«Ο Γιάννης Μόραλης και το Μυστικό Παιχνίδι των Σχημάτων»: Δωρεάν εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Sianti Gallery

Oι μικροί φιλότεχνοι μπορούν να μυηθούν στον μυστικό των γραμμών και των σχημάτων μέσα από το βιβλίο «Ο Γιάννης Μόραλης και το Μυστικό Παιχνίδι των Σχημάτων»

6 Απριλίου 2024

Η δεύτερη ανοιξιάτικη δράση στην Sianti Gallery εστιάζει στο σχήμα όχι μόνο ως γεωμετρικό σχέδιο αλλά κυρίως ως συμβολισμός που επιδρά στον καθένα διαφορετικά. Έτσι, το Σάββατο 6 Απριλίου στις 11:00 οι μικροί φιλότεχνοι μπορούν να μυηθούν στο μυστικό των γραμμών και των σχημάτων μέσα από το βιβλίο «Ο Γιάννης Μόραλης και το Μυστικό Παιχνίδι των Σχημάτων».

Γιατί ποιος άλλος εκτός από τον Γιάννη Μόραλη γνώριζε καλύτερα το σχέδιο με τις άρτια οργανωμένες συνθέσεις και την βαθιά μελέτη των χρωματικών συσχετισμών. Δίδασκε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το μάθημα του Βασικού Σχεδίου, το οποίο ενέπνευσε καλλιτέχνες και σχεδιαστές σημαδεύοντας βαθύτατα την μεταπολεμική ζωγραφική και δημιουργώντας αισθητική.

Ο Μόραλης δεν εντάσσεται σε καμιά καλλιτεχνική ομάδα. Ο ίδιος δήλωνε πως ήθελε πάντοτε να είναι ελεύθερος, ανεξάρτητος από κάθε θεωρία σχετικά με το έργο του.

Χαρακτηριστικά έλεγε τα εξής: «Ένα έργο μου πρέπει πρώτα να ικανοποιεί τα δικά μου μάτια. Πολλές φορές βασανίζομαι με έναν πίνακα. Ψάχνω αυτό που μου λείπει και δεν το βρίσκω. Και ξαφνικά, ακόμη και ύστερα από καιρό συνειδητοποιώ ότι έλειπε μία και μόνη γραμμή. Την βάζω και τότε ησυχάζω».

Παρόλα αυτά, η έλξη που του ασκούσαν τα έργα της αρχαιότητας, και ιδιαίτερα οι κλασικές επιτύμβιες στήλες, όπως επίσης και η αγάπη του για τη βυζαντινή τέχνη και την λαϊκή παράδοση, μαζί με την διάθεσή του για μια τέχνη μοντέρνα που να κρατά το πλέον ουσιαστικό, με την μεγαλύτερη σχεδιαστική οικονομία, τον φέρνουν στην πρώτη γραμμή των καλλιτεχνών της Γενιάς του ‘30.

Ο σπουδαίος αυτός «εργάτης αλλά και πρίγκιπας της τέχνης», όπως τον χαρακτήριζαν, αφού διαλύει την μορφή οδηγεί τις φιγούρες του στην γεωμετρία, την χρωματική λιτότητα και έτσι δίνει στα έργα του την αίσθηση της αρμονίας, της κίνησης, του ρυθμού.

Στην ιστορία του βιβλίου ο μικρός Γιάννης από την Αίγινα αλληλογραφεί με την φίλη του Λιν από την Κίνα. Της στέλνει κάθε φορά ένα έργο του Μόραλη και ζητάει από εκείνη να το καταλάβει και να το νιώσει. Η Λίν, όμως, του απαντάει κάθε φορά με έναν γρίφο από τα σχήματα του Τάγκραμ, ένα παιχνίδι – παζλ, πολύ γνωστό στην Κίνα. Με τον τρόπο αυτό οι μικροί μας φίλοι παίρνουν μέρος στο ενδιαφέρον παιχνίδι των μυστικών μέσα από τα σχήματα και τις γραμμές.

Το Σάββατο, λοιπόν, στις 6 Απριλίου στην Sianti Gallery τα παιδιά μαθαίνουν να συνθέτουν σχήματα που ίσως εκ πρώτης μπορεί να φαίνονται αταίριαστα, όμως η φαντασία των παιδιών και το παιχνιδιάρικο ύφος των Τάγκραμ οδηγεί σε υπέροχους αυτοσχεδιασμούς. Άλλωστε αυτό είναι τέχνη: Όταν μπορεί να διακρίνει κανείς την καθεμιά διαφορετική ματιά επάνω στο ίδιο θέμα.

Συντελεστές

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Διάρκεια Προγράμματος: 11.00-12.30
Ηλικία: 6-10 ετών

Είσοδος ελεύθερη

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βασ. Αλεξάνδρου 2 & Νηρηίδων 18, Περιοχή Χϊλτον, τ.κ 11634

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.