Νέο επεισόδιο #BraveNewGreece: Κλιματική Κρίση – Η μεγαλύτερη πρόσκληση στη ιστορία της ανθρωπότητας

Το νέο επεισόδιο της εκπομπής #BraveNewGreece με τίτλο #BraveNewPlanet σκιαγραφεί το μέλλον του πλανήτη μας ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση

Η κλιματική κρίση είναι γεγονός και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μέσα στις αντίξοες νέες συνθήκες που διαμορφώνει. Θα πρέπει, παράλληλα, να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας να σταματήσουμε την καταστροφή που έχει ήδη ξεκινήσει πριν να είναι πολύ αργά.

Ποιες είναι οι συλλογικές λύσεις που πρέπει να υιοθετήσουμε για να θέσουμε υπό έλεγχο την κλιματική αλλαγή; Υπάρχει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η αναγκαία πολιτική και οικονομική βούληση για την καταπολέμησή της; Ποιους στόχους έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί αυτοί χαρακτηρίζονται φιλόδοξοι; Πώς θα ελαχιστοποιήσουν την εξάρτηση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα οι νέες τεχνολογίες;

Ο Σταμάτης Κριμιζής, Ακαδημαϊκός και Διαστημικός Επιστήμονας τονίζει: «Έχουμε έναν πλανήτη. Είμαστε επιβάτες του διαστημοπλοίου Γης και δεν υπάρχει η Κιβωτός του Νώε. Αν καταστρέψουμε τον πλανήτη, θα καταστραφεί το ανθρώπινο είδος. Είναι πολύ απλό.»

 

Σταμάτης Κριμιζής

 

«Ο πλανήτης Γη Νοσεί. Ο πλανήτης Γη έχει πυρετό. Ο πλανήτης μας δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανεχθεί πλέον αυτά που κάνουμε, άρα πρέπει να τα αλλάξουμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση.», προειδοποιεί ο Παναγιώτης Μπεχράκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας.

Το νέο επεισόδιο της εκπομπής #BraveNewGreece με τίτλο #BraveNewPlanet αποπειράται να σκιαγραφήσει το μέλλον του πλανήτη μας ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία του.

 

Κλιματική Κρίση | Η μεγαλύτερη πρόσκληση στη ιστορία της ανθρωπότητας

«Η ανθρωπότητα συνολικά αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της, νομίζω, που είναι η κλιματική κρίση, δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία για να μη μασάμε τα λόγια μας, θα απειλήσει στο μέλλον αν δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την πορεία αυτή τη ζωή των παιδιών μας.», εξηγεί ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΔΜΗΕ.

Ο Παναγιώτης Μπεχράκης επισημαίνει ότι η δραστηριότητα του ανθρώπου στη Γη παράγει προϊόντα τα οποία βλάπτουν το περιβάλλον του.

«Δεν έχουμε σεβαστεί μέχρι σήμερα το περιβάλλον αυτό και έτσι έχουμε αρχίσει να γνωρίζουμε τις συνέπειες της έλλειψης αυτού του σεβασμού.», τονίζει.

Παναγιώτης Μπεχράκης

«Με απλούστερα λόγια, τι συμβαίνει. Συμβαίνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κάποια αέρια, τα αέρια του θερμοκηπίου που κατά κανόνα είναι το διοξείδιο του άνθρακος, το μεθάνιο, φθοριοπαράγωγα του άνθρακος, τα οποία αιωρούμενα στην ατμόσφαιρα σχηματίζουν ένα είδος γυαλιού που εμποδίζει την εκπομπή θερμότητας από τη γη, ενώ η θερμοκρασία από τον ήλιο έρχεται στη Γη.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ο πλανήτης να υπερθερμαίνεται και να λειτουργεί σαν ένα θερμοκήπιο, γι’ αυτό και αυτά λέγονται αέρια του θερμοκηπίου. Αν δεν σεβαστούμε το περιβάλλον, όσο σεβόμαστε και όσο αγαπούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και δεν το χειριστούμε ανάλογα, ουσιαστικά οδηγούμαστε σε μια αυτοκτονία.», προσθέτει.

Κάνουμε όσα θα μπορούσαμε για να αποφύγουμε την καταστροφή;

Σημαντικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής βούλησης για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Η κλιματική κρίση είναι μια πρόκληση σε επίπεδο πλανήτη, μια πρόκληση που απαιτεί συλλογικές λύσεις. Η μετάβαση όμως σε έναν κόσμο απεξαρτημένο από τα ορυκτά καύσιμα είναι σύνθετη υπόθεση. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο οι στόχοι που τίθενται αποδεικνύονται μέχρι σήμερα ανεπαρκείς αλλά και υπερβολικά φιλόδοξοι.

«Έχουν μπει διάφοροι φιλόδοξοι στόχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από άλλες χώρες, με ορίζοντα μέχρι το ‘50 μέχρι το 2030. Αυτοί οι στόχοι είναι πάρα πολύ φιλόδοξοι και φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι και η εκπλήρωσή τους μη ρεαλιστική.», υποστηρίζει ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας.

Θοδωρής Γεωργακόπουλος

«H μεγαλύτερη πρόκληση είναι τα ενεργειακά συστήματα να μετασχηματιστούν, έτσι ώστε να μην καίμε πια ορυκτά καύσιμα, αλλά να χρησιμοποιούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νερό μας, τον ήλιο και τον αέρα. Για να γίνει όμως αυτό απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις. Άρα η πρώτη πρόκληση είναι οικονομική. Πού θα βρεθούν αυτοί οι πόροι. Πώς θα κατανεμηθεί το κόστος ούτως ώστε να είναι δίκαιη η ενεργειακή μετάβαση.», υποστηρίζει ο Μάνος Μανουσάκης.

Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος προσθέτει: «Η ενέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν, όχι ο μοναδικός, αλλά ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν και μπορούμε να μειώσουμε τις ανάγκες τις ενεργειακές μας με σχετικά απλές λύσεις, ακόμα και με τεχνολογίες που έχουμε σήμερα.»

Αντλησιοταμίευση

Η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πραγματοποιείται επιτυχώς. Πώς όμως θα διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας χωρίς τη συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μίγμα; Μια ενδιαφέρουσα τεχνολογία με τεράστια δυναμική, είναι η αντλησιοταμίευση.

Η αντλησιοταμίευση μάλιστα είναι μια τεχνολογία κλειδί για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η χώρα μας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030. Αξιοποιεί μάλιστα το γεωμορφολογικό ανάγλυφο της Ελλάδας, ενώ αποτελεί υποδομή με υψηλή προστιθέμενη αξία και χρόνο ζωής που υπερβαίνει τα 50 χρόνια.

«Αν θέλουμε να φτάσουμε τους στόχους του 2050 που απαιτούν πράσινη ενεργειακή παραγωγή όλη με ανανεώσιμα για να μειωθούν οι ρύποι και ιδίως το διοξείδιο του άνθρακα, δεν μπορούμε να το επιτύχουμε χωρίς μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα και επίσης έργα αποθήκευσης.», αναφέρει η Γιούλα Τσικνάκου, Διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Γιούλα Τσικνάκου

«Γιατί λέμε αποθήκευση ενέργειας. Γιατί υπάρχει μια μερίδα ανανεώσιμων πηγών, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, τα οποία έχουν αυτό που λέμε στοχαστική παραγωγή. Δεν μπορείς πάντα στη φύση να λες τώρα θέλω αέρα, τώρα θέλω ήλιο. Αυτό λοιπόν έρχεται να το λύσει η αποθήκευση ενέργειας, κυρίως μέσα από τα έργα αντλησιοταμίευσης, τα οποία έχουν τη δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας.»

«Τα έργα άντλησης αποταμίευσης έχουν σημαντική εγχώρια και ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία ανά τον κόσμο, υπερβαίνουν τα 100 χρόνια ζωής, δηλαδή είναι έργα αιώνων που τα έχεις ως κόρη οφθαλμού στη χώρα σου για να μην έχεις εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα.», προσθέτει.

Λίνα Τσαλταμπάση

 

Ιωάννης Μάργαρης

 

Φένια Σούρλα

 

 Γιώργος Σπύρος

Μία εκπομπή για το μέλλον… σήμερα!

Το #BraveNewGreece είναι μια τηλεοπτική σειρά για την Ελλάδα που έρχεται. Ένα docuseries για ένα μέλλον όπου άνθρωπος, φύση και τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά.

Τα 25λεπτα explainers του #BraveNewGreece αποτελούν μια βιβλιοθήκη γνώσης για να καταλάβουμε καλύτερα τι μας περιμένει. Με ξεναγό τη CEO της αθηΝΕΑς Μαριάννα Σκυλακάκη, τολμάμε ένα φουτουριστικό και αισιόδοξο ταξίδι στο μέλλον της χώρας μας, σε μια σειρά από θεματικούς άξονες.

Μαριάννα Σκυλακάκη

Για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πρωταγωνιστεί για περισσότερα από 20 χρόνια στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, υλοποιώντας παράλληλα πρωτοποριακά έργα περιβάλλοντος, που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη.

Διαθέτοντας ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου διεθνώς.

Η ανάπτυξη της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνεχίζεται δυναμικά και το επενδυτικό της πρόγραμμα εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της να προσεγγίσει τα 6 GW μέχρι το 2029.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.