«Οι χαλκογραφίες του Αλέκου Φασιανού: Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών 1979-2008»: Σπονδυλωτή έκθεση – αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου δημιουργού

Η έκθεση εκκινεί χρονολογικά από την πρώτη γνωριμία του Αλέκου Φασιανού με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών και τους εικαστικούς Pino Pandolfini και Δήμητρα Σιατερλή το 1978

9 Δεκεμβρίου 2023
- 27 Ιανουαρίου, 2024

Το Κέντρο Χαρακτική Αθηνών εγκαινιάζει το πρώτο μέρος της μεγάλης σπονδυλωτής αφιερωματικής έκθεσης χαρακτικής «Οι χαλκογραφίες του Αλέκου Φασιανού: Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών 1979-2008» το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο χώρο τέχνης ETCH INK.

Ξεκινώντας στις αρχές Δεκεμβρίου η έκθεση χαρακτικής για το έργο του Αλέκου Φασιανού ξεδιπλώνεται μέσα από δύο διαδοχικά μέρη, αποσκοπώντας στην εκτενή παρουσίαση των χαλκογραφιών του καλλιτέχνη, που φιλοτεχνήθηκαν και τυπώθηκαν σε συνεργασία με το εργαστήριο του ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ από το 1979 μέχρι το 2008. Η αφιερωματική αυτή έκθεση αποτελεί την πρώτη συνεπή και συστηματική προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης του χαρακτικού έργου του σπουδαίου δημιουργού, μετά τον θάνατό του, και υλοποιείται μέσα από μια ειδικά επιμελημένη έκθεση χαρακτικής στον χώρο τέχνης ETCH INK, έναν δίγλωσσο κατάλογο, και την παρουσίαση μιας ταινίας ντοκιμαντέρ από το αρχείο του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών σε σκηνοθεσία του Νίκου Αναγνωστόπουλου.

Η εκτενής και εστιασμένη παρουσίαση εκτυλίσσεται σε δύο μέρη, το πρώτο εκ των οποίων εγκαινιάζεται τον Δεκέμβριο του 2023 και καλύπτει το διάστημα δημιουργίας μεταξύ 1979-1988. Το πολιτιστικό αυτό πρόγραμμα που θα διαρκέσει για τους επόμενους τρεις μήνες στο χώρο τέχνης ETCH INK αποσκοπεί στο να φωτίσει το πολύπλευρο έργο του δημιουργού αναδεικνύοντας την ικανότητά του να εκφράζεται και να δημιουργεί μέσα από τη χαρακτική με την οποία καταπιάστηκε συστηματικά καθόλη τη διάρκεια της σπουδαίας καλλιτεχνικής του διαδρομής.

Αλέκος Φασιανός, Καρπούζι, 1984, Χαλκογραφία, 2 μήτρες ψευδάργυρου διαστάσεων 65 x 50 εκ. © ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε.

Η έκθεση εκκινεί χρονολογικά από την πρώτη γνωριμία του Αλέκου Φασιανού με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών και τους εικαστικούς Pino Pandolfini και Δήμητρα Σιατερλή το 1978, έτος το οποίο συμπίπτει με τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του εργαστηρίου στην Ελλάδα (1977). Οι πρώτες χαλκογραφίες που φιλοτέχνησε (1979-1980) υπήρξαν αφορμή για μια ουσιαστική και μακρόχρονη συνεργασία που θα διαρκέσει μέχρι το 2008, φέρνοντας στο προσκήνιο μια σειρά υψηλής ποιότητας χαλκογραφιών, αλλά και έναν γόνιμο πειραματισμό γύρω από την πλαστικότητα και τις χαρακτικές τεχνικές, δημιουργικές ανταλλαγές, νέες δυνατότητες και καλλιτεχνικές προκλήσεις. Κατά το διάστημα συνεργασίας του με το ΚΧΑ φιλοτέχνησε συνολικά περίπου ενενήντα χαλκογραφίες, πολλές από τις οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά με αφορμή την έκθεσης αυτή.

Αλέκος Φασιανός, Ποδηλάτης με μενταγιόν, 1983, Χαλκογραφία, 2 μήτρες ψευδάργυρου διαστάσεων 65 x 50 εκ. © ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε.
Αλέκος Φασιανός, Εραστές με γάτο, 1986, Χαλκογραφία, 2 μήτρες ψευδάργυρου διαστάσεων 63,5 x 95 εκ. © ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε

Το θεωρητικό κείμενο του συλλεκτικού καταλόγου για το χαρακτικό έργου του Αλέκου Φασιανού υπογράφει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Έλλη Λεβεντάκη η οποία σημειώνει: «Οι χαλκογραφίες του εδώ αντανακλούν όλες του τις αναζητήσεις και τις επιδιώξεις που εκκινούσαν από τη ζωγραφική, φέροντας επιπλέον τις ιδιότητες του υλικού. Από το χαρακτηριστικά ανθρωποκεντρικό του έργο, έχει αφαιρέσει τα περιττά αφηγηματικά στοιχεία, εμμένοντας σε μια λιτή απόδοση της μορφής και επιτρέποντάς της να καταλαμβάνει απρόσκοπτα το μεγαλύτερο μέρος του χαρτιού. Η γραμμή και το χρώμα δημιουργούν δυναμικές και ζωηρές φόρμες επιπλέοντας σε έναν ονειρικό κόσμο, ενώ μικρές λεπτομέρειες εδώ κι εκεί προσδίδουν μια ανεπιτήδευτη ευαισθησία στο αποτέλεσμα. Μέσα από τη σπονδυλωτή έκθεση ‘Οι χαλκογραφίες του Αλέκου Φασιανού: Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών 1979-2008’, παρουσιάζεται ένα σώμα δουλειάς του καλλιτέχνη που προέκυψε σε συνεργασία με το εργαστήριο του ΚΧΑ όλα αυτά τα χρόνια και βρίσκεται πλέον στη συλλογή του. Πρόκειται για ενενήντα περίπου χαλκογραφίες, πολλές από τις οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά στη δημόσια σφαίρα και αποτελούν το σύνολο σχεδόν της χαρακτικής του εργασίας με αυτό το μέσο. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη και περιεκτικότερη προβολή αυτής της πτυχής του έργου του Αλέκου Φασιανού, ως ένα ελάχιστο αφιέρωμα στη μνήμη του.»

Αλέκος Φασιανός, Νυχτερινό, 1985, Χαλκογραφία, 2 μήτρες ψευδάργυρου διαστάσεων 70 x 120 εκ. © ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε

Η έκδοση περιλαμβάνει επιπροσθέτως χαιρετισμό της Βικτώριας Φασιανού, καθώς και κείμενα των εικαστικών Δήμητρας Σιατερλή και Pino Pandolfini, φωτίζοντας πτυχές του έργου του Αλέκου Φασιανού κατά το διάστημα της δημιουργικής τους συνεργασίας.

Το δεύτερο μέρος της σπονδυλωτής έκθεσης για τις χαλκογραφίες του Αλέκου Φασιανού θα ξεκινήσει στις αρχές του Φεβρουαρίου 2024 στο χώρο τέχνης ETCH INK και θα επικεντρωθεί στα έργα που δημιουργήθηκαν το διάστημα μεταξύ 1988-2008 περιλαμβάνοντας πρόγραμμα παράλληλων δράσεων και παρουσιάσεων.

*Cover photo: Αλέκος Φασιανός, Προφίλ καπνιστή & ναός, 1980, Χαλκογραφία, 2 μήτρες ψευδάργυρου διαστάσεων 50 x 65 εκ. © ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, 18:30 έως 22:30

Διάρκεια έκθεσης: 9 Δεκεμβρίου 2023 – 27 Ιανουαρίου 2024
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή 17.00- 21.00 & Σάββατο 11.00 – 15.00

Είσοδος ελεύθερη

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Αργυρουπόλεως 16 και Κλεφτών & Αρματολών 20, Λυκαβηττός

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.