Ζουμ σε έξι μουσικά ντοκιμαντέρ

Κινηματογράφος και μουσική στη μεγάλη οθόνη του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει για 16η χρονιά στη Θεσσαλονίκη, από τις 14 έως και τις 23 Μαρτίου 2014. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο και παράλληλες δράσεις φιλοδοξώντας να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

Τα καλά νέα για τους λάτρεις της μουσικής και του κινηματογράφου είναι ότι αυτή τη χρονιά οι δυο μεγάλες τους αγάπες συναντιούνται επί της οθόνης. Ακολουθεί μια επιλογή από τα μουσικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο φεστιβάλ και χαρτογραφούν την παγκόσμια μουσική σκηνή εστιάζοντας σε διάφορα είδη και καλλιτέχνες.

Yusef’s song του Κώστα Πλιάκου
Ελλάδα, 2014

Η ιστορία διαδραματίζεται στη μετεπαναστατική Λιβύη. Είναι ένα ντοκιμαντέρ για το χτίσιμο μιας χώρας από την αρχή έπειτα από ένα τεράστιο γεγονός, όπως το βιώνουν οι άνθρωποι. Πρωταγωνιστής είναι ο Γιούσεφ, ένας νέος που συμμετείχε στην επανάσταση και είναι ο διασημότερος ράπερ της Λιβύης. Ο Γιούσεφ έγραψε τα τραγούδια της επανάστασης και η φήμη του έχει εξαπλωθεί στον αραβικό κόσμο. Μέσα από τα μάτια του, το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ξεδιπλώσει το όραμα των νέων στη Λιβύη για τη χώρα τους μετά τον Καντάφι. Η κάμερα τον ακολουθεί παντού, καταγράφοντας τις αφηγήσεις του και τις κουβέντες για θέματα καθημερινότητας, κοινωνικού προβληματισμού, πολιτικής. Η παρουσία του ντύνεται από τη μουσική του, ένα εξαίρετο αραβικό ραπ που δίνει ρυθμό και νεύρο στην αφήγηση.

Κοινωνικό Ωδείο / Notes των Θέκλας Μαλάμου και Αλεξάνδρας Σαλίμπα
Ελλάδα, 2014

Το Κοινωνικό Ωδείο είναι μια συλλογικότητα μουσικών στην Αθήνα που έχει στόχο να προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σ’ όσους επιθυμούν να μάθουν μουσική και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Στο Ωδείο διδάσκουν 66 καθηγητές και φοιτούν 100 μαθητές διαφόρων ηλικιών. Ένα εγχείρημα που βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη συνεργατικότητα, μαζεύει τόσο κόσμο γύρω του και αποκτάει δύναμη αλλιώτικη–μιας και το δούναι και λαβείν είναι πέρα από χρήματα–, και λειτουργεί αξιοπρεπώς με κανόνες διαφορετικούς από αυτούς που ξέραμε ώς τώρα. Και είναι η δύναμη της μουσικής αυτή που, πέρα απ’ αυτόν τον μυστήριο κόσμο της, στον οποίο μυείται ο καθένας με τον τρόπο του και για τους δικούς του λόγους, καταφέρνει να ενώσει όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους. Καθώς σιγά σιγά συσπειρώνονται γύρω από μια όμορφη ιδέα, την υπηρετούν, κι αυτή γίνεται πραγματικότητα.

Μερσέδες Σόσα, η φωνή της Λατινικής Αμερικής / Mercedes Sosa: The Voice of Latin America του Ροδρίγο Βίλα / Rodrigo H. Vila
Αργεντινή, 2013

Πριν από πενήντα χρόνια περίπου, η Μερσέδες Σόσα συνέταξε μαζί με άλλους νέους καλλιτέχνες το λεγόμενο «Manifesto del nuevo cancionero» (δηλαδή το «μανιφέστο της νέας συλλογής τραγουδιών»). Πέρα από τα εκατομμύρια δίσκων που πούλησε, τις χιλιάδες συναυλίες που έδωσε ανά τον κόσμο, τους αμέτρητους θαυμαστές και πολέμιούς της, η Μερσέδες Σόσα άφησε πίσω της μια ανεξίτηλη κληρονομιά. Η ταινία είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της Μερσέδες Σόσα, όχι μόνο ως καλλιτέχνιδας, αλλά και ως ανθρώπου. Μια βιογραφία που περιλαμβάνει τη δική της φωνή, ακυκλοφόρητο αρχειακό υλικό και μαρτυρίες πολλών διεθνών καλλιτεχνών.

Η τραγουδίστρια της πανκ / The Punk Singer της Σίνι Άντερσον / Sini Αnderson
ΗΠΑ, 2013

Η Κάθλιν Χάνα, τραγουδίστρια της πανκ μπάντας Bikini Kill και του τρίο χορευτικής πανκ Le Tigre ήρθε στο προσκήνιο στις ΗΠΑ ως η διστακτική, αλλά ποτέ ντροπαλή φωνή του ρεύματος «Riot grrrl». Έγινε είδωλο, μία από τις πιο διάσημες, μαχητικές φεμινίστριες, ένα αλεξικέραυνο της σύγχρονης κουλτούρας. Οι επικριτές της εύχονταν να μπορούσε να το βουλώσει, οι θαυμαστές της ήλπιζαν πως δεν θα το έκανε ποτέ. Έτσι, όταν το 2005 η Χάνα σταμάτησε να φωνάζει, πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί. Μέσα από 20 χρόνια αρχειακού υλικού και μύχιων συνεντεύξεων με τη Χάνα, η Τραγουδίστρια της πανκ παρασύρει τους θεατές σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι στη σύγχρονη μουσική και προσφέρει για πρώτη φορά μια ματιά στη ζωή αυτής της ατρόμητης αρχηγού.

Η μεγάλη φάρσα του χιπ χοπ / The great hip hop hoax της Τζίνι Φίνλι
Μεγ. Βρετανία, 2013

Οι Καλιφορνέζοι Silibil n’ Brains, δίδυμο της χιπ χοπ σκηνής, θα γίνονταν τεράστιοι. Αυτό που δεν ήξερε κανείς ήταν πως οι δυο τους ήταν στην πραγματικότητα φοιτητές από τη Σκωτία, με ψεύτικη αμερικανική προφορά και πλαστές ταυτότητες. Μια ταινία για την αλήθεια, το ψέμα και την παράδοση του να προσποιείσαι τα πάντα, πάνω στο απεγνωσμένο κυνήγι της δόξας. Το αμερικανικό όνειρο, έτσι όπως το αφηγούνται άνθρωποι που δεν είχαν καν πάει στην Αμερική.

Άρχισαν τα όργανα / Brasslands της Κολεκτίβας «Meerkat Media»
HΠΑ 2013

Ένα εκκεντρικό νεοϋορκέζικο συγκρότημα χάλκινων πνευστών, μια ομάδα βιρτουόζων Ρομά και οι Σέρβοι πρωταθλητές ενώνονται με μισό εκατομμύριο θαυμαστές και καταργούν πολιτικά και εθνικά σύνορα στο μεγαλύτερο φεστιβάλ τρομπέτας στον κόσμο, στην Γκούτσα της Σερβίας.

Ραντεβού στις αίθουσες του Φεστιβάλ!

16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
| Από 14 έως 23 Μαρτίου 2014 |
Εκκρεμεί το ωρολόγιο πρόγραμμα των προβολών

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.