTIS INSTITUTE OF MUSIC

Το Ινστιτούτο Μουσικής Curtis εκπαιδεύει και προετοιμάζει ταλαντούχους νεαρούς μουσικούς για να συμμετάσχουν σε μια τοπική και παγκόσμια κοινότητα μέσω του υψηλότερου επιπέδου τεχνικής. Εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, το Curtis παρέχει σε κάθε μέλος του μικρού συνόλου μαθητών του μια ασύγκριτη εκπαίδευση πλάι σε άλλους μουσικούς και ξεχωρίζει για τη φιλοσοφία του «μαθαίνω στην πράξη» και την εξατομικευμένη προσοχή από ένα διδακτικό προσωπικό αποτελούμενο σε μεγάλο ποσοστό από εν ενεργεία μουσικούς.

Για να διασφαλίσει ότι οι φοιτητές γίνονται δεκτοί μόνο με βάση τις καλλιτεχνικές τους δυνατότητες, το Curtis επενδύει σε κάθε έναν εισερχόμενο φοιτητή ώστε να μη χρειάζεται να καταβάλει δίδακτρα για τις σπουδές του.

Οι φοιτητές του Curtis τελειοποιούν την τεχνική τους μέσω της συμμετοχής τους σε πάνω από διακόσιες θέσεις για ορχήστρα, όπερα, σόλο μουσική, καθώς και μουσική δωματίου κάθε χρόνο αλλά και προγράμματα που δίνουν στο κοινό πρόσβαση στις τέχνες και την εκπαίδευση. Αυτή η πρακτική εξάσκηση δίνει σ’ αυτούς τους εξαιρετικούς νέους μουσικούς τη δυνατότητα να ενταχθούν σε μια ομάδα καταξιωμένων ερμηνευτών, συνθετών, μαέστρων και πρωτοπόρων της μουσικής και να έχουν αντίκτυπο στη μουσική επί σκηνής και στις κοινότητές τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το Curtis.edu.

CURTIS ON TOUR

Το Curtis on Tour είναι η πρωτοβουλία της Νίνα Φον Μάλτζαν για παγκόσμια περιοδεία του Ινστιτούτου Μουσικής Curtis. Βασισμένες στη φιλοσοφία «μαθαίνω στην πράξη» της σχολής, οι περιοδείες περιλαμβάνουν εξαιρετικούς ανερχόμενους μουσικούς πλάι σε καταξιωμένους αποφοίτους και μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Εκτός από τις συναυλίες, οι μουσικοί προσφέρουν σεμινάρια εξειδίκευσης, εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες διάδρασης με την κοινότητα όσο διαρκεί η περιοδεία. Το Curtis on Tour επίσης οργανώνει σόλο εμφανίσεις για τους καλλιτέχνες του Curtis με επαγγελματικές ορχήστρες και παρουσιαστές. Από την καθιέρωση του προγράμματος το 2008, τα μουσικά σχήματα του Curtis on Tour έχουν ερμηνεύσει πάνω από 375 συναυλίες σε πάνω από 100 πόλεις στην Ευρώπη, την Ασία και την αμερικανική ήπειρο.

ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

H Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα είναι ένα φημισμένο επιστημονικό κέντρο μελέτης του Ελληνισμού με συλλογές 145.000 σπάνιων βιβλίων, αρχείων, χειρογράφων και ερευνητικού υλικού, οι οποίες φωτίζουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.

Με τη διοργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων, συμποσίων, εκθέσεων, καθώς και με επιστημονικές δημοσιεύσεις, η Γεννάδειος έχει στόχο να αναδείξει σε ένα ευρύτερο κοινό τη σημασία της ελληνικής κουλτούρας στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού.

Από τον Αύγουστο του 2015, η Γεννάδειος -σε συνεργασία με το Ίδρυμα Schwarz- φιλοξενεί το φεστιβάλ «Νύχτες Κλασικής Μουσικής στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη», στο οποίο συμμετέχουν καλλιτέχνες του διάσημου Μουσικού Ινστιτούτου Curtis, που ζωντανεύουν το πολιτιστικό τοπίο της πόλης στις αρχές του φθινοπώρου.

SCHWARZ FOUNDATION

Το Ίδρυμα Schwarz είναι ένας ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διοργανώνει και υποστηρίζει δράσεις που στοχεύουν στην προώθηση και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ πολιτισμών και χωρών. Λαμβάνοντας υπόψη τους σημαντικούς μετασχηματισμούς στην Ευρώπη και τους νέους τρόπους σκέψης που απαιτούνται, οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος φιλοδοξούν να συμβάλουν στη διαδικασία επαναξιολόγησης της σχέσης της Ευρώπης με Ανατολή και Δύση.

Διοργανώνει και υποστηρίζει δράσεις που σχετίζονται με αυτόν τον γεωπολιτικό χώρο, ενθαρρύνοντας την σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή, την έρευνα, τις δημοσιεύσεις και τις συζητήσεις σχετικά με νέους σχηματισμούς και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και διεθνώς.

Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν προγράμματα φιλοξενίας και υποτροφίες για καλλιτέχνες και ερευνητές, συναυλίες, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επικεντρώνεται στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, έχοντας όμως επίγνωση της ιστορικής παράδοσης και της συνεισφοράς της στην κατανόηση των τρεχόντων προβλημάτων και στην αειφόρο ανάπτυξη.

Cover photo ©Andrej Grilc

Συντελεστές

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

29 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου

Ώρα έναρξης | 20.00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Σουηδίας 61, Αθήνα 10676 Εντός Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.