Καφέ Φλοριάν: Γενέθλια για τα 300 χρόνια του πιο παλιού καφέ της Ευρώπης με την απειλή του λουκέτου

Αφιέρωμα στο ιστορικό καφέ Φλοριάν της Βενετίας, το παλαιότερο στην Ιταλία και στον κόσμο που μόλις γιόρτασε τα 300α γενέθλιά του με τον πιο πικρό τρόπο, σε μια πόλη-φάντασμα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Το ιστορικό καφέ Φλοριάν της Βενετίας – το παλαιότερο στην Ιταλία και στον κόσμο – μόλις γιόρτασε τα 300α γενέθλιά του με τον πιο πικρό τρόπο. Σε μια έρημη πόλη που έχει υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες από τις πλημμύρες πριν ένα χρόνο και στη συνέχεια από την πανδημία του κορωνοϊού που σάρωσε την Ιταλία, και έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα που θυμίζει πανδημίες άλλων αιώνων, το καφέ στέκει χωρίς κόσμο, χωρίς τον κόσμο που περνούσε από τη διάσημη πλατεία του Αγίου Μάρκου ή διέσχιζε τη διάσημη πόλη των καναλιών. Ο διευθυντής του καφέ, Μάρκο Παολίνι έκανε μια συγκινητική δήλωση προτρέποντας συγχρόνως τον κόσμο να βοηθήσει για να μείνει ανοιχτό το καφέ αγοράζοντας αναμνηστικά είδη από τον ιστότοπο του καταστήματος. «Θα παραμείνουμε ανοιχτοί όσο μπορούμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από αυτό», είπε.

Σύμβολο και αξιοθέατο της Βενετίας, το Καφέ Φλοριάν είναι ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά καφέ της πόλης μαζί με το Καφέ Γκρέκο στη Ρώμη, που εγκαινιάστηκε το 1760, και το Καφέ Κουάντρι (Caffè Quadri), που βρίσκεται κι αυτό στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, που ιδρύθηκε γύρω στο 1775, πενήντα πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του Καφέ Φλοριάν.

Άνοιξε τις πόρτες του στις 29 Δεκεμβρίου 1720, και το πρώτο του όνομα ήταν Caffè alla Venezia Trionfante,(καφέ της θριαμβικής Βενετίας). Μετονομάστηκε σε καφέ Φλοριάν από το όνομα του πρώτου του ιδιοκτήτη Φλοριάνο Φραντσεσκόνι.

Όπως κανένας ποιητής, λογοτέχνης, ζωγράφος, συνθέτης δεν μπορούσε να αντισταθεί στη γοητεία της Βενετίας που μια επίσκεψη στην πόλη ήταν για πολλούς όνειρο και στόχος ζωής και απαραίτητη για την πνευματική και καλλιτεχνική τους εξέλιξη, άλλο τόσο δεν μπορούσαν να αντισταθούν στη γοητεία του Καφέ Φλοριάν που ήταν το πιο κεντρικό στέκι των διάσημων επισκεπτών και κατοίκων της πόλης.

Το πρώτο καφέ με γυναίκες θαμώνες

Το Καφέ με θέα τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ήταν το πρώτο που φιλοξενούσε γυναίκες θαμώνες και έγινε το αγαπημένο μέρος ακόμα και του διάσημου Καζανόβα. Ο λόρδος Βύρωνας, ο Γκαίτε, ο Μαρσέλ Προυστ, ο Τζέιμς Τζόις και η Γερτρούδη Στάιν το πέρασαν στην αθανασία. Από τον Κάρλο Γκολντόνι μέχρι τον Αντόνιο Κανόβα, τη Μαντάμ Ρεκαμιέ, τον Σατωμπριάν, τον Αλφρέ ντε Μυσσέ και τη Γεωργία Σάνδη μέχρι τον Σταντάλ που στο καφέ Φλοριάν άκουσε την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό, όλοι γοητεύτηκαν από τη μαγεία του καφέ.

Ο Βάγκνερ συνήθιζε να κάθεται στον επάνω όροφο, ακούγοντας τη μουσική του να παίζεται στο ισόγειο του καφέ, ο Ντίκενς και ο Ρόμπερτ Μπράουνινγκ το επισκέφθηκαν μόλις έφτασαν στη Βενετία από την Αγγλία, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που το ζωγράφισαν ως αναπόσπαστο μέρος της κληρονομιάς της πόλης, όπως ο Καναλέτο και ο Ουμπέρτο Μπερτίνι.

Μάλιστα ως φόρο τιμής προς τις διάσημες γυναίκες της Ιταλίας, το 2003, η Αυστριακή ζωγράφος Ιρένε Άντερσνερ φιλοτέχνησε δέκα πορτρέτα των «Διάσημων Γυναικών» (Le Donne Illustri) της Βενετίας, σε αντιστοιχία με αυτά που υπάρχουν στην ιστορική αίθουσα των «Διάσημων Ανδρών». Μεταξύ αυτών φιλοτέχνησε τη διάσημη τραγουδίστρια και συνθέτρια Μπαρμπάρα Στρότσι (Barbara Strozzi, 1619 – 1677), τη ροκοκό ζωγράφο Ροζάλμπα Καριέρα (Rosalba Carriera, 1675 – 1757), την ποιήτρια και διάσημη εταίρα Βερόνικα Φράνκο (Veronica Franco, 1546 – 1591), τη μαθηματικό Έλενα Κορνάρο Πισκόπια (Elena Cornaro Piscopia, 1646 – 1684) και τη συγγραφέα Μοντεράτα Φόντε (Moderata Fonte, 1555 – 1592).

Μια διακόσμηση που θυμίζει μουσείο και την ιστορία της πόλης

H εσωτερική διακόσμηση στο Καφέ Φλοριάν χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Το 1848, όταν η Βενετία απελευθερώθηκε από την κατοχή των Αυστριακών, ο ιδιοκτήτης του Καφέ Φλοριάν ανέθεσε στον καλλιτέχνη Ludovico Cadorin να αναμορφώσει το καφέ του στο γαλλικό ρυθμό Πομπαντούρ που ήταν ο πιο πολυτελής και διαδεδομένος της εποχής. Δέκα χρόνια αργότερα, στις 24 Ιουλίου 1858, το Καφέ Φλοριάν επαναλειτούργησε με πολυτελείς αίθουσες, αλληγορικούς πίνακες στους τοίχους και μεγάλους χρυσοποίκιλτους καθρέφτες, κόκκινους βελούδινους καναπέδες, μαρμάρινα τραπέζια και σερβίτσια Μουράνο.

Στην «Αίθουσα των Διάσημων Ανδρών» (Sala degli Uomini Illustri) απεικονίζονται σε πίνακες του Τζούλιο Καρλίνι (Giulio Carlini, 1826 – 1887) δέκα διάσημοι Βενετοί: ο θεατρικός συγγραφέας Κάρλο Γκολντόνι, ο Μάρκο Πόλο, ο Τιτσιάνο, οι τρεις δόγηδες της Βενετίας Φραντσέσκο Μοροζίνι, Πιέτρο Ορσέολο και Ενρίκο Ντάντολο, ο αρχιτέκτονας της Ιταλικής Αναγέννησης Αντρέα Παλάντιο, ο συνθέτης Μπενεντέτο Μαρτσέλο, ο λόγιος και θρησκευτικός μεταρρυθμιστής Πάολο Σάρπι και ο ναύαρχος Βετόρε Πιζάνι. Ο Χένρι Τζέιμς το περιγράφει στα Χαρτιά του Άσπερν, ο Τρόλοπ στις αναμνήσεις του, ενώ εκεί έχουν γυριστεί σκηνές από την ταινία Διακοπές στη Βενετία με την Κάθριν Χέπμπορν καθώς και από τον Ταλαντούχο κύριο Ρίπλεϊ με τον Ματ Ντέιμον και την Γκουίνεθ Πάλτροου.

Η βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα το Φλοριάν είναι ένα παράδειγμα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν πολλά τοπόσημα σε όλο τον κόσμο και δεν πρόκειται μόνο για μια κρίση οικονομική, αλλά και για μια κρίση ιστορική, αφού πρόκειται για ένα κομμάτι της παράδοσης της Βενετίας και ένα μέρος από τα πιο γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αν θέλετε να βοηθήσετε στη σωτηρία του Φλοριάν μπορείτε να επισκεφθείτε το e-shop με υπέροχα αναμνηστικά, δώρα και μοναδικά τσάγια και σοκολάτες εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.