Η σκιτσογράφος Marily Stroux δίνει εικόνα στις ιστορίες έξι γυναικών από το Αφγανιστάν

Τα σκίτσα συνοδεύονται από τα δικά τους λόγια, καθώς σκέφτονται τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους αλλά και κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα

Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) μίλησε με έξι μητέρες από το Αφγανιστάν που βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα. Όλες, εκτός από μία, έφτασαν στην Ελλάδα τον χειμώνα του 2022 μέσω των χερσαίων συνόρων του Έβρου.

Σήμερα ζουν σε Κέντρα Ελεγχόμενης Πρόσβασης (καταυλισμούς) στην ηπειρωτική χώρα, αλλά αντιμετώπισαν την έλλειψη στέγης ή άλλα μη ασφαλή περιβάλλοντα κατά την άφιξή τους στην Αθήνα. Η RSA έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση όλων αυτών των γυναικών.

Πριν λίγο καιρό, η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο δημοσίευσε ένα κείμενο με τις ιστορίες τους, θέλοντας να δώσει φωνή στις ίδιες. Σήμερα, με τη συνεισφορά της φωτογράφου και σκιτσογράφου Marily Stroux, δίνει εικόνα στις ιστορίες αυτές, μέσα από 9 σκίτσα που αποτυπώνουν όσα μας είπαν οι γυναίκες στις συνομιλίες τους.

Τα σκίτσα συνοδεύονται από τα δικά τους λόγια, καθώς σκέφτονται τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους αλλά και κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα, την προσπάθεια να βρουν ασφαλείς χώρους για τα παιδιά τους και τις ίδιες, τα σημερινά προβλήματα στα οποία προσπαθούν να ανταπεξέλθουν, τη δική τους πορεία προς την ένταξη στην κοινωνία.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, οι φωνές τους αντανακλούν επίσης τη δύναμη και την ελπίδα τους για μια φυσιολογική ζωή, για τα παιδιά τους και τις ίδιες.

Η Marily Stroux είναι γνωστή φωτογράφος, σκιτσογράφος και ακτιβίστρια που ζει στο Αμβούργο στη Γερμανία και τη Λέσβο στην Ελλάδα. Η Marily είναι μέλος της συλλογικότητας w2eu (Welcome 2 Europe), μέσα από την οποία συμμετείχε σε πολλές δράσεις και παρεμβάσεις στη Λέσβο. Μεταξύ άλλων, έχει κάνει εκθέσεις φωτογραφίας στη Γερμανία για τις γυναίκες επιζώσες ναυαγίων που πέρασαν από τη Λέσβο. Επίσης, έχει γράψει και σκηνοθετήσει την ταινία «Το Ελαιόδεντρο», με βάση τη συλλογική έκδοση του βιβλίου «Το ελαιόδεντρο και η γριούλα», που γράφτηκε από την προσφύγισσα Parwana Amiri όταν ήταν 16 χρονών και έμενε στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο και εικονογραφήθηκε από τη Marily.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.